Eğer hali hazırda oluşmuş bir koku var ise sirke ve karbonattan yardım alabilirsiniz. Buzdolabınızı sirkeli su yardımıyla sildikten sonra ağzı açık bir kaba karbonat koyun. Ardından bu kabı buzdolabı içerisine yerleştirin. Bu sayede kokunun dağıldığını göreceksiniz.
Portakal ve limon kokusu ile evler mis gibi koksun.
Portakal ve limon kabuklarının içlerini güzelce temizleyin. Ardından içlerine sırası ile deniz tuzu, nane ve karanfil ekleyerek odanızın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
Evin temiz kokması için ne yapmalı sorusuna verilecek en temel yanıtlardan biri düzenli havalandırmadır. Bunun bir sebebi düzenli havalandırma işleminin nem ve rutubeti önlemesidir. Özellikle uzun süre kapalı kalan alanların pencere ve kapıları açılarak dışarıdaki temiz havanın içeriye girmesi sağlanabilir.
Leş kokuları genellikle çöp, pis su, kanalizasyon veya ölü hayvanlar gibi kaynaklardan gelir. Evde leş kokusu nasıl giderilir öncelikle kaynağın tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması önemlidir. Ardından, havalandırma sağlanmalı ve temizlik yapılmalıdır.
Hem Antiseptik Hem Temizleyici: Sirke
İçerisinde asitli bileşenler taşıyan sirke de kötü kokuları yok etmek için oldukça uygundur. Ev temizliğinde sıkça tercih edilen sirkeyi kötü kokularınızı gidermek için de kullanabilirsiniz. Dilediğiniz sirke türünü tercih edebilirsiniz ancak beyaz sirke en ideali olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Kimyasal birleşim olarak %5 oranında asetik asit içermektedir. Tamamen doğaldır. Bu nedenle de cevreye zarar vermez. Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz.
İlk ve yaygın olarak tercih edilen yöntem karbonat yöntemidir. Ayakkabının içerisine tüm zemini kaplayacak şekilde karbonat dökülür. Karbonatın koku emici özelliği ayakkabı içerisindeki kötü kokuyu çeker. Bir gün kadar karbonat ile bekletilen ayakkabının giyilmeden önce silkelenmesi yeterlidir.
Biriken çöpler, çöp kovasından gelen kokular, yemek artıkları, kirli bulaşıklar, nemli kalan plastik kaplar, lavabo gider kokusu, iyi yıkanmayan kesme tahtaları, pişen balık, bozulan yiyecekler, kirli aspiratör filtresi ve kızartma gibi birçok neden mutfak için koku giderme arayışına neden olur.
Karbonat, kokuyu emme özelliğine sahiptir. Odanın her köşesine az miktarda kum serpin ve bekleyin. Kum odadaki yumurta kokusunu çeker. Koku kaybolduktan sonra kumu süpürgeyle çekin ve parfümlü deterjan ile yerleri silin.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Lavanta, nane veya adaçayı yağı gibi rahatlatıcı yağlar tercih edebilirsiniz.
İlk olarak 1 litre su ve 2 çay kaşığı karbonatı bir tencereye alıp iyice karıştırmalısınız. Daha sonra oluşan karışımınıza istediğiniz aromada seçtiğiniz yağ veya yağlardan 15 ile 20 damla arasında eklemelisiniz. Hepsini karıştırdıktan sonra oda kokunuz hazır hale gelir.
Cam şişenin içine 4 damla tarçın yağı, 1 damla okaliptüs yağı koyun. Bu karışıma misket limonundan 2 damla ilave edin. Son adım olarak bambu çubuklarını yerleştirdikten sonra şişeyi odanın en güzel köşesine yerleştirin. Bu ferahlatıcı koku bambu çubukları aracılığıyla tüm odaya yayılacaktır.
Karbonat: Havada ve suda asit ve bakterilerin yol açtığı kokuları nötralize eder. Uçucu yağ: Aşağıdaki uçucu yağlardan dilediğimiz birini ya da birkaçını kullanabiliriz. Öneri niteliğindedir; burada yazanların dışında pek çok farklı uçucu yağlarda kullanılabilir, tercihe kalmıştır.
Odadaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Rutubet kokusunun geldiği odayı belirledikten sonra kokuyu gidermek için yarı yarıya hazırladığınız beyaz sirke ve su karışımını tüm dolap, pencere ve yüzeylere püskürtüp silin. Odadaki perde, kilim, yatak takımları gibi diğer eşyaları yıkayın ve mümkünse açık havada kurutun.
Kızartma veya balık gibi kokuların yerine ferah bir limon kokusu yerini alacaktır. SİRKE VE LİMONLU SU KAYNATIN: Etkili yöntemlerden biri de sirke ve limonlu su kaynatmak. Yemekten sonra sinmiş olan kokuyu yok etmekiçin bir cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın.
Aspiratör (davlumbaz) bacalarına takılan koku önleyici ile kötü kokularla daha iyi mücadele edebilirsiniz.
Limon kabuğunun toz haline getirilmesiyle yapılan bu işlem, lavabonun kötü kokulardan arındırılmasına yardımcı olur. Aynı şekilde toz haline getirilen limon kabuğu, bulaşık deterjanıyla karıştırılarak kullanılabilir. Karışım, lavabo deliğine döküldükten sonra yaklaşık 5 dakika beklemek gerekir.
Sigara kokusunu geçirmek için, sigara kokusu olan odaya bir kase sirkeyi koyun. Sirke gece boyunca odadaki sigara ve diğer kötü kokuları çekecek ve odanızdan sigara kokusunun çıkmasında size yardımcı olacaktır. Odanın bir köşesine kömür koyarak sigara kokusundan kurtulabilirsiniz.
Su bardağının içerisine 1 paket hamur kabartma tozunu dökün. Elma sirkesini de hamur kabartma tozunun üzerine taşmaması için yavaş yavaş ekleyin.Bu yaptığınız karışımı sigara içilen ortamda herhangi bir yere koyun ve orada kalsın. Elma sirkesi ve hamur kabartma tozu ortamda buharlaşarak sigara kokusunu gidermektedir.
Kabartma tozu her türlü kokuyu emme eğiliminde olduğu için mobilya ve döşemelerdeki sigara kokusunu da en aza indirebiliyor. Bu uygulama için kokunun geldiği bölgelere bir miktar kabartma tozu serptikten sonra bir saat kadar beklemeniz yeterli. Ardından bir süpürge yardımıyla toz parçacıklarını temizleyebilirsiniz.
Bunun dışında çöp kutusunun içine karbonat veya kabartma tozu serpmek, tuvaletler için hazırlanan koku giderici tabletleri koymak da kötü kokuların oluşumunu engeller.
Karbonat, evde doğal temizlik malzemeleri arasında popüler bir seçenektir. Yüzeylerdeki kir ve lekeleri çıkarır, kötü kokuları giderir ve antimikrobiyal özellikleri ile patojenik organizmaları öldürür. Karbonat, aynı zamanda sağlık ve güzellik alanlarında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri