Eşlerden her ikisi de 65 yaşını doldurmuşsa, ikisi de ayrı ayrı yaşlı aylığı alabilir.
Açıklamamda evli olan kişi 65 yaş maaşı alamaz anlamına gelmesin, kendisinin sgk dan yararlanmıyor olması nafaka almaması ve kişi başı gelir 2835 tl aşmıyor olması gerekiyor.
Kişi başına düşen aylık gelir, asgari ücretin üçte birinden çok olması ve çıkan sonuç gelir kriterinin üzerinden çıkması nedeniyle eşi emekli olan 65 yaş üstü kişiye 65 yaş aylığı bağlanmaz.
65 Yaş Aylığı Kapsamı
Herhangi bir SGK ya da BAĞ-KUR emeklisi olmayan 65 yaş üstü kişilere verilen yaşlılık maaşı, yılda dört kez ödenir.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
İlgili 16 soru bulundu
AYNI EVDE YAŞAYAN VE AYNI AİLEDEN OLAN 2 KİŞİ YAŞLILIK AYLIĞI ALABİLİR Mİ? Aynı aileden yaşlılık aylığı için başvuru yapmak mümkün hale getirilmiştir. 2018 yılında yapılan düzenlemelerin ardından aynı aileden olan iki kişi yaşlılık aylığı alabilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ve herhangi bir yerden emekliliği bulunmayan 65 yaş üzerindeki yurttaşlara ödenen sosyal yardım 2023 yaşlılık maaşı ücreti Temmuz ayından itibaren 2.348 liradır.
65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURUSU
65 yaş aylığı başvurusu için, kişi ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne başvurmalıdır. Başvuran kişiye 'başvuru alındı' belgesi verilir. Başvurular 1 ay içinde sonuçlanır.
3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek.
EYT maaş hesabı
Buna göre maaşlar 5.000 ve 5.4000 prim günü üzerinden hesaplanacak. En düşük emekli maaşı 2022 yılında 3500 TL'ye çıkarılmıştı. 5 bin prim günü olan EYT'li bir vatandaş en az 3 bin 500 lira maaş alabilecek.
Kocası emekli olan 65 yaş aylığı alır mı sorusu bir çok kişinin araştırdığı konuların başında gelmektedir. Kocası emekli olan kadın kesinlikle 65 yaş maaşı alamaz.
Veli yada vasinin sosyal güvenlik kurumlarından, SGK' dan gelir, aylık hakkından yararlanması veya prim ödenmesi durumlarında kesilmektedir. Ancak aylık almakta olan özürlü yakınının 1 takvim yılı içinde 90 günden az çalışmasının bulunması halinde aylıkları kesilmez.
2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.
Her ay binlerce vatandaşın yararlandığı çift maaş hakkı hem kadınlara hem erkeklere tanınıyor. Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor.
Yaşlılık Aylığına hak kazanmış olanlara 60 yaşını doldurduktan sonra, yazılı talepleri üzerine toptan ödeme yapılır. Gerekli şartları yerine getirip Sosyal Sigortalar Dairesi Büro veya Şubelerine müracaat edenler müracaatlarını takip eden ay başından itibaren yaşlılık aylıklarını her ay peşin olarak alırlar.
Devlet; hasta, yoksul ya da kimsesiz yaşlılar için evde sağlık, bakım parası, yaşlılık maaşı gibi birçok imkan sunuyor. Maddi anlamda zor durumda olan, hasta, başkasının bakımına muhtaç ya da kimsesi olmayan yaşlılara özel birçok destek sağlanıyor.
2000 öncesi, 2000-2008 arası ile 2008 sonrası şeklinde eşit sayılabilecek şekilde ise bu durumda en düşük 3600 gün ssk emekli maaşı 2500 lira olarak bağlanır. Hizmet yıllarının önemli bir kısmını 2008 yılından sonra dolduranların maaş tutarı ise 1500 TL'dir.
Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor. Aylık tutarı sigorta başlangıcının 2000'den önce ve sonra olmasına göre değişiyor. Kısmi emeklilik hakkı kazananlar için de kök aylıkları ne olursa olsun alacakları aylık 7500 lira olacak.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
2022 sayılı yasaya göre özürlü ve yaşlılık aylığı alanlar aylık aldıkları sürece kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler gelir testi yaptırmaksızın sağlık yardımından yararlanacaklardır.
Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar yüzde 75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR, KAÇ TL OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
2022 Sayılı Kanun kapsamında bağlanan aylık türlerinden yararlanabilmektedir. Aylık Türleri: Yaşlı aylığı (65 Yaş ve Üzeri) % 40 - 69 Arası Engelli Aylığı
Belirlenen şartları yerine getiren ve herhangi bir geliri olmayan 65 yaş üstüne yaşlılık maaşı ödeniyor. Muhtaçlık sınırının altında geliri olan ve bu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler, başvuru yaptıktan sonra şartları karşılaması durumunda yaşlılık maaşı ödemelerinden faydalanabiliyor.
Aylık için müracaat ve istenen belgeler
AYLIK için başvuruda bulunacak olan yaşlının İkametgâhının bağlı bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı T.C kimlik numarasının bulunduğu kimlik belgesi ile birlikte müracaat edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri