Evde tek başınayken ya da sadece eşinizin olduğu zamanlarda diz üstü şort giymeniz caizdir. Ancak ev içinde başka insanlar varsa, göbek ile diz kapağının kapalı olması gerekir. Ayrıca erkeğin sıfır kol tişörtle dışarı çıkması caizdir.
Avret yerlerini gösterecek kadar ince, vücut hatlarını belli edecek kadar dar elbise giyilmemelidir. Bunun dışında, her erkek ve kadın, avret yerlerini örtmek kaydıyla şahsî ve mahallî zevkine, kültürüne, şart ve imkânlarına göre giyinebilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı ilmihalinden ilgili bölüm: Kadınların kadınlara ve mahremlerine yani aralarında devamlı evlenme engeli bulunan erkek akrabasına karşı avret yeri, Hanefî ve Şâfiîler'e göre erkeğin erkeğe karşı avret yeri gibidir.
Değerli kardeşimiz, Çıplak olarak örtü altında uyumak caizdir. Örtüsüz çıplak uyumak ise, her zaman insanın yanında bulunan melekler bundan dolayı sıkıldığı için, çıplak bulunmak uygun görülmemiştir. Yani onlar sizin çıplaklığınızdan utanır ve sıkılırlar.
Peki, kısa kollu gibi kıyafetler giyilmesi caiz midir? CEVAP:Baba ve dede hüküm olarak aynıdır. Her şeyden önce mümin kız, ahlak ve vakarını düşünmelidir. Evet, bir kız babasının yanında başı açık, kolları açık durabilir.
İlgili 19 soru bulundu
İslam'a Uygun Örtünme Şekli
Müslüman bir kadının saçları gözükmeyecek şekilde başını örtmesi gerekmektedir. Bu bağlamda kadınlar başlarını örtmek için şal ve eşarp kullanırlar. Gençlikten yaşlılığa kadar sıklıkla kullanılan şallar, doğru bağlandığı sürece İslam'a uygun bir tesettür giyimi oluşturur.
CEVAP: Selamünaleyküm. Mecburiyetten dolayı aynı odada yatılabilir.
İslam dinine göre, uyurken çorap giymenin hiçbir sakıncası yoktur. Çünkü, insan bedeni üzerinde olumsuz bir etkisine dair elle tutulur herhangi bir kanıt yoktur. Fakat, dinimiz temizliğe son derece önem verdiği için çorap dahil olmak üzere yatarken giyilen kıyafetlerin ve yatılan yerin temiz olmasını emreder.
Çünkü mümin için gece ve gündüz programlarını tanıtan diğer bazı rivayetlerde gece ve gündüzün dörtte biri ve bir takım diğer rivayetlerde de gece ve gündüzün üçte biri insanın dinlenmesine ayrılmıştır.[7] Bunun miktarı da gece ve gündüz 6 ila 8 saat olmaktadır.
Ancak, sabah namazını kıldıktan sonra, hafta sonu diyerek uyumuşsanız ve geç kalkmışsanız bunda bir günah yoktur. Bununla beraber, eğer sabah namazından sonra uyunacaksa, kerahet vakti geçtikten sonra uyumayı tercih etmek sünnete uygundur. Kerahet vakti içinde uyumak ise günah değilse de sünnete uygun değildir.
Peygamber (asm) bir hadisinde, "Müslüman erkeğin uyluğu (diz kapağı ile kalçası arası) avrettir." buyurmaktadır (Müsned, III, 478). Diğer bir hadiste de erkeğin örtülmesi farz, bakılması haram olan yerlerinin "göbeği ile diz kapağı arası" (Ebû Dâvûd.
Resimli elbise giymek mekruh görülmekle birlikte, bu elbise içinde kılınan namaz sahihtir. Fakat ihtiyaten yeniden kılınması uygundur (Mergýnânî, el-Hidâye, I, 362-364). Hanbelîler de üzerinde canlı resimleri bulunan elbise giymenin haram olmayıp mekruh olduğunu belirtmişlerdir (İbn Kudâme, el-Mugnî, I, 590).
Allahü teâlâ cemal sahibi olmayı övmektedir. Cemal için temiz, güzel giyinmek mubahtır. Kibir, gösteriş için giyinmek haram olur. Makam ve mevki sahiplerinin, zenginlerin, mesela genel müdürlerin, patronların, fabrikatörlerin, içinde bulundukları durumlarına göre, çok iyi giyinmeleri gerekir.
(4900) no'lu fetvanın dördüncü sorusu: Soru 4 : Yüzmek için dizlerin bir kısmını ve göbeği gösteren şort giymek caiz midir? Cevap 4: Şort, erkekler için örtülmesi farz olan göbek ile diz kapağı arasını örtüyor ve teni göstermeyecek kadar kalın ve genişse, giyilmesi caizdir.
Değerli kardeşimiz, Futbolcuların giydiği şortlar diz kapağı mesabesinde olması ve televizyondaki görüntülerin de hakiki olmaması sebebiyle izlenmesi haram olmaz.
Erkekler için tişört giymek caizdir. Kadınlar ise dışarda kollarını örtecek şekilde giyinmelidirler.
İkindi vakti, ticari hayatın yoğun geçtiği, günlük mahsulatın kaldırıldığı, dar ama çok verimli bir zaman dilimidir. Bu zaman dilimini uyku ile geçirmek maddî açıdan tam bir ziyan ve kayıptır. Böyle bir zaman diliminde uyumak, dini açıdan uygun görülmemiştir.
Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.
Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
Yüz ve göğüs insanın en kıymetli iki uzvu olup, Allah'a secde hali dışında onları yere koymak ve üzerine kapanmak iyi bir davranış olarak kabul edilmez. Yine bu tarz yatış, insanın mide ve kalp gibi organlarına da zararlıdır. Bir rivayette de “cehennemliklerin yatış tarzı” olarak nitelendirilmiştir.
Uyurken giyilen pijama ya da geceliklerin ince, hafif, esnek, tene yapışmayan doğal malzemeden olmasına özen gösterin. Pamuk, Bambu ve Tencel bu konuda etkisi kanıtlanmış kumaşlardır. Bunları tercih edin. Uyku ürünleri için özel olarak geliştirilen serinletici ve ter emici teknolojilere açık olun.
Atletle veyahut kolsuz giyeceklerle yatağa yatılabilir mi? Değerli kardeşimiz, Atlet veya kolsuz elbiselerle yatmak caizdir.
Baba ile bebeklikten çıkmış kızının aynı yatakta yatıp uyumaları ne dinen ne de örf olarak kabul edilebilir değildir. Şüphesiz bir babanın kendi kızı ile bir arada bulunması yasak değildir. Bir babadan ahlâksız denebilecek bir düşüklük de beklenmez.
Kime iyilik edeyim?” diye soran sahâbîye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 128 [5140]) buyurmuştur.
İşte Allah, âyetlerini size böyle açıklar. Allah alîmdir, hakîmdir. buyurmuştur. Bütün bunlar fitneyi önlemek, ihtiyaten ırzı korumak, şerre vesile olan şeylere engel olmak içindir. Yaşı 10 olmamış erkek çocukların anneleriyle, kız kardeşleriyle yataklarında yatmaları caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri