Alıcılara taşınmazın gösterilmesi istemli açılan dava 2 veya 3 duruşma sonucunda karara bağlanmaktadır. Bu yaklaşık 6 ile 9 ay arası bir süre almaktadır. Kararın icra edilmesi için alınan kararın kesinleşmesi gerekmemektedir.
Kanunda yükümlülüğün muğlak tanımı nedeniyle “ev göstermeme” davaları 3 yıla kadar uzayabiliyor. Kiracının “kira ödemek” gibi temel yükümlülükleri arasında yer alan “kiralananın gösterilmesine katlanma” bir süredir kira tespiti ve tahliye gibi dava konusu haline geldi.
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Borçlar kanununa göre; “Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür. ”
Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır.” Şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Yasa gereğince kiracının evi göstermemek gibi bir hakkı yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Kiralayanlar mecuru satmak istediğinde kiracının evi satın almak isteyen kişilere göstermemesi halinde mahkemeye müracaat edildiğinde, mahkemece izin kararı verilmelidir. Bu husus tarafların ve mahkemenin de kabulündedir. Ne var ki herkes hakkını objektif iyiniyet kuralları içerisinde kullanmalıdır.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her bir 6 ay fesih dönemidir. 6 aylık süre sonunda sözleşmenin feshedilebilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekir. Kiracı bu bildirime rağmen, evi tahliye etmemişse tahliye davası açılabilir. Fesih döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir.
EV SATILDIĞINDA KİRACI EVDEN ÇIKMAK ZORUNDA MIDIR? Evin satılması durumunda kiracının evden çıkma zorunluluğu bulunmamaktadır. Evi satan ev sahibi ile evde oturan kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi, evi yeni satın alan malik ile kiracı arasında devam eder.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kiracının Satılan Evi Gösterme-Göstermeme Hakkı
Kiracı ve kiraya veren arasında akdedilen kira sözleşmesi kapsamında kiralananın gösterilmesi konusunun, kiracı aleyhine olacak şekilde düzenlenmesine TBK'nin 343. maddesi izin vermemektedir.
Yeni ev sahibinin kendisine ait başka evi yoksa, kiracıya bir ay önce tebligat verme şartıyla evin tahliyesini isteyebilir. Fakat ev satılmadan önce, eski ev sahibi kiracının evden çıkmasını talep etme hakkına sahip değildir.
Tahliye davası sonucunda ev sahibinin kazandığı durumlarda, kiracıya işgal tazminatı ödenmesi gerekebilir. İşgal tazminatı, tahliye kararından sonra kiracının evde kalmaya devam etmesi halinde ödenen bir tazminattır. Kiracıya ödenecek işgal tazminatı, ev sahibinin zararını tazmin etmek amacıyla belirlenir.
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Kira sözleşmesinin kurulmasından itibaren 10 yıllık uzama süresinin geçmiş olması gerekir. Kiraya veren 10 yıllık uzama süresinin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya fesih bildirimi yapmalıdır. 10 yıllık uzama süresinden sonra kiracı ve kiraya veren arasında yeni bir sözleşme yapılmamış olmalıdır.
Ev sahipleri kira sözleşmesi imzalandıktan sonra kiraya verdiği eve izinsiz giremez. Bu konut dokunulmazlığına girmektedir ve bu bir suçtur. Öte yandan kiracıların evi kiraladıktan sonra hemen kilit değiştirmesi güvenlik açısından en doğrusudur.
Ev satıldığında kira sözleşmesi otomatik olarak bitmez. Aksine aynı şartlarda devam eder. Evi alan kişinin aynı bölgece başka evi veya iş yeri yoksa evi aldığı günden itibaren 1 ay içinde ihtar çekerek kiracının tahliyesinin ister, kiracı evi ihtara rağmen tahliye etmezse tahliye davası açar.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
Dr. Umut Yeniocak, "Evde çocuğum oturacak" diyerek kiracıyı çıkarmak isteyen ev sahiplerinin 12 aylık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödeyebileceğini söyledi.
Kiracı 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde de ödemeyi yapmazsa mal sahibi İcra Mahkemesi'ne yapacağı başvuru ile tahliye talep edebilir. Mal sahibi ihtarname gönderdikten sonra tahliye davasını Sulh Hukuk Mahkemesi kanalıyla da talep edebilir.
Yeni ev sahibim kirayı 3 bin TL yapmak istiyor. Yasal olarak bunu yapabilir mi? Avukat Göçüm: Belirttiğimiz gibi TBK 310. maddesine göre; yeni malik eski malikin kira sözleşmesinden kaynaklanan haklarına halef olur. Yani yeni malik istediği gibi kirayı artıramaz.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında, sürenin dolması sözleşmenin kendiliğinden sona ermesini sağlamaz. Kira sözleşmesi kiracı tarafından feshedilmediği takdirde sözleşme 1 yıl uzamaktadır. Ancak TBK m. 347 hükmü uyarınca kira sözleşmesi 10 defa uzadıktan sonra kiraya verene sözleşmeyi sona erdirme hakkı tanınmaktadır.
Kiracının tahliyesi için dava açılması durumunda ilk etapta masraflar davacı tarafından karşılanır. Yapılan yargılama giderleri ve masraflar davanın sona ermesi ile davayı kaybeden haksız tarafa yüklenir. Ancak karşı vekalet ücreti de Avukatlık Kanunu gereğince avukata aittir.
Kiracının tahliye olmasının hem ekonomik hem de süre amaçlı incelendiği takdirde en kolay yolu icra dairesine yapılan tahliye taahhütnamesine dayanan tahliye talebidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri