Ök sözcüğü Türkçenin bazı ağızlarında öksüz ile eş anlamlı olarak kullanılır.
EVLADI ÖLENE NE DENİR? Eşi ölene dul, anası babası ölene yetim denir...
“Başın sağolsun”
Kulağa basit gelebilir ancak bu, yas tutan kişinin, senin onun yaşadıklarını anladığını bilmesini sağlar. Tanıdık kişilere söyleyeceklerini basit tut veya sana daha yakın birisi için daha düşünceli bir şekilde destek ol. “Acı kaybınızı işittim, başınız sağolsun.”
Ölen kişi erkek ise merhum, kadın ise de merhume olarak isimlendirilir. Ölen kişinin yakınlarına da "başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin" gibi temennilerde bulunulur. Kişinin öldüğünü ifade etmek için de "öldü, vefat etti" gibi ifadeler kullanılır.
Kişinin yas tutma biçimine saygı gösterin.
Yas tutmanın doğru ya da yanlış yolu yoktur. Bir kaybın büyük hüznü evrensel olsa da, herkes 'kendince' duygularını yaşar ve yansıtır. Sizin tek yapmanız gereken sevdiğiniz, yanında olmak istediğiniz kişinin acısını ifade etme şekline saygı duymanız.
İlgili 24 soru bulundu
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır.
Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
Basit bir “teşekkürler” demen uygun olacaktır. Söyleyebileceğin diğer kısa ifadeler şunlardır: “Sağ olasın.” ya da “Dostlar sağ olsun.” Karşındaki kişi vefat eden kişiyi tanıyorsa ve o da üzüntü içindeyse “Senin de başın sağ olsun.” diyerek karşılık verebilirsin.
Bir gayr-i Müslime, "Allâh rahmet etsin" değil, "Toprağı bol olsun" denilir. Zira Rahmân sıfatının icabı dünyaya mahsustur, ölümle birlikte nihayete erer. Ahiret içinse, Rahîm sıfatının iktizası devreye girer.
“Geride kalanların başı sağ olsun; Allah sabırlar versin; merhumun geride kalanlarına Allah hayırlı uzun ömürler versin; Allah başka acı göstermesin; ölenle ölünmez, er geç hepimiz öleceğiz, Allah iman nasip etsin” gibi cümlelerle ölenin yakınları teselli edilir.
Başınız sağolsun, acımız bir olsun.” ”Bu acı gününüzde yanınızda olmayı isterdik bedenimiz orda olmasa da kalbimizin sizinle olduğunu bilin. Başınız sağolsun…” ”Ölen dostumuza Allah'ım rahmetlerini bol bol ihsan eylesin. Onu cennetine buyur eylesin.
Allah'ım mekânını cennet eylesin dualarımızı kabul etsin, acınızı sizinle paylaşıyoruz Allah güç versin ailesine ve yakınlarına. Ailesine başsağlığı diliyoruz, mekânı cennet ruhu şad olsun. Hakkın rahmetine kavuşan merhum/merhumeye yüce Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum.
Aynı zamanda yetim kelimesinin kimsesiz çocuk olarak bilindiği söylenebilir. Annesi ve babası hayatta olmayan çocukların yetim olarak adlandırıldıkları bilinmektedir. Anne ve babası tarafından terkedilen çocuklar da yetim olarak bilinmektedir. Yetim kelimesi, babası ölen çocuklar için kullanılmakta olan bir ifadedir.
Bazı İslâm ülkelerinde ebeveynden birinin kaybolması, çocuğu terketmesi yahut boşanma sonucu ondan uzaklaşması gibi sebeplerle ortaya çıkan hükmî yetimlik de yetim tanımı içerisinde görülmektedir. Babaları ölmüş olan çocuklara bulûğ çağına girdikten sonra da mecazen yetim denilebilir. Nitekim müşrikler Hz.
İnsanın canından çok sevdiği bir evlâdını kaybetmesi, kolay dayanılacak bir acı değildir. İnsan böyle bir acıyı düşmanının bile yaşamasını istemez. Onun için atalarımız, “Allah evlât acısını düşmanımın bile başına vermesin” demişlerdir.
Vefat edenlerin arkasından “Allah rahmet eylesin”, “Nur içinde yatsın” ya da “Toprağı bol olsun” deriz. Peki, bu söz nereden geliyor? Türk Dil Kurumu (TDK), “toprağı bol olsun” dileği için “Müslüman olmayanlar için 'ruhu sükûn içinde olsun' anlamında söylenen bir söz” açıklaması getiriyor.
İşte bu nedenle ölen Müslüman için "Allah rahmet etsin, yani acısın, bağışlasın" diye dua edilirken Müslüman olmayan biri için "Toprağı bol olsun" denilir.
Allah rahmet eylesin denir. Eylemek "yapmak, etmek" anlamında. "Rahmet eğlesin" denirse tam ters mana olur. Eğlemek "oyalamak, alıkoymak" demek.
Baş kelimesi eski Türkçede yara anlamına gelir ve bu söz ile “Yaran iyileşsin, sıkıntın ve üzüntün gitsin.” anlamına gelmektedir. Şu halde günümüzdeki anlamıyla "Başın sağ olsun." ifadesini, maddi musibet ve belalarda söylemek uygun ise de vefat durumunda söylemek uygun olmaz.
TDK'ya Göre Başınız Sağ Olsun Birleşik mi, Ayrı mı Yazılır? Başınız sağ olsun sözcüğünün TDK'ya göre nasıl yazıldığı kişilerin merak ettiği bir konudur. TDK'ya göre başınız sağ olsun sözcüğü, ayrı olarak yazılmalıdır.
Başınız sağ olsun yazımı birçok kişi tarafından yanlış olarak yazılır. Bu sözün birleşik yazılması yazım hataları içerir. Başınız sağolsun şeklinde değil, ayrı olarak yazılması gerekir.
Onlara dua, onlar için Allah'tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra - varsa vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babasının akrabalarına karşı da sıla-i rahmi ifa etmek, anne ve babasının dostlarına ikramda bulunmak.” cevabını vermiştir.
Peygamber (s.a.s.), “Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmaktır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 130; İbn Mâce, Edeb, 2) buyurmuştur.
Kur'an okumak, belli bir maksat için diriye fayda verince, ölüye fayda vermesi daha evladır. İbn Salâh'a göre, Kur'an okuma sonunda: "Allah'ım, okuduğumuz Kur'an'ın sevabını filancaya ulaştır." demesi ve okunan Kur'an'ı dua kılması da uygun olur. Bu hususta uzak, yakın aynıdır değişmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri