Sınırlı ehliyetliler: Bu kişiler gerçekte ergin ve ayırt etme gücüne sahip kısıtlı olmayan tam ehliyetli kimselerdir ancak bazı durumlarda hukuki işlem ve borç altına girme ehliyetleri sınırlı hale gelir. Örneğin evli eşler ve yasal danışman atanmış kimseler sınırlı ehliyetlidir.
Tam ehliyetliler: Fiil ehliyetinin tüm koşullarına sahip kimselerdir. Ayırt etme gücü olan, ergin ve kısıtlı olmayan bütün gerçek kişilerdir. Tam ehliyetsizler: Fiil ehliyeti hiç olmayan kişilerdir. Ayırt etme gücünden yoksundur.
Tam Ehliyetsiz Kişiler
Bu kişilerin ayırt etme güçleri yoktur. Bu kişiler hukuki hiçbir işlem yapamazlar.Tam ehliyetsiz kişilerin bu bağlamda yaptıkları işlemler kesin hükümsüzdür.
MK 125 e göre tam ehliyetsizlerin evlenmeleri yasaktır. Ama her nasılsa evlilik gerçekleştiyse bu evlilik mutlak butlanla sakat olur (MK 145 b.2). Fakat MK 156 ya göre, “Batıl bir evlilik ancak hakimin kararıyla sona erer.
Yargısal erginlik için 15 yaşının tamamlanması küçüğün menfaati ve isteği velinin izni ve asliye mahkeme kararı gerekir. Ergin olmak, kısıtlı olmamak, ayırtım gücüne sahip olmak tam ehliyetli olmak için gereken şartlardır. Bu kişilerin ayırt etme gücü yoktur. Dolayısıyla hukuki işlem yapamazlar.
İlgili 29 soru bulundu
Bunlar: 18 yaşını doldurmuş olmak: Kişi doğal yoldan 18 yaşını tamamlamış olmakla ergin hale gelir. Evlenmek kişiyi ergin kılar: 17 yaşını dolduran kişi veli-vasi izni veya hakim kararı ile evlenebilir.
Şu halde evlenme ehliyetinin temel iki şartı; evlenme yaşına ulaşmış olmak ve ayırt etme gücüne sahip olmaktır. Bunun dışında sınırlı ehliyetsizler bakımından yasal temsilcinin izni de aranır. Evlenme, mahiyeti icabı, belirli bir bedensel, ruhsal ve zihinsel olgunluğu gerektirir.
Evlenmeye tam ehliyetsiz olan kişiler ise evlenme erginliğine erişmemiş olanlara, erişmiş olmakla beraber ayırt etme gücü yoksun olanlardır. Bu kişiler herhangi birilerinin rızaları ya da mahkeme kararı ile de evlenemezler.
Bu ehliyet ülkemizde genellikle yabancı uyruklu kişilerden istenmektedir. Yeni evlilik sisteminde Türk vatandaşlarının bu bilgileri sistemde gözükmektedir. Fakat sistemde kayıtlı olmayan kişilerin evlenme belgesi alması zorunlu kılınmıştır.
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır.
Tam ehliyetliler, ▪ ayırt etme gücüne sahip, ergin ve ▪ hakkında kısıtlama kararı alınmamış kişilerdir. Tam ehliyetliler, kendi fiilleriyle her türlü hakkı kazanıp, borç altına girebilirler.
Her ne kadar yasal temsilci tam ehliyetsiz adına her türlü hukuki işlemi yapabilirse de, şu üç işlemi yapamaz. Bağış yapamaz, vakıf kuramaz ve kefil olamaz.
Ceza ehliyeti tam olanlar; 18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde, akıl hastası olmayan, sağır ve dilsiz olmayan bireyler olarak sayılabilir.
Edâ ehliyeti, kişinin vücûb ehliyeti sebebiyle faydalanmaya ehil olduğu hakları bizzat kullanmasını, hak ve borçlar doğurabilecek şekilde hukukî işlem yapabilmesini ifade ettiğinden “muamele, mübâşeret, tasarruf, fiil ehliyeti” diye de anılır.
Sınırlı ehliyetsizler, ayırt etme yeteneğine sahip olan ve yetişkin olmayan küçükler ile kısıtlıları ifade eder. Kısıtlılık nedir diyenler için bu, akıl hastası veya akıl zayıflığı olan erginler anlamına gelir.
Hak Ehliyeti: (Medeni haklardan yararlanma ehliyeti); Hak ve borç sahibi olabilme, yani hakların borçların öznesi olabilme iktidarıdır. Fiil Ehliyeti: (Medeni hakları kullanma ehliyeti): Bir şahsın bizzat kendi fiil ve muameleleri kendi lehin haklar, aleyhine borçlar yaratabilme iktidarıdır.
Ayrıca aslına uygun onaylı bir örneği Milletlerarası Ahvali Şahsiye Komisyon'u Genel Sekreterine gönderilmiştir. EVLENME EHLİYET BELGESİ (Altı ay süreyle geçerlidir.)
Nüfus idarelerince aile kütük kayıtlarına dayanılarak düzenlenen ve kişinin tam künyesi ile nüfus açısından evlenmesine engel bir halinin bulunup bulunmadığını gösteren nüfus kayıt örnekleri evlenme ehliyet belgesi olarak kabul edilir.
Evlenme İzin Belgesi
Böyle bir belgeyi alan çiftler, yurt içinde ve yurt dışında evlendirmeye yetkili makam huzurunda, ayrıca bir dosya düzenlenmesine lüzum kalmaksızın evlenebilirler. Belge verildiği tarihten itibaren 6 ay süre ile geçerli olup, bu husus belgede de gösterilir.
Cevap: Evlenme kapsamında yaş ile ilgili olarak temel kural, kişinin evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekliliğidir. Nişanlınız 17 yaşını doldurmadığı için, temel kuralı karşılamamaktadır.
MK 118 gereğince nişanlanma, evlilik vaadiyle kurulur. Bu sebeple nişanın kurulabilmesi için öncelikli koşul, tarafların birbirlerine evlilik vaadinde bulunmuş olmasıdır. Evlilik vaadi olmaksızın kurulacak birlikteliklerin nişanlılık olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
Kanuna göre kesin evlenme engelleri hısımlık, önceki evlilik ve akıl hastalığıdır. Bu nedenlerden birinin varlığı halinde kişinin evlenmesi mümkün değildir. Her nasılsa evlilik gerçekleşmiş ise bu evlilik mutlak butlan nedeniyle hükümsüz olup evliliğin iptali sonucunu doğuracaktır.
Sınırsız ehliyette, fiil ehliyeti için aranan şartların tamamına sahip olamamak söz konusudur. Kural bakımından bu kişiler fiil ehliyetine sahip değildir. Ancak bu kişiler kanun ile tamamen ehliyetsiz olarak da tanımlanmamıştır.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler: Evlenecek kişilerin nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneği. Önceden evlilik geçirmiş kişiler söz konusu ise önceki evliliklerinin sona erdiğine ilişkin belge. Evlenecek kişilerden biri küçük veya kısıtlı ise yasal temsilcisinin imzası bulunan yazılı izin belgesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri