Ast; Üst/Amiri ile konuşmaya başlamadan önce, bulunulan ortamda eğer, kendi üst/amirinden daha kıdemli biri varsa, ondan müsaade ister.
Karşılamada, önce ast “Hoş geldiniz” der, uğurlamada ise, önce üst “Allahaısmarladık” der, sonra ast “güle güle” der. Her ikisinde de üst el uzatırsa, ast elini uzatıp toka eder.
Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir. Örneğin, ast üst'üne evrak imzalattığında, izin aldığında kendisine teşekkür eder. Üst de “rica ederim” der.
Ast üst'üne teşekkür ettiğinde, üst kendisine “rica ederim” der. Yönetimde bir astın üst'üne başarı dilemesi, yapılan resmi bir iş/görev sonunda üst'ünü tebrik etmesi uygun bir davranış değildir. Ancak üst astını; eş düzeyde olan kişi dengini tebrik eder ve ona başarılar diler.
Küçüğü büyüğe, erkeği bayana, ünvanı, adı ve soyadıyla takdim edilir. 21-Protokolde daima küçük büyüğe, bayan erkeğe, ast üste selam verir. Bu nedenle üstlerinize selam verin, astlarınızın selamlarına da mukabele edin.
İlgili 42 soru bulundu
Bir yere gelen veya bir yerden ayrılan sıralı amirlerini ilk gören en kıdemli personel "Dikkat" çeker. Astlar; Üst/Amirleri konuşurken dikkatle dinler, konuşmaz, başka şeyle ilgilenmez, müsaade alarak konuşur, bir seferde bir kişi konuşur.
yaygın kanının aksine astların tüm üstlerine "komutanım" diye hitap etme zorunluluğu yoktur. çünkü her üst komutan değildir. her üste komutanım diye hitap şekli -karacılarda- bir gelenektir o kadar. astlar sadece, amiri olan üstlerine (yani kendilerine emretme yetkisi olanlara) "komutanım" diye hitap etmek zorundadır.
Madde 12 - Astların üstlere isimle hitap etmeleri caiz değildir.
Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir. hitap edebiliriz.
Resmi toplantı ve törenlerde devlet ve hükümet adamlarına ve yöneticilere daima unvanlarıyla hitap edilir: Sayın Bakan, Sayın Genel Müdür, Sayın Emniyet Müdürü.
Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
Uygulamada ast personel tarafından komiser sınıfı için “komiserim”, emniyet amiri sınıfı için “amirim”, müdür sınıfı için “müdürüm” şeklinde hitap kullanılmaktadır.
Bir topluluğa hitap ediliyorsa önce orada bulunan en üst makama sonra sırasıyla diğerlerine hitap edilir. Sayın Rektörüm, Sayın Rektör Yardımcılarım, Sayın Dekanım gibi.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Onu affedersen özrü kabul et.
“Teşekkürler, seni affediyorum.” gibi bir şey söyle. Veya, “Sorun yok.
En üst veya en kıdemli olan masaya ve yöneticiye en yakın yere oturur. Ancak, siz içeride iken sizden üst birisi gelirse oturduğunuz koltuğu terk ederek, bir geriye gitmeniz gerekir.
Memurun amirine "Genel Müdürüm, Başkanım Müsteşarım Sayın Valim" gibi hitapları da hiçbir mevzuatta yazmadığı halde bunu bekleyen amir, emrindekilere aynı saygıyı göstermek zorundadır.
Amirler; amirliğini yaptıkları memurlarını hiçbir zaman hususi işlerinde kullanamaz. Maiyetindeki memurlarından ayni veya nakdi borç alamaz. Amirin borç alması nakdi olarak sınırlandırılmamıştır. Amir maiyetindeki memurlarıyla hiçbir borç ilişkisine giremez.
Bey, Türkçede erkeklerin kullandığı sanlardan birisidir. Diğerleri ise efendi, ağa, efe, çelebi, ağabey, amca, dayıdır. Eski Türkçedeki biçimi beg idi.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
"Astın üste hakaret etmesi askeri disiplini bozan bir eylem olmakla birlikte üstün asta hakaret etmesinin de askeri disipline zarar verdiğini söyleyebiliriz." diyen Kılıç, şöyle devam etti: "Hakarete uğrayan bir ast kendisini çaresizlik içinde hissedebilir ve motivasyonunu kaybedebilir.
Astın, diğer kamu görevlilerinde olduğu gibi emrin hukuka uygunluğunu sorgulama ve değerlendirme, hukuka aykırı görmesi halinde yazılı olarak tekrarlanmasını isteme hakkı bulunmamaktadır. 211 sayılı Kanun 14/2 maddesine göre verilen emir hukuka aykırı ise sorumluluk emri verene aittir.
Ateş emri verilmemiş olsa dahi her asker silahını kullanabilir. Ancak silahını kullanılacağı zamanın ve kullanma derece ve tarzının tayini her olayın cereyan ettiği haller ve şartlar göz önünde tutularak silahını kullanacak asker tarafından bizzat takdir olunur.
Kimliğinizi gösterince askeri personelin zati tabancasını üstünde taşıdığını bilecektir kolluk görevlisi. Akabinde şüphe duymasını gerektirecek bi durum varsa zaten olay farklı boyuttadır. Önleme araması sırasında kimlik gösterdikten sonra polis yada jandarma askeri personelin üstünü aramaz.
Hukukun koruduğu alanda, askeri hizmetle ilgili olmayan bir konuda hiç kimsenin emir vermeye hakkı yoktur. Kaldı ki sivil olduktan sonra da böyle bir şey söz konusu olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri