Nişanlıya evlilik teklifi düğün öncesi, isteme, söz ve nişan adımlarından sonra yaptığı evlilik teklifidir. Her ne kadar teklifin, tüm bu süreçlerden önce olması gerektiği gibi bir kanı olsa da bu çiftlerin arasındaki ilişkiye ve isteklere bağlıdır.
Kız İsteme Ve Söz Kesme Töreni
Evlilik süreci içine girdiğiniz bu zamanda evlenme teklifinden sonra sevgilinizin ailesi ile tanışma aşaması vardır. Daha sonra ise ilk olarak kız isteme gecesi vardır.
Aileler tanışmadan evlilik teklifi yapılması normal bir durumdur. Önce çiftler kendi aralarında bu kararı alırlar. Sonraki adımda aileler de tanışır ve evlilik hazırlıkları başlar.
Yapılan bir araştırmaya göre kadınların ve erkeklerin gerekli güveni topladığı ve evlilik teklifi vaktinin geldiğini düşünmeye başladığı zamanlar ortalama %29 olarak ilişkinin ilk yılından sonraki zamanlarda olmakta.
Örneğin, Deniz kenarında kız arkadaşına evlenme teklif eden gencin bu teklifini diğerinin kabul etmesi halinde nişanlanma ortaya çıkar. Buna başka bir kişinin müdahalesine gerek bulunmadığı gibi birilerinin şahit olması da gerekmemektedir. Bu irade açıklaması üzerine nişanlanma denilen hukuki bir ilişki ortaya çıkar.
İlgili 45 soru bulundu
Nişanlıya evlilik teklifi düğün öncesi, isteme, söz ve nişan adımlarından sonra yaptığı evlilik teklifidir. Her ne kadar teklifin, tüm bu süreçlerden önce olması gerektiği gibi bir kanı olsa da bu çiftlerin arasındaki ilişkiye ve isteklere bağlıdır.
Bu yüzden kimi çiftler tektaş yüzüğün alınmasını nişana ya da sonrasına bırakabilmektedirler. Tektaş nikâhtan önce sağ elin, nikâhtan sonraysa sol elin yüzük parmağına takılır. Evlilik törenlerinin başrol oyuncusu alyanstır.
Bu noktada, evlilik teklifi aldığınızda, sevgilinizin yüzüğü takması için sağ elinizi uzatmanız gerekiyor. Zira nişanlıyken tektaşın, sağ elinizin yüzük parmağında olması, yazılı olmayan bir kural ve gelenek olarak karşımıza çıkmakta.
Bununla beraber, diz çökmek birçok dinde yaratıcı ile konuşurken yani dua ederken de yapılan bir eylem. Bu yaratıcıya gösterilen saygı ve teslimiyetin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Evlilik için de bu bakış açısının geçerli olduğu düşünülüyor. Diz çökmek, partnere olan teslimiyeti, sevgiyi ve saygıyı gösteriyor.
Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağındaysa o kişi nişanlı veya sözlü, sol parmağındaysa da evli olduğunu simgeler. Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tek taş takacak kişiler sağ el dördüncü parmağa takarken, alyans, evliliği simgelediği için sol elin yüzük parmağına takılması uygun görülmektedir.
Başka bir ifadeyle yapılan evlenme teklifi günah olsa da nikah akdi geçerlidir.
Evlilik teklifi ve evlilik teklifi sırasında takılan yüzük, dünyanın birçok yerinde artık benzer şekillerde uygulanmaktadır. Bu aşamada evlilik teklifinin nasıl yapılacağı, evlilik teklifinden sonraki aşamalar birbirine benzer şekillerde gerçekleştirilir. Evlilik teklifinden sonra evlilik yüzüğü sağ ele takılmalıdır.
Kahve ikramının ardından kız isteme konuşması yapılır ve aileler çiftin evliliklerini onayladıklarını ilan ederler. Gelin ve damat adayı büyüklerin ellerini öptükten sonra yüzükler takılır. Aile büyüklerinden takı takacak olanlar varsa onlar da merasime katılır. Sonrasında da söz töreni ikramlarla devam eder.
Damadın aile büyüklerinin yanı sıra aileye yakın olan ve sohbete enerji katacak birileri, kız istemeye giderken götürülür. Bazı durumlarda kız isteme ve söz kesimi birlikte yapılır. Kız istendikten sonra, aile büyükleri tarafından yüzükler takılır ve düğün için söz alınır.
Nişanlanma, ancak evlenme vaadiyle olur. Evlenme vaadi bulunmadığı takdirde, tarafların iradeleri nişanlanmayı doğurmaz. Evlenme vaadinin herhangi bir şekli bulunmamaktadır. Yazılı ya da sözlü olarak ortaya konulabilir.
Eğer sevgiliniz farklılıklardan hoşlanıyor ve takılarında zarif modeller tercih ediyorsa, evlilik teklifinde baget yüzük seçebilirsiniz. Ancak tarzı ve takı tercihleri klasiklerden yanaysa, tektaş pırlanta sizin için doğru seçim olacaktır.
Evlenme teklifini sevgiliyle tanışılmış olan veya ilk randevunun gerçekleştiği yerde yapmak anlamlı olur. Bir kafeterya, restoran veya bar; bir arkadaşınızın evi, bir park ya da alışveriş merkezi… detaylar üzerinde düşünün ve kendi gösterinizi hazırlayın; bu partnerinizin çok hoşuna gidecektir.
Evlenme teklifi zamanı, özellikle kadınlar için unutulmayacak özel günler arasında yer almaktadır. Bu özel günün de özel bir hediyesi olması gerekmektedir. Evliliğin simgesi olarak bilinmesinden ötürü, genellikle tektaş yüzük ile evlenme teklifi yapılmaktadır ve bu “benim için eşsizsin” anlamındadır.
Çünkü sol elin yüzük parmağı kalbe giden tek damara sahiptir. Bu sembolizm, uzun yıllardır birçok kültürde yerini korumaktadır. Öte yandan evlilik teklifi, henüz evlilik bağının gerçekleşmediği bir aşamayı temsil ettiği için teklifte sunulan pırlanta tektaş yüzük sağ elin yüzük parmağına takılır.
Evlilik Teklifi Yüzüğü Kaç Karat Olmalı ? Evlenme teklifi için ideal tektaş boyutu 0.20 CT ile 0.60 CT arasındadır. Kadınlar taşlar arasında en çok bu karatları tercih etmektedir. Tamtur ve beştaş yüzüklerde ise karat ağırlığı, yüzükte bulunan tüm pırlantaların toplam karat ağırlığını ifade etmektedir.
Söz halk arasında ailelerin tanışması ve ilişkinin adının konulması olarak da bilinmektedir. Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir.
Söz yüzükleri evlilik öncesinde takılan bir yüzük olduğu için sağ elin yüzük parmağına takılmaktadır. Söz töreninde takılan tektaşınızı da evliliğinize kadar sağ elin yüzük parmağında kullanmalısınız.
Çoğunluk tarafından kabul edilen uygulamadan bahsetmek gerekirse, evlilik öncesi yani nikâh kıyılmadan önce tektaş yüzük nikâh gününe kadar sağ elin yüzük parmağına takılır. Nikâh kıyıldıktan sonra alyans nişan yüzüğünün üstüne gelecek şekilde sol eldeki yüzük parmağında olmalıdır.
Kız isteme töreninde, kadınlara takılan yüzük ise evlilik teklifinde kabul edilen tektaştır. Bazı kişiler ise evlenme teklifi sırasında değil, söz kesildiği zaman tektaş yüzük takabilir. Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri