Balayı, evlendikten sonra çiftlerin baş başa tatile çıkmaları olarak ifade edilse de aslında evliliğin ilk dönemlerini anlatan bir söz ve gelenek olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü evlilikte ilk dönem nasıl geçerse, sonraki sürecin de o şekilde devam edeceğine yönelik bir inanç da hakimdir.
Yoğun ve stresli geçen evliliğe hazırlık süreci, imzaların atılmasıyla birlikte amacına ulaşır. Hazırlık sürecinin stresini ve yorgunluğunu üzerlerinden atmak isteyen çiftler, imkanları varsa balayına çıkmak ister. Bu sayede yeni hayatlarının ilk günlerini daha keyifli ve dinlenerek geçirirler.
Balayı, yeni evli bir çiftin evliliğin hemen ardından çıktığı tatildir. Balayının ilk örneklerine 19. yüzyıl Büyük Britanyası'nda rastlanmaktadır. Balayılar önceleri evlilik törenine katılamamış akrabaların ziyaretini de içermiştir.
Balayı, dünya evine giren çiftlerin birlikte geçirdikleri ilk günler demektir. Bu günler halk arasında ''cicim ayları'' olarak da tabir edilir. İlk zamanlar eşler için çok güzel geçtiğinden dolayı ''bal'' benzetmesi yapılmıştır.
Balayı İsmi Kökeni
Balayı denildiğinde, evliliğin ilk ve en önemli günleri “bal” ve “ay” kelimeleri ile evliliğin bal gibi tatlı geçen ilk ayı olarak aklımıza gelir. İngilizce tercüme edilen “honeymoon” kelimesinin “honey=bal” ve “moon=ay” – aslında “moon” kelimesindeki “ay” daha ziyade gökyüzündeki Ay' dır.
İlgili 24 soru bulundu
Balayı; genellikle nikahtan bir gün sonra gidilen, yaklaşık iki hafta yapılan bir tatildir. Özellikle bizim ülkemizde, çiftler ilk cinsel deneyimlerini nikah günü yaşıyor ve ardından balayına gidiyorlar.
Evlilikten hemen ertesi gün yapılabildiği gibi 1 hafta sonra ya da 1 ay sonrasında yapılan balayı tatilinin güzel geçmesi için güzel ve dikkatli bir balayı planı yapılmalıdır.
Cinsel Davranış Uzmanı Barry McCharty, balayında cinsel ilişki sıklığı konusunda çiftlere buldukları her fırsatta seks yapabileceklerini söylemektedir. Ancak evlilikte her gün ilişkiye girmek vajinal tahriş, yanma ve ağrı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Necati Tayyar Taş İstanbul Müftüsü:Dinde balayı yapmak yok 'Bakire ile 7 gün, dul kadın ile 4 gün' balayı yapmak diye birşey dinde yok. Saçma. Uydurma. Evlenen çiftlerin balayı denilen tatili yapması veya yapmaması hususunda İslamın bir emri ve yasağı yoktur.
Balayı nedir? Birbirinizin arkadaşlığından zevk almak ve sevgiyi göstermek için eşinizle geçirdiğiniz zamandır. “Balayı” kelimesi Moğolca “mutluluk ayı” anlamına gelen “Hun Men” kelimesinden gelir. Bir insanın hayatındaki en güzel zamanın düğün günü olduğu düşünülebilir ve bu doğru olabilir.
Balayı, evlendikten sonra çiftlerin baş başa tatile çıkmaları olarak ifade edilse de aslında evliliğin ilk dönemlerini anlatan bir söz ve gelenek olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü evlilikte ilk dönem nasıl geçerse, sonraki sürecin de o şekilde devam edeceğine yönelik bir inanç da hakimdir.
Evlendikten sonraki en önemli aktivitelerden bir tanesidir. Gelin ile damadın birbirlerini daha iyi tanıyabilmelerini sağlar. Bir tür evliliğe ön hazırlık da denilebilir. Bir ömür boyu beraber yaşacak olan çiftler için balayı, önemli bir hazırlıktır.
Erkek önceden balayını ayarlamış, ücretini ödemiş olmalı. Ama balayı esnasındaki masrafları ortak ödeyebilirsiniz.
Gerdek gecesi iki rekat nafile namaz kılıp dua edilebilir. Gerdek namazı veya Zifaf gecesi namazı diye bir namaz tanımı yoktur. Ama bu gece 2 rekat namaz kılmak müstehap sayılır. Yani yapılması iyi olan, yapılmasa da günahı olmayan bir davranıştır.
Düğünden 8-10 gün sonra damadın aile efradı,damadı ve gelini,el öptürmek için gelinin evine götürürler. Gelinle damat orada bulunan büyüklerin ellerini öperler. Gelinin annesi ve babası tarafından gelenlere ziyafet çekilir.
“Balayı ne zaman ayarlanmalıdır?”sorusunun cevabı oldukça basittir. Düğün planlaması yapıldıktan hemen sonra rezervasyon için harekete geçilmelidir. Bu aşamada endişe duyacağınız bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Konaklama hizmeti veren birçok işletme, iptal işlemi için de sizlere yardımcı olacaktır.
Bu durum toplum içerisinde daha çok evliliğin ilk dönemlerini ifade eden bir söz ya da gelenek olarak algılansa da dinimizde yani İslam'a göre balayı yoktur. Sonradan kültürümüze girerek zamanla yayılan balayı durumunun gerçekleştirilmesinde sakınca olmasa da bu durumla alakalı herhangi bir dini gereklilik yoktur.
Diğer taraftan yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Çünkü kızlık zarının bozulduğu ilk cinsel ilişkiden sonra her zaman cinsel ilişkiye girilebilir. Bir kadının ilk cinsel deneyiminden sonra her istediği günde cinsel ilişkiye girmesi söz konusu olabilir. Bu durumun asla bir tehlikesi bulunmaz.
Yeterli ön sevişme ile vajinada sağlanan sulanma yeterli ise, eşlerin doğru zaman ve doğru yerde ise (kapıda kanlı çarşafı görmeyi bekleyenler yada kalabalık yaşayan aileler) ilk gece cinsel ilişkide hiçbir ağrı, acı olmaz. Kanama kızlık zarının yapısına göre hiç olmayabilir veya olabilir.
Küçük kan damarlarında genişleme meydana gelir. Vajina duvarı bu değişimler sonucu daha kırmızı bir hal alır. Ayrıca kalınlaşır. Cinsel ilişki sırasında penisin vajina duvarına sürtünmesi bu bölgede hafif inflamasyon ve koyulaşma şeklinde renk değişikliğine neden olabilir.
Doğan G, Balayı konseptimizin uygulanması için geçerli süre, nikah tarihinden itibaren 6 aydır fakat nikah ve düğün tarihleri arasında fark olan misafirlerimize yardımcı olmak amacıyla misafirlerimizin otele girişleri esnasında evlilik cüzdanları ile beraber, yakın tarihlerde gerçekleşmiş olan düğün davetiyelerini ...
Hiçbir engel ve sınır yok... Yani hiçbir otel veya pansiyon evlilik cüzdanı sorma yetkisine sahip değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri