ESMAÜL HÜSNA NE DEMEK? İsmin çoğulu olan “esmâ” kelimesi ile “en güzel” anlamındaki “hüsnâ” kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan “esmâ-i hüsnâ”, “en güzel isimler” anlamında Yüce Allah'ın bütün isimleri için kullanılan bir terimdir. Kur'an-ı Kerim'de, “Allah, kendisinden başka ilâh olmayandır.
Allah'ın isimleri için kullanılan bir tabir. Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık. Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi.
Kendi isimlerimizin ebceti değerlerini bularak her gün zikir çekmek Allah'a daha da yakınlaşmak için ardına kadar açılmış bir dua kapısıdır. ESMAÜ'L-HÜSNA, Allah'ın güzel isimleri ve aynı zamanda Allah'a ait birer özelliği anlatması bakımından sıfat olarak kullanılmaktadır.
Ebced hesabı ise Ebced rakamları denilen alfabetik bir sayı sistemini kullanarak, kelime, cümlecik veya cümlelerin sayısal değerini hesaplama ve bunlardan anlamlar çıkartma işlemidir. Teori incelenen kelime, cümlecik veya metinde bir şekilde gizli şifreleme bulunduğu varsayımına dayanır.
Esma-i hüsnayı çerçeve yaptırıp duvara asmakla yetinmemeliyiz. Bizden istenen, onu ezberleyerek veya yazılı metinden okuyarak yüce Rabbimiz'j zikretmektir. Ehlinin tavsiyesi ile, esma-i hüsna zikredilerek maddi manevi birçok hastalık tedavi edilebilir. Bunun için ihlas, edep ve helal lokma şarttır.
İlgili 41 soru bulundu
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Esma'ül Hüsna Rahman ve Rahim esmaları ile başlar. Kur'an-ı Kerim'de de Fatiha suresinin ilk ayeti بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ “Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla” 'dır. Arapçada cümleler ya isim cümlesidir ya da fiil cümlesidir.
Kısacası alimler tarafından ebced hesabı ile ilgilenmek caiz karşılanmamıştır. Yani sonuç olarak caiz değildir diyebiliriz.
Ama ebced ve cifir ilmi o dönemde bilinmesine karşın, hakkında bir hüküm verilmemiştir. Üstelik ebced ve cifir ilmini Yahudilerin Müslümanlar aleyhinde kullanmasına rağmen. Demek kemale ulaşmış Kur'an, açıkça ebced ve cifir ilmini men etmedi ise, helal olduğu sabit olur.
a) İbn Hacer'in Fathu'l-Bari'deki ifadesi şöyledir: “Rivayetle sabittir ki, İbn Abbas, ebced hesabı ile uğraşanları azarlamış ve bunun bir nevi sihir olduğunu belirtmiştir. Bu tespit uzak bir görüş değildir. Çünkü, şeriatte bunun aslı yoktur.”(Fethu'l-Barî, 11/351).
el-Mücîb: Sıkıntıları gideren. el-Müheymin: Koruyucu.
Esmaül Hüsna yani Allah'ın isim ve sıfatlarını günlük hayatta zikretmenin insana pratik yararları var. Bu konuda ilahiyatçılar da doktorlar da hemfikir. Esmaü'l Hüsna üzerinde araştırma yapan isimlerden Dr. Ender Saraç sinirli birinin 'El-Halim' esmasını çekerek daha halim selim biri olabileceğine inanıyor.
Abdestli bir şekilde kıbleye doğru oturup gözlerinizi kapatın ve bir esma seçip okumaya başlayın. Bu esmayı zikrederken vücudunuzun hangi bölgesinde veya uzvunuzda yanma, sızlama, seğirme şeklinde bir his alıyorsanız esma o bölgeye tesir ediyordur. Ruhun aşık olduğu esma da aynı bu şekilde bulunabilir.
Değerli kardeşimiz, Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în.
Bu oluşturulan ebced ise ilgili kişinin kişisel yıldız namesini bulmasını sağlamaktadır. Bu sayede yıldız name burcu bulunmaktadır. Kişi de bu sisteme göre gelecekle ilgili haberlere ulaşmakta, ruhunu doyurmakta, merakını gidermekte, geçmişte yaşadığı olaylarla ilgili psikolojik analizler yapabilmektedir.
En güzel isimler Onundur." (Tâhâ, 20/8) ayeti yine Allah' (c.c) un isimlerinin kıymetini bizlere göstermektedir. Zikir çekerken ve dua ederken isimlerinin anılması ile kabule vesile olunur ve o kulda saygı hissi sağlayan Esmaül Hüsna, ayrıca kalplere huzur ve sükûn verir, lütuf ve rahmet ümidi verir.
Ebced sistemiyle, harflerin değerlerine göre gaybî sırları açıklayan ilme verilen isimdir.
66 rakamı ism-i celâl'in ebced karşılığıdır ve allah demektir. „işi 66'ya bağlamak“ allah'a havale etmek demektir.
Kur'ân-ı Kerim inmeye başladığında Araplar arasında "ebced hesabı" biliniyordu ve alfabe bilgisi olan şâirler ve edebiyatçılar tarafından da kullanılıyordu.
Vefkte bazen kendileri, bazen de ebced değerleri yazılan bu dokuz adet ebced harfinin, ilk defa Hz. Adem (a.s)'e vahiy olarak geldiğine dair yaygın bir kanaat vardır.(15) Karede yer aldıkları şekilde; sözkonusu dokuz harfin yukarıdaki sıraya göre, üçer üçer ebced değerleri şöyledir: 2+9+4=15, 7+5+3=15, 6+1+8=15.
Ebced hesabı Fars ve eski Türk edebiyatında tarih düşürmede de kullanılmıştır. Meselâ İstanbul'un Fetih tarihi için Kur'ân-ı Kerîm'den “Âherûn” kelimesi düşürülmüştür. Bunların toplamı (elif+gayn+ra+vav+nun) = 1+600+200+6+50=857 çıkmaktadır ve bu tarih Hicri 857 (M. 1453) yılı olan fetih tarihidir.
Ebced, Arapça harflere verilen sayı değerleri sistemidir. Yüzük takman hiç bir şeye fayda etmez. Ebced sadece tarih düşümlerinde kullanılır. Falda da kullanılır ama parmağına takacağın 245 yazısı sana hiç bir fayda etmez.
Esmâ-i Hüsnâ ile ilgili olarak Buhârî ve Müslim`de: "Allah`ın 99 ismi vardır. Kim bunları ezberlerse (îman eder ve ezbere sayarsa) Cennete girer." buyurulmuştur.
Havas ve esrarı:El Kebir Celle Celaluhu insanların gözünde heybet ve azametli görünmek kimsenin kendisine karşı gururlanıp kibirlenmemesi için Ya Kebir Celle Celaluhu diyerek 232 kere okunur.
Dünya ve ahiret hayatında Allah'a yakın ve onun sevdiği kullardan olmak için okunur. Sabah ve ikindi vakitlerinde okunabilir. Günlük zikir sayısı 298'dir. Ayrıca farz namazlarından sonra 100 adet çekilirse Allah'ın rızası kazanıldığı gibi nimetler sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri