Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 142 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
MEB, Mesleki Eğitim Merkezleri Başvurularının yarın e okul'dan yapılacağını duyurdu. Adaylar https://e-okul.meb.gov.tr/ adresi üzerinden Öğrenciler T.C. Kimlik Numarası ve öğrenci numarası ile başvurularını gerçekleştirebilecek.
Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya bir işletmede çalışmayıp ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
LİSE KAYITLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER
Öğrencinin Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi. (Nüfus cüzdanı kayıt sonrası iade edilecek.) Veliye ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği. Kayıt için gelen kişi velâyet hakkına sahip değilse noter onaylı vekalet belgesi ve fotokopisi.
İlgili 16 soru bulundu
Mesleki Açık Öğretim Lisesi 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 15 Eylül 2023 - 02 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Öğrenci adayı, T.C. Kimlik numarasını beyan ederek Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası veya Halk Bankasının herhangi bir şubesine giderek Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, MEB Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına, 30 TL ödeyecek ve dekontu muhafaza edecektir.
Yapılan yeni düzenleme ile 3 yılın sonunda kalfa olan öğrencilerin asgari ücretin yarısı kadar ücret alacaklarını da söyleyen Özer, "25 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle şu anda mesleki eğitim merkezindeki her öğrencimiz, yaklaşık 1400 lira aylık ücret alacak.
Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırmanız durumunda ortaöğretim(lise) diploması almak isterseniz aynı zamanda Açık Öğretim Lisesine de kayıt yaptırabilirsiniz. Mesleki eğitim merkezine 18 yaşını doldurmuş olanlarda kayıt yaptırabilir.
MEB tarafından öğrencilere ödeme müjdesi geldi. Meslek lisesinde okuyanlara 500 TL'lik destek ödemesi gerçekleştirileceği duyuruldu. Yapılan açıklamada 4 yıllık eğitim süreci boyunca aylık 500 TL ödeme yapılacğaı bildirildi. Önümüzdeki yıl 2022-2023 eğitim yılında ise bu rakam 600 liraya çıkacak.
MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ 2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2022/1 DÖNEMİ İLK KAYIT VE KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ KAYIT KILAVUZLARI DOĞRULTUSUNDA 22 AĞUSTOS 2022 TARİHİNDE BAŞLAYIP 23 EYLÜL 2022 TARİHİ MESAİ BİTİMİNDE SONA ERECEKTİR.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi'ne bağlı Meslek Liselerine başvurular başlıyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılı için meslek liselerinin 9. Sınıflarına başvuracak öğrenciler, başvurularını 23-27 Haziran 2022 (her iki tarih dahil) tarihlerinde mezun oldukları okullarda gerçekleştirecek.
b) Meslek Lisesi haricindeki herhangi bir liseden mezun olup Ustalık Belgesi olanlar, Diploma Değişim Programı ile doğrudan belgelerinin meslek/alan/dalı üzerinden Meslek Lisesi Diploması alabilirler.
Endüstri meslek lisesi 9 sınıfını başarıyla bitiren öğrencilerin 10.sınıfa geçişte kendi okul türünde farklı bir Endüstri Meslek Lisesine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine, İmam Hatip Liselerine, Çok Programlı Liselere geçiş yapması mümkündür.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları
181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11.
SINAVSIZ GEÇİŞ VAR MI? meslek lisesi mezunlarının bir diğer merak ettiği konuysa sınavsız geçiş hakkıydı. ÖSYM'nin açıklamasına göre, sınavsız geçiş hakkı artık yok. 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında liseler için yeni bir düzenleme yaptı. Yeni sisteme göre 8 yaş üstü öğrenciler liseye kayıt yaptırabilecek ancak 22 yaşına kadar mezun olamayanların kayıtları silinecek ve Açık Liseye yazdırılacak.
Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır. Öğretim süresi dört yıl olan meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarını bitirenlere 3308 sayılı kanuna göre Ustalık Belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir.
Türk Milli Eğitimi'nin amaçları doğrultusunda, ilköğretimi bitiren öğrencilerin devam edebileceği 4 yıllık eğitim sonunda meslek kazandıran, ülke ekonomisine katkı sağlayacak ara eleman yetiştiren orta öğretim kurumlarıdır.
İşverenler yeni düzenleme ile meslek lisesi öğrencilerini haftada 4 gün çalıştırabilecek ve maaşları da devlet ödeyecek. Maaş asgari ücretin üçte biri olurken mesleki eğitimleri de tartışmalı.
Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.
Devlet, işsizlik fonu kapsamında mesleki eğitime destek verir. Bunun için işletmelere stajyer almaları konusunda çeşitli teşvikler sağlanır. Devlet tarafından karşılanan meslek lisesi stajyer maaşı, 850 TL olarak belirlenmiştir.
"Lise kayıtları ne zaman başlayacak?" sorusunun cevabı araştırılıyor. Lise kayıtları sonrası öğrenciler okullara gidip lise kayıtlarını yapacak ve ortaöğretim geçecekler. 24 28 Temmuz 2023 tarihleri arasında yapılacak olan lise kayıtlarında öğrenciler kayıt olacakları liselere bazı belgeler götürmek zorundadır.
Hayır, yerleştiğiniz okula ayrıca kayıt yaptırmanıza gerek yok.
Kayıt parası olarak talep edilen bu ücret velilerden istenmeyeceği duyuruldu. Milli Eğitim Bakanı okul kayıt işlemleri için velilerden ücret talep edilmeyeceğini söyledi. Açıklanan bu karara müdür, müdür yardımcıları ve okul aile birlikleri uymakla yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri