Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
1. Pirinç Unu. İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme. Özellikle Asya mutfağına özgü tatlı, erişte ve çorba reçetelerinde karşımıza çıkabiliyor.
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir. Tam kıvamında bir muhallebi yapmak isterseniz nişasta kullanmanız gerekir.
Mısır nişastası buğday nişastasına göre daha beyaz olduğu için muhallebi ve sütlü tatlılarda daha parlak bir görünüm için kullanılır. Cheseecaketen, böreğe, muhallebili tatlılardan, pastalara bomba gibi bir liste sizi bekliyor. 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün.
İlgili 24 soru bulundu
Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz. Pirinç ununu tariflerde aynı nişastaymış gibi kullanabiliriz ve tarifimizin kıvam almasını sağlayabiliriz.
Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar. Hatta eskiden pirinç unu da eklenmeden sadece pirincin nişastasına kuvvet yapılırmış sütlaçlar. Ama şimdilerde ya sütler değişti ya da pirinçler, öyle sadece pirinci kaynatmakla koyulmuyor sütlaç.
Yapımı çok pratik 2 kişilik muhallebi hazırlıyoruz! İçinde yumurta ya da nişasta kullanmanıza hiç gerek olmayan, az malzemeyle kısa sürede kıvamını bulan çok pratik bir sütlü tatlı o.
Muhallebi birkaç temel malzemeden oluşuyor. Bu malzemeler; süt, şeker ve bir bağlayıcı. Bu bağlayıcı nişasta, un ya da pirinç unu olabiliyor. Kimi zaman un-nişasta ya da pirinç unu-nişasta kombinasyonları da tercih edilebiliyor.
Un, nişasta ve pirinç ununun muhallebiye verdiği kıvam birbirinden çok farklıdır. O yüzden hiçbiri bir diğerinin yerini tam olarak tutmaz. Pirinç unu bağlayıcı özelliği çok fazla olmayan bir malzeme olduğu için sadece pirinç unu ile yapılan muhallebinin çok dağılgan bir yapısı vardır.
Eğer muhallebiniz sıvı olduysa
Eğer hala koyulaşmadıysa, bir kabın içine yarım bardak ılık su ya da oda sıcaklığında süt koyun. Muhallebiyi yaparken 1 litre su kullandıysanız, su ya da sütün içine 2,5 yemek kaşığı nişasta eklemek yeterli olacaktır. Doğru oranın 1'e 2,5 olması gerekiyor.
Pirinç unu ve şekeri bir tenceye alın. Bir çay bardağı kadar sütü pirinç unu ve şekerle karıştırın. Kalan sütü de yine karıştıra karıştıra ilave edin. Vanilya çubuğunu ortadan ikiye bölün ve taneleri bıçağın tersi ile süte ilave edin.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Buğday Nişastası Un Yerine Geçer mi? Buğday nişastası un yerine her besinde geçmeyebilir. Çünkü hamur işleri ve tatlılarda buğday nişastası kullanılabilir. Unun yerine buğday nişastası kullanıldığında kıvam bozulur ve dağınıklık ortaya çıkar.
Klasik Muhallebi Nasıl Yapılır? Muhallebi yapımı için; orta boy derin bir tencere içine 4 su bardağı süt koyun. Üzerine 1 çay bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı tepeleme un ve 3 yemek kaşığı nişasta ekleyin.
Yağın üzerine 1 su bardağı un ekleyip, iyice karıştırın. Ardından orta kısık ateş üzerinde un hafifçe renk değiştirip, kokusu çıkana kadar sürekli karıştırarak, yakmadan kavurun. Eğer unu iyi kavuramazsanız yerken un tadı alırsınız.
İlk önce derin bir tencereye sütümüzü katıyoruz. Üzerine nişasta ve şekeri ekleyip çırpma teliyle güzelce çırpıp ocağa koyuyoruz. Kaynamaya başlayınca şekerli vanilimizi ve tereyağımızı ekleyip bi 2- 3 dk daha kaynatıyoruz. Biraz sıvı oluşu sizi korkutmasın soğuyunca tam kıvamında oluyor.
Su muhallebisi için; orta boy derin bir tencere içine 2 su bardağı süt ve 2 su bardağı su dökün. Daha sonra tencereye 1 su bardağından 1 parmak az toz şeker ekleyin. Ardından yarım su bardağı mısır nişastası koyun. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
Son olarak nişastasız sütlacın içine yarım paket vanilya ekleyip, karıştırın. Daha sonra sütlacı, kepçe yardımı ile kaselere paylaştırıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Sütlacın kıvamı çok yoğun olursa da 1/2 su bardağı süt, 1/3 su bardağı suyu karıştırın. İçine sütlaçtan 1 kepçe kadar alıp, yukarıda anlattığımız alıştırma işlemini yapın. Ardından azar azar sütlaca ekleyin ve kıvamını açın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri