Ihlamur kısa süreli tavsiye edilen oranlarda kullanılması üzerine herhangi bir yan etkisi kesinlikle bulunmamaktadır. Fakat uzmanlar uzun süreli kullanımı sonrasında kalp rahatsızlıklarına sebep olabileceğini belirtmiştir. Aynı zamanda ıhlamur ağacı kabuğuna temas etmek ciltte tahrişe neden olabilmektedir.
Yapılan araştırmalar, ıhlamurun direkt olarak bir zararını bulamamıştır. Fakat yanlış kullanılması veya aşırı tüketilmesinin bazı yan etkileri olabilir. Mesela, uykusuzluğa neden olabilir. Çok sıcak içilmesi yemek borusu ve ağızın iç kısmına zarar verebilir.
Ihlamur çayının faydalarından yararlanmak için, günde 2 fincan içmek yeterlidir. Özellikle yatmadan 1 saat önce içilen ıhlamur çayı vücudunuzu rahatlatır ve uykuya dalış süresini kısaltır. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için, günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
Çay olarak günde 2 veya 4 bardak içebileceğiniz ıhlamurun, Avrupa İlaç Kurumu tarafından da soğuk algınlığı ve stres üzerindeki hafifletici etkisi kabul edildi.
Ihlamur çayı, tüketmek uyku kaçırmamaktadır aksine sakinleştirici etkisinden dolayı rahatlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda anksiyeteye karşı sakinleşmeyi sağlar. Böylelikle gece rahat uykuyu destekler.
İlgili 17 soru bulundu
Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde 2-4 bardak içilir.
- Böbreklerin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Karaciğer fonksiyonlarının normale dönmesinde yardımcı görev görür. Ihlamur Neye İyi Gelir? Ihlamur birçok rahatsızlığa fayda verir.
Ihlamur kısa süreli tavsiye edilen oranlarda kullanılması üzerine herhangi bir yan etkisi kesinlikle bulunmamaktadır. Fakat uzmanlar uzun süreli kullanımı sonrasında kalp rahatsızlıklarına sebep olabileceğini belirtmiştir.
Ihlamurun Zararları ve Yan Etkileri
Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez. Hafif alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.
Ayrıca ıhlamur çayı, güçlü balgam söktürücü özelliğiyle solunum yollarının rahatlatılması amacıyla da tüketilebilir.
Sayısız faydaları olan ıhlamurun en önemli özelliklerinden biri kuşkusuz sakinleştirici ve sedatif etkisidir. Bu sedatif yani sakinleştirici ve gevşeten etki aynı zamanda cinsel isteği de büyük bir oranda azaltmakta, hatta çok sık içilmesi halinde cinselliği unutmanıza bile neden olabilecek derecede etkiye sahiptir.
-Kanı temizler ve kan dolaşımını düzenler, kansızlığa, kalp çarpıntısına ve karaciğer zaafiyatine iyi gelir. Enfaktüse faydalıdır. -IHLAMUR, Damar kireçlenmesinde, damar tıkanıklıklarında faydalıdır.
Kalp sağlığını destekler
Ihlamur çayı kan basıncını düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Arterlerde ve kan damarlarındaki iltihaplanmayı önleyebilir ve damar sertliği, kan pıhtısı, aritmi ve kalp krizi riskini azaltabilir. Ayrıca hipertansiyona iyi gelir.
IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN
Peki kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yararlı etkisi, yapısındaki maddeler değiştiği için, çok çok azalmıştır. Ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolur. Kısacası içilen sıvı artık ıhlamur çayı değildir." uyarısında bulundu.
Ihlamur sadece bir kere kaynatılır, defalarca kaynatılarak tüketilmesi bir fayda sağlamaz, tam tersi zararlıdır. Mümkün olduğunca tatlandırmak için bal veya limon kullanılabilir. Şeker kullanımı kilo almaya neden olabilir. Ihlamur, aşırı sıcak içilmemelidir.
Kaynamış suyun içerisine tüketmek istediğiniz kadar ıhlamuru atın ve rengi dönene kadar bu şekilde demleyin. Bu işlemi bir bardağın içerisinde ya da cam bir demliğin içerisinde yapabilirsiniz. Ocağın üzerinde kaynatarak değil, bu şekilde yapmanız sağlık açısından da daha faydalı olacaktır.
Tekrar tekrar içmeyin
Eskiden hangimiz şahit olmadık ki ocağın üstünde defalarca üzerine su çekilerek gün boyu tüketilen ıhlamura. Ninelerimiz, dedelerimizden kalma bu alışkanlığa son vermek gerekiyor. Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su çekerek içmeyin. Çünkü hiçbir faydası kalmıyor.
Ihlamur çayınızı servis ederken içine bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve limon suyu ilave edebilirsiniz.
Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır.
Bir ateşi kesmek için terlemeyi başlatmanın yanı sıra, ıhlamur aynı zamanda diğer soğuk algınlığı ve grip belirtilerini de azaltmaya yardımcı olur. Üşütmeden kaynaklanan öksürüğü yatıştırıcı ve tahrişi önleyici etkisi vardır.
Ihlamur tansiyonu yükseltir mi? Kış mevsiminin önemli bitkilerinden biri olan ıhlamur, kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde hipertansiyona iyi gelir. Bilinenin aksine, ıhlamur tansiyonu yükseltmez, aksine düşürür.
Ihlamur nasıl demlenmeli merak ediyorsanız, bu işlem oldukça basittir. Kaynar suya atacağınız bir tutam ıhlamuru 5-10 dakika aralığında ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri