Ad aktarması ya da mecazımürsel (Grekçe: μετωνυμία, metonymía; Latince: metonymia), şiirlerde sıkça kullanılan bir söz sanatı türüdür. Ad aktarması yapılırken anlatılmak istenilen herhangi bir nesne ya da varlık, doğrudan söylenilmek yerine bir parçası ya da özelliği söylenilerek aktarılır.
Gerçek anlam ve mecazi anlam, neden - sonuç ilişkisi, parça- bütün ilişkisi ve özel- genel ilgileri göstermektedir. Mecazı Mürsel açık anlam olarak ad aktarması demektir. Günlük yaşamda herkesin yaygın kullandığı aktarım türüdür. "Çayı ocağa koy" örneği ele alınacak olursa, Çay sözcüğü çaydanlık yerine aktarılmıştır.
Mecazımürsel kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mecāz + mursel şeklindedir.
Mürsel mecaz, sözcüklerin gerçek anlamları dışında kazanmış oldukları yeni anlamlardan bir kısmını kapsar. Bu anlam olayında gerçek anlam ile yeni anlam arasında benzerlik dışında çeşitli ilgiler bulunur. Günlük dilde ve edebi eserlerde sözü kısaltmak ya da daha etkili hâle getirmek için mürsel mecaz kullanılır.
Yaşar Kemal'i severek okuyorum. Burada anlatılmak istenen Yaşar Kemal'in yazdığı kitaplardır. Okuyucu burada Yaşar Kemal'in kitaplarını anlatmakta ve okumayı çok sevdiğini söylemektedir. Burada eserleri anlatılmak yerine ad aktarması yapılarak İsmi üzerinden eserleri kastedilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ad aktarması ya da mecazımürsel (Grekçe: μετωνυμία, metonymía; Latince: metonymia), şiirlerde sıkça kullanılan bir söz sanatı türüdür. Ad aktarması yapılırken anlatılmak istenilen herhangi bir nesne ya da varlık, doğrudan söylenilmek yerine bir parçası ya da özelliği söylenilerek aktarılır.
Türkçe dil bilgisi konularından biri olan ad aktarması, mecazı mürsel olarak da bilinmektedir. Bu kavram, 'Bir sözcüğün benzetme amacı olmadan, başka bir sözcüğün yerine kullanılması' şeklinde açıklanmaktadır.
Bir ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamından başka anlamda kullanılan sözlere veya kavramlara Türkçe eğretileme; Arapça mecaz, istiare; Fransızca trope denir. "Mecaz" Arapça, "trope" Eski Yunanca ve Metafor Yunancadır. Ad değişimi olarak da bilinir.
Deyim aktarması, bir kelimenin benzetme amacıyla başka bir kelime yerine geçmesi anlamına gelmektedir. Yani bit kelime benzetme amacı güderek başka bir kelimenin yerine kullanılabilir. Buna deyim aktarması adı verilmektedir.
Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.
Bir sözcüğün gerçek anlamlarından sıyrılarak başka bir sözcüğün yerinde kullanılmasına mecaz anlam denilir. Cümle içerisinde sözcükler başka sözcükler ile öbekleşerek mecazlı anlam kazanmaktadır. Deyimler mecazlı öbeklerin en önemli örneği olmaktadır.
Herhangi bir sözcüğün kendi anlamından bütünüyle uzaklaştığı ve yeni anlam kazandığı yapı mecaz anlam olarak ifade edilir. Diğer bir ifadeyle kelimenin gerçek anlamı dışında başka bir kelimenin yerine kullanılması olarak anlatmak mümkün.
Söz ya da söylem aktarımı hem günlük iletişimde hem de kurgusal anlatı metinlerinde sıkça görülen dilbilimsel bir olgudur. Dilbilim açısından söz aktarımı doğrudan, dolaylı ve serbest dolaylı olmak üzere üç temel biçimde ele alınır.
(Metafor) ve Ad Aktarmaları (Metonim).
Deyim aktarması (istiare, metaphore) aralarında benzetme ilişkisi kurulan iki şeyin adından birinin geçici bir süre ile diğer adın yerine kullanılması olayıdır. Türkçede tarih boyunca güzel söz kullanma bir gelenek olarak devam etmiştir.
Duyu aktarımı, edebi eserlerde ve şiirlerde de sıkça kullanılır. Duyu aktarımı için örnek vermek gerekirse: "Sanatçının ipek sesi herkesi büyüledi.", "Arkadaşının sert sözleri onu yaraladı." gibi cümleler sıkça kullanılır. Görüldüğü gibi sözün yaralaması da mümkün değildir. Bu cümlelerde bir duygu aktarımı yapılmıştır.
Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda kullanılan sözcükler genellikle soyut anlam kazanır. Matematik: Doğal sayılar, kare, polinom… Tiyatro: Sahne, perde, kostüm…
Bir kelimenin kendi gerçek (temel) anlamı dışında, başka bir anlam için kullanılmasıdır. Kelimenin hakiki (gerçek/temel) anlamının anlaşılmasına karîne-i mânia adı verilen akla dayalı (aklî) bir engel vardır. Bu, sözü söyleyenin sözü gerçek anlamda kullanmadığının delili olur.
Bir sözcüğün gerçek anlamından büsbütün uzaklaşarak benzerlik ya da başka ilgilerle kazandığı anlam ya da anlamlardır. Sözcük tek başına kullanıldığında mecaz anlam taşımaz.
Bir sözün benzetme amacı güdülmeksizin hem gerçek hem de mecaz manasını düşündürecek şekilde kullanımına kinaye denir. Kinayede asıl kastedilen gerçek değil mecaz manadır.
Bir duyuya ait özelliğin başka bir duyuya aktarılamasıdır. Benzetme amacı olmaksızın bir sözcüğün başka bir sözcük yerine kullanılmasına ad aktarması denir. (Yer-insan, yazar-eser, sebep-sonuç, parça-bütün, iç-dış gibi ilişkilerle kurulur.)
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
Ülkemizde hem erkek hem de kız çocuklarına verilen Eylem ismi, öz Türkçedir. Eylemek fiilinden türetilmiş olan bu kelime, harekete geçmek ve pratiğe dökmek anlamına gelir. Amel, aksiyon ve fiiliyat kelimeleri bu isimle eş anlamlıdır.
Aktarma cümleleri, düz kuruluşlu cümlelerden farklı olarak cümlede ifade edilen oluş ve kılışın tek ve ortak olmadığı karma kuruluşlu cümle türlerindendir.
Başkasından alınmış olan bir sözün, cümle içerisinde yargı değiştirilmeden kişinin kendi sözcükleri ile aktarılması dolaylı anlatım denir. Bu anlatım içerisinde kişi başka birinin cümlesini kendi cümlesi içerisine adapte etmektedir. Ancak aldığı cümlenin yargısını ve mantığını değiştirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri