Evlenme kütüğü: Evleme memuru kaydı yapar. Ayrıca kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerinede bildirilir. Aile kütüğü: Aynı soyadını taşıyan ve aynı soydan gelen ,daha önce bir hanede bulunan kişiler bu kayıtlarını devam ettirmek isterlerse,tek bir aile gibi kayıtları bu kütükte devam eder.
MADDE 11 – (1) Nüfus kütükleri; kişilerin kimliklerinin, yerleşim yeri adreslerinin, aile bağlarının, vatandaşlık durumlarının ve şahsî hallerinin belirlenmesi amacıyla ilçe ve aile esasına göre nüfus ve vatandaşlık olaylarının tescil edildiği, daimi olarak saklanması gerekli resmî belgelerdir.
Kayıtlar arasında farklılık olduğu takdirde, aksi sabit oluncaya kadar kayda esas olan dayanak belgesi geçerlidir. Nüfus olayları, iletişim ağı kullanılarak nüfus müdürlüklerindeki aile kütüklerine ve merkezî veri tabanına tescil edilir.
Nüfusa kayıtlı olduğu il terimi, bir bireyin doğum, kimlik ve vatandaşlık bilgilerinin resmi olarak kaydedildiği şehri (il) ifade etmektedir.
Yetkili mahkeme ilgilinin oturduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesidir. Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilir, değiştirilir, boş bırakılır veya silinir. Din değişikliği veya silinmesi talepleri herhangi bir sayısal sınırlamaya tâbi değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Evlendikten sonra insanların medeni durumları, kütükleri ve nüfusa dair pek çok bilgileri değiştiği için kimliklerini de mutlaka yenilemeleri gerekmektedir.
Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.
Kütük (defter); Resmî kayıt defteri, ana defter anlamına gelmektedir. Resmi kayıt defterleri; Doğum Kütüğü, Ölüm Kütüğü, Evlenme Kütüğü, Aile Kütüğü ve yer değiştirme kütüğüdür.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, İç İşleri Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir kurumdur ve kayıtlı olduğu nüfus idaresi kısmına bağlı olduğunuz genel müdürlüğü yazmanız beklenir. Bunu öğrenmek için yapmanız gereken tek şey nüfus cüzdanınızda kütük olarak belirtilen yeri aramaktır.
Cevap: Kütüğümü değiştirmek istiyorum.
Eğer 18 yaşını geçtiyseniz bu konuda bilgi almak için size en yakın nüfus müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Eskiden Sulh hukuk mahkemesine kütük nakli için dava açılıyordu ama o zamandan bu yana pek çok mevzuat değişti, güncel bilgiyi nüfus müdürlüğünden almanız en doğrusudur.
Erkeğin kadının nüfusuna geçmesi yasal düzenlemeler karşısında olanaklı değildir. Ancak evlenmeyi düşündüğünüz kişi nüfus kütüğündeki kaydının başka bir şehre naklini isteyebilir.
Sayfa no = aile sıra no dur. Yani o ailenin ortak hane numarası.Baba,anne,çocuğun sayfa nosu aynıdır. Sıra no ise bireyin o hanedeki sıra numarasıdır.
Hukukî mahiyeti. MADDE 5- (1) Nüfus kütükleri; kişilerin kimliklerinin, yerleşim yeri adreslerinin, aile bağlarının, vatandaşlık durumlarının ve şahsî hallerinin belirlenmesi amacıyla ilçe ve aile esasına göre nüfus olaylarının tescil edildiği, daimî olarak saklanması gerekli resmî belgelerdir.
1- Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme
Yeni; çipli kimlik uygulamasından önce eşlerin ikisinin de medeni hal değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemeleri gerekiyordu. Ancak yeni kimliklerde 'medeni hal' alanı olmadığı için, erkeklerin evlenince acil olarak kimlik değiştirme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.
Boşanma kararından sonra kimliğimi ne zaman değiştirebilirim sorusu, boşanma işlemi gerçekleştikten sonra en sık araştırılan konulardan biri haline gelmektedir. Boşanmadan sonra kimliğin değişmesine dair gerekli karar, açık duruşmada boşanma kararı verildikten yaklaşık 20 ila 40 gün cevabını vermektedir.
Aile Sıra No Nedir? Aile sıra no, aileye yeni katılan kişilerin sıraya koyulması durumudur. Baba tarafından kayda alınan bu bilgi üst soy olarak devam eder ve genellikle erkekler üzerinden yürür. Buna göre ailedeki herkesin bir sırası belirlenir.
Kimlikte yazmaz. Şuanki aktif adresin neresi ise o adresin bulunduğu ilçede ki nufus müdürlüğüde senin kayıtlı olduğun nufüs müdürlüğündür. @kunta,oturdugun yer nüfusa kayıtlı olduğun yer değildir,nüfusa kayitli olduğun yer,nüfus cüzdanının arkasında il ve ilçe yazan bölümdür.ve orda kütuk,cilt,sıra numaran vs yazar.
İkametgah değişikliği yapmak için bulunduğunuz ilçenin nüfus müdürlüğünü ziyaret etmeniz yeterlidir. Belli şartlar altında ise bu işlem e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilir. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız ve yerleşim yeriniz yurt dışında bulunuyorsa da dış temsilcilere başvurarak adresinizi bildirebilirsiniz.
doğduğun yer,yaşadığın yer,anne kütüğü olan yer,baba kütüğü olan yer... mesela ilk doğduğun yerdesin ama anne baba başka ilden gelme..
Tapu kütüğü tapu sicilinin ana belgesi konumunda olup en önemli unsur olarak kabul edilir.Tapu kütükleri mülkiyet hakları üzerinde kurulmuş ya da yetkili merciler tarafından talep edilen şerhleri, irtifak haklarını, beyanları, rehinleri ve diğer açıklamaları içerir.
Kütük ya da tapu kütüğü; emlak literatüründeki tapu sicilinin ana unsurlarından biridir. Kanuna uygun olarak taşınmaz gayrimenkuller için tapu kütüğü adı verilen ve tapu memurları tarafından tutulan resmi defterlerde bir sayfa açılması zorunludur. Tapu sicili, devlet sorumluluğunda bulunur.
Kütük sözcüğünün temel anlamı ağaçla ilgilidir. ''Kalın ağaç gövdesi, kesilmiş ağaç gövdesi ve ağacın bir bölümü kesildikten sonra toprakta kalan bölümü'' de kütük sözcüğüyle karşılanmaktadır.
Kadın evlenince kendi soyadında kalmaya devam edecek ama erkeğin kütüğüne geçecek.
Bakanlığımız evlenme işlemlerinde çiftlerden birinin ikametinin bulunduğu il ve ilçedeki evlendirme memurluğuna müracaat etme zorunluluğunu kaldırdı. Yeni düzenleme ile artık yerleşim yeri ve adres şartı aranmaksızın başvurular herhangi bir evlendirme memurluğuna yapılabilecek.
Yeni evli çiftler, daha resmi olarak bir araya gelmek için ikametgâh değişikliği yapması zorunludur. Bunun için kişilere resmi nikah günü itibariyle 30 gün tanınmıştır. Bu süre içerisinde değişiklik yapmayan kişiler para cezası ödemek zorunda kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri