Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Evlenince eşin soyadını almak zorunlu mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Evlenince eşin soyadını almak zorunlu mu?

Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Evlenen kadın kocasının soyadını almak zorunda mi?

İstanbul 8'inci Aile Mahkemesi, 'Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Kadın evlendikten sonra sadece kendi soyadını kullanabilir mi?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nda yer alan ve kadının soyadı olarak yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen hükmü eşitliğe aykırı bularak iptal etti. Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

Kadın tek kendi soyadını kullanabilir mi?

TMK madde 187'nin kadına tanımış olduğu tek imkân eşinin soyadı ile birlikte kendi soyadını da kullanabilmesidir. Kadın, evlilik işlemleri sırasında yahut nikâhtan sonra nüfus müdürlüğüne yapacağı başvuru ile bekârlık soyadını muhafaza edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Evlendikten sonra soyadı değiştirmek zorunlu mu?

Herhangi bir zorunluluk söz konusu olmadığı için kadının kendi iradesine bağlı bir durumdur. Soyadı değişikliği yapmak isteyen kişilerin evlendikten sonra mutlaka başvuru yapması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Evlilikte Kadının Kendi Soyadını Kullanması

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Resmi nikahtan kaç gün sonra soyadı değişir?

Nikahı kıyan makam ister 1. gün ister 10. gün bu bildirme işlemini yapabilir. Bu nedenle nikah kıyıldıktan 10 gün sonra belirlenen nüfus müdürlüğüne gitmeniz önerilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Nikahtan ne kadar süre sonra soyadı değişir?

Evlendikten sonraki 10 gün içinde, kadının soyadı değişikliği, nüfus kayıtlarına otomatik olarak yansır. Bu süreçte e-devlet sistemi üzerinden soyadı değişikliğini takip edebilirsin. Bu değişiklik kayıtlarda göründüğü tarihten itibaren kimlik değiştirme işlemi için başvuruda bulunabilirsin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı?

Evlendiği kişinin soyadı ile birlikte evlenmeden önceki soyadını da kullanmak isteyen kadın, yazılı bir beyanla bu durumu gerçekleştirebilmektedir. Yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyen kadın ise Aile Mahkemesinde bu talebine ilişkin bir dava açarak istediği neticeyi elde edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

Erkek isterse kadının soyadını alabilir mi?

türkiye cumhuriyeti kanunlarına göre evlenince eşinin soyadını alan erkek olamaz. olsa olsa, haklı sebebe dayanarak mahkeme kararı ile soyadını değiştirmek isteyen, yeni soyadı olarak da eşinin soyadını seçen erkek olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Evlilik nedeniyle soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eliteworldhotels.com.tr

Evlendikten sonra kendi soyadını kullanma ne zaman geldi?

Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi'ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Bu başlıkta boşanmış bulunan ancak çocuğu babasının soyadını kullanan velayet sahibi kadının (annenin) çocuğa kendi soyadını verme hakkını uygulamada nasıl kullanacağı ele alınacaktır. Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Evlendikten sonra kadının Kütük değişir mi?

Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Eşinden boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Ancak yine de yukarıda bahsettiğimiz gibi çocuğunun velayeti kendinde olan her boşanmış anne çocuğunun soyadını değiştiremeyecektir. Çocuğun soyadının değiştirilebilmesi için çocuğun üstün yararının davada ispatlanması gerekecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Kadın artik kocasının soyadını almak zorunda mı?

Kadın Kocanın Soyadını Almak Zorunda Değildir, Bekarlık Soyadını Tek Başına Kullanabilir. Osmanlı döneminde babadan geçen soyad uygulaması, Türkiye'de 1926 yılından itibaren kocadan kadına geçmektedir; Türk Medeni Kanununa göre evlenmekle birlikte kadın kocasının soyadını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kadın evlendikten sonra imza değişir mi?

İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Erkek eşinin soy adını alabilir mi?

Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Neden kocanın soyadı alınır?

Bunlardan biri ataerkilliğin gücünü korumasıydı. İkincisi ise "iyi aile" fikriydi: Bu inanışa göre partnerinizle aynı soyadı paylaşmak ilişkiye adanmışlığı gösterir, sizi ve potansiyel çocuğunuzu birleştirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrimagaci.org

Neden soy isim babadan gelir?

Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kadın kendi soyadını kullanmak için ne yapmalı?

Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Eski eşin soyadını kullanma ne kadar sürer?

Eski eşin soyadını kullanma hususunda 1 yıllık dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu süre hak düşürücü süre olmadığı için 1 yıl geçmesine rağmen davanızı açabilirsiniz. Ancak davalı yani eski eş bu durumu hakime zamanaşımı defi olarak belirtebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

E-devlet üzerinden soyadı değişikliği nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Evlenince nerelere bildirilir?

Evlilik sonrası ikametgah değişikliği yapacak çiftlerin, oturacakları evin bağlı olduğu nüfus ve vatandaşlık işleri dairesine müracaat etmesi gerekiyor. Ayrıca evlendikten sonra ikametgah değişikliği e-devlet üzerinden, Adres Değişikliği Bildirimi alanından bildirebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Evlendikten sonra kimlik değiştirme ücreti ne kadar 2023?

Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Nikah kıyıldıktan sonra ne yapılır?

Yeni evlenen kişilerin nikahın hemen ardından randevu alarak kimliklerini yenilemeleri gerekmektedir. Yeni evlenen kadınlar kocalarının soyadını alacaksa vakit kaybetmeden yeni kimlik randevusu almalı ve başvuru için verilen tarih ve saatte randevu aldığı genel müdürlükte hazır bulunmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com
Önceki makale
Beyaz sirke biti öldürür mü?
Sonraki makale
Fit fiil ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT