Terlemeyi önlemek için küçük tavsiyeler: Evin her odası 18-20 derece olmalı ve gerekirse ısı yalıtımı ile duvarın yüzey sıcaklığı artırılmalıdır. Gaz sobası, katalitik türü ısıtıcılar aşırı su buharı oluşumuna sebep olduğundan kat kaloriferi ve kombili radyatörler tercih edilmelidir.
Duvar terlemesi nasıl önlenir sorusunun temel cevabı ısı farkı katsayısının düşürülmesini sağlamak olacaktır . Beton gözenekli bir yapıya sahip olduğu için ısı ve nemi geçirebilir . ( Kimyasal betonlar hariç. ) Isı farkının en aza indirilmesi için bina içerisinden veya dışarısından yalıtım yapılması gerekir .
Duvarınızın terleme nedeni tamamen dış duvarınızda ısı izolasyonunun bulunmamasıdır. Gerçek çözüm, dışarıdan ısı izolasyonlu dış cephe kaplaması yaptırmaktır.
Hava her sıcaklıkta belli bir miktar suyu bünyesinde barındırır. eğer bu miktar artarsa su buharı meydana gelir ve duvarda yoğunlaşma meydana getirir. Bu duruma da duvarda terleme denmektedir.
Soğuk su içmek vücut ısısını dengeler ve aşırı terlemeyi engeller. Mümkün olduğunca soğu su içmek işinize yarayacaktır. Alkol ve sigarayı azaltın veya bırakın. Sigara ve alkol terlemenize neden olur, ayrıca teriniz kötü kokar.
İlgili 35 soru bulundu
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Bina İçindeki nem kaynakları
Bu yenileme ile birlikte duvarlarda kullanılan ve hava geçirmeyen boyalarda oda içinde artan nemin dışarı çıkmasına engel olmakta, sürekli birikerek nisbi nemin artmasına ve terlemeye sebep olmaktadır.
Camlar ve döşemeler ıslak bezle temizlenirken, silinen yerler kuruyana kadar ev havalandırılmalıdır. Evin duvarları ve tavanları yağlı boya ile boyanmamalı, plastik esaslı duvar kağıtları veya plastik boya tercih edilmelidir. Banyo ve tuvalet, kullanımdan sonra Pimapen pencere yardımı ile havalandırılmalıdır.
Rutubet yani nemin oluşmasının temel nedeni ısı farkıdır. Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
Bu önlemler; deodorant kullanma, sistemik antikolinerjik ilaçlar, iyontoforez ve botoks uygulaması şeklinde özetlenebilir. Botoks uygulamasında koltuk altı, avuç içi veya ayak tabanına oldukça küçük iğnelerle müdahale edilir. Bu sayede ter bezlerinde sinir iletisini etkili bir şekilde bloke ederek etkisini gösterir.
Parkelerin altında oluşan nemlenme birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Bu gibi durumlarda sıklıkla rastlanan problemin asıl kaynağı parke altı su kaçağıdır. Parke altında su sızıntısı kendisine bir yol bulur ve zamanla bütün parkelerin şişmesine sebep olabilir.
Küçük nemli bölgeler için ayaklı oda fanından yardım alın. Büyük ıslaklıklar için nem alma cihazı edinin. Nemi emebilecek kurutucu malzemelerden faydalanın. Havalandırmaların önünü açın, duvar kaplamalarını sökün.
Hava içinde bulunan su buharının belli bir yoğuşma sıcaklığı vardır. Hava ortamdan daha soğuk yüzeylerle temas ettiğinde, yüzey sıcaklığı yoğuşma sıcaklığından düşük ise hava içerisindeki su buharı sıvı hale geçer. Bu olaya terleme denir.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
İç mekanlarda nemlenme sorunu genelde üç ana nedenden meydana gelir; yoğunlaşma, sızıntı ve kapilarite. Bu üç ana nedenle baş etmek için farklı çözümlere ihtiyaç duysanız da en önemli silahınız ısı ve su yalıtımı olacaktır.
Yoğuşma, ısıda bir değişiklik olduğunda ve evlerimizdeki sıcak havanın, pencereler gibi soğuk veya ayaz yüzeylere çarpmasıyla meydana gelir. Bir pencerenin dış kısımlarında biriken yoğuşma ile mücadele yeterince kolay olsa da, çift camlı pencerelerin içinde biriken nem oldukça endişe verici olabilir.
Sıcak ve soğuk havanın karşılaşması ile gaz ortaya çıkıyor. PVC pencereler neden terler sorusunun yanıtı aslında budur.
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır. Mineral yapısı sayesinde yüzeyde bir bozulma yaratmaz. Yapının nefes alabilirliğini korur.
İç cepheden yapılan ısı yalıtımı, yoğuşma ve terleme sorunlarının çözümü değildir. Özellikle tavan döşemelerinin dış cephe ile kesiştiği noktalarda rutubet ve küf oluşumları iç cephe ısı yalıtımı ile tam olarak ortadan kalkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri