Yeni mobilya kokusunu gidermek için başvurulan bir diğer yöntem beyaz sirke ve su karışımıdır. Su ve beyaz sirke eşit oranlarda eklenerek bir karışım hazırlanır. Bu karışım içerisine daldırılan bir bez ile yeni mobilyaların yüzeyi silinir. Silme uygulaması ahşap ya da kumaş üzerine yapılabilir.
Limon suyu, bu özelliği sayesinde evdeki kötü kokuları gidermede kullanılabilir. Bir limonun suyu sıkıldıktan sonra bir tencereye konulur ve üzerine su eklenerek kaynatılır. Bu işlem, hem kızartma sonrası oluşan ağır yağ kokusunu, hem de genel olarak evin içinde oluşan kötü kokuları giderir.
Portakal ve limon kokusu ile evler mis gibi koksun.
Portakal ve limon kabuklarının içlerini güzelce temizleyin. Ardından içlerine sırası ile deniz tuzu, nane ve karanfil ekleyerek odanızın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
Karbonat ve limon suyu karışımı da birçok kişi tarafından denenmiş ve gider kokusuna karşı etkili olmuş bir karışımdır. Limon suyu ile karbonatı karıştırarak gidere dökerseniz koku gider ve daha güzel bir ortam oluşur. Limon giderdeki tüm kötü kokuları emer ve o kokuların yumuşamasını sağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Bir çay kaşığı karbonatı lavabo deliğine döktükten sonra üzerine birkaç damla sirke dökebilir ve lavabodaki kokuyu kısa süre içinde yok edebilirsiniz. Aynı şekilde tuz ve limon suyu ikilisi de mutfak lavabo kokusu nasıl gider sorusunun cevaplarından biridir.
Lavabo kokusu karbonat ve sirke kullanılarak giderilebiliyor. Akla ilk gelen bu yöntemde öncelikle lavabo deliklerinin üzerini kapatacak şekilde yarım ya da bir su bardağı karbonat boşaltmanız gerekiyor. Ardından asidik özelliğe sahip bir miktar sirkeyi karbonatın üzerine dökerek köpürmeleri izleyebilirsiniz.
Lavanta, nane veya adaçayı yağı gibi rahatlatıcı yağlar tercih edebilirsiniz.
Hem Antiseptik Hem Temizleyici: Sirke
İçerisinde asitli bileşenler taşıyan sirke de kötü kokuları yok etmek için oldukça uygundur. Ev temizliğinde sıkça tercih edilen sirkeyi kötü kokularınızı gidermek için de kullanabilirsiniz. Dilediğiniz sirke türünü tercih edebilirsiniz ancak beyaz sirke en ideali olacaktır.
Leş kokuları genellikle çöp, pis su, kanalizasyon veya ölü hayvanlar gibi kaynaklardan gelir. Evde leş kokusu nasıl giderilir öncelikle kaynağın tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması önemlidir. Ardından, havalandırma sağlanmalı ve temizlik yapılmalıdır.
Suya bir çay kaşığı vanilya (şekerli vanilin de kullanılabilir), bir tutam karanfil ve tarçın kabuğu ekle. Bütün malzemeleri birlikte 5 dakika kadar kaynat. Parfüm soğuyunca küçük bir şişeye al ve bambu çubuklarını yerleştir. İşte bu kadar basit!
İlk ve yaygın olarak tercih edilen yöntem karbonat yöntemidir. Ayakkabının içerisine tüm zemini kaplayacak şekilde karbonat dökülür. Karbonatın koku emici özelliği ayakkabı içerisindeki kötü kokuyu çeker. Bir gün kadar karbonat ile bekletilen ayakkabının giyilmeden önce silkelenmesi yeterlidir.
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
Yumuşatıcımızı, karbonat ve sıcak su ile berabar sprey şişemizin içine yukarıda belirtilen ölçeklerde koyalım ve iyice çalkalayalım. Biraz soğumasını bekledikten sonra ev yapımı oda spreyimiz kullanıma hazırdır. Özelikle kumaş yüzeylerde kalıcı etkisiyle ferahlığını çok net hissedeceksiniz.
Karınca tozu ve kabartma tozu, kötü kokuları emebilen doğal ürünlerdir. Koltuklarınıza serpiştirin, birkaç saat bekleyin ve sonra vakumlayın. Bu işlem, kokuların giderilmesini sağlayacaktır.
Karbonat: Havada ve suda asit ve bakterilerin yol açtığı kokuları nötralize eder. Uçucu yağ: Aşağıdaki uçucu yağlardan dilediğimiz birini ya da birkaçını kullanabiliriz. Öneri niteliğindedir; burada yazanların dışında pek çok farklı uçucu yağlarda kullanılabilir, tercihe kalmıştır.
Kimyasal birleşim olarak %5 oranında asetik asit içermektedir. Tamamen doğaldır. Bu nedenle de cevreye zarar vermez. Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz.
Tuvalet kokusu
Aynı işlemi beyaz sirkeyle de yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz. Bir bardak karbonatı veya limon suyunu banyonuzun uygun bir köşesinde sürekli tutmak da kötü koku oluşumunu engelleyecektir.
Doğal İçerikli Kokuları Tercih Etmeye Çalışın
Evde temiz ve ferah bir koku olmasını isterken evi kimyasala boğmak da olmaz! Doğal, aromatik yağlardan elde edilmiş, doğal içerikli kokuları tercih edebilirsiniz. Doğal yağlardan; lavanta, sümbül, leylak, yasemin, hanımeli gibi etkili kokuları tercih edebilirsiniz.
Gardenya, yasemin, sandal ağacı, amber..
Gardenya, yasemin ve sandal ağacı kokuları, afrodizyak etkiye sahiptir ve romantik duyguları harekete geçirirler. Bu sebeple yatak odaları için ideal seçimlerdir. Parfüm dışında kokulu mum veya tütsülerle de ortamın atmosferini iyileştirmeniz mümkün.
Yapılışı: Kaynatılmış ve soğutulmuş suyu sprey şişesine koyun. Üzerine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı lavanta yağı ekleyip çalkalayın. Oda kokusu olarak kullanabilirsiniz.
Her banyo temizliği sırasında giderlerin açılması kötü kokuya sebep olan pisliklerin giderilmesini sağlayacaktır. Ayrıca gider deliklerinden büyük nesneler atılması kötü kokulara neden olmaktadır. Bu nedenle banyoda bulunan klozet dahil hiçbir gider borusuna yabancı madde atılmaması gerekmektedir.
Borularda birikip kalmış yiyecek kalıntıları, atık yağlar, lavabo sifonunun düz olması ya da çok kullanılmayan lavabo sifonundaki su birikintisinin zaman içinde koku yapması gibi nedenler, bu kokuların oluşmasının en yaygın sebeplerinden.
Küf ve nem evinizde kötü kokuya neden olabilir.
İlk olarak, küfün ve nemin kaynağını belirleyin. Bunlar bodrum katları, dolaplar veya çatı katları gibi karanlık, nemli alanlarda gizlenmiş olabilir. Kaynağı bulduktan sonra, o bölgeyi bir çamaşır suyu ve su solüsyonu ile temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri