Nikah için sağlık raporu ayrı ayrı alınır mı? Çiftler, nikah için sağlık raporu almak için ayrı zamanlarda, ayrı hekimlere başvurabilirler. Mevzuatta buna engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Türkiye'nin her yerindeki resmi veya özel hastanelerden “Evlilik İçin Sağlık Raporu” alınabilir. Bu nedenle evleneceğiniz kişi yaşadığı şehirden fotoğraflı sağlık raporunu alabilir. Siz de kendi aile hekiminizden ya da yukarıda belirtilen diğer hastanelerden sağlık raporunu alabilirsiniz.
Özel bir hastaneye müracaat etmen halinde gerekli testler hemen yapılabilir. Bu durumda sonuçları aynı gün içinde bile alabilirsin. Devlet hastanelerinde ise yoğunluktan dolayı bu süre uzayabiliyor.
Nikâh İçin Sağlık Raporu Kaç Günde Alınır? Nikâh için sağlık raporu raporun alındığı sağlık merkezinin yoğunluğuna göre farklı süreçlerde alınabilir. Fakat bu süreç genel olarak 24 saat içerisinde alınabilir.
Evlilik için sağlık raporu doğrudan bağlı bulunulan Aile Hekimliği üzerinden alınır. Bu rapor için sadece hafta içi 5 gün içerisinde randevu alınabilir. Çünkü Aile Hekimliği resmi bir sağlık birimi olduğundan hafta sonları aktif değildir.
İlgili 44 soru bulundu
Türk Medeni Kanunu'na göre evlenecek kişilerden sağlık raporu istenmesi zorunlu tutulmuştur.
Çoğu kişi bu durumda evlilik için yapılan tetkiklerde sağlık raporu kaç günde çıkar sorusuna da cevap arayacaktır. Evlilik öncesi sağlık raporu genellikle bir günde tamamlanabilir. Kimi durumda kişilerin başvurduğu kurumlara bağlı olarak bu süre değişiklik gösterebilir.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Bu testler; Kan grubu, Viral Hepatitler ve Hemogram bakılırken bakılması gerekli olan genetik testlerdir.
Evlilik için sağlık raporu ayrı ayrı alınır mı? Aynı şehirde yaşayan ve evlilik sağlık raporu alacak çiftlerin sağlık raporu alırken yan yana olması zorunludur. Ancak zorunlu hallerde farklı ülke ya da şehirlerde yaşayan çiftlerin evlilik için sağlık raporları ayrı ayrı da düzenlenebilmektedir.
Nikah işlemleri için gerekli olan sağlık raporunda genellikle kan tahlili ve akciğer filmi istenmektedir. Kan testleri ile beraber kan grubu belirlenir ve hepatit, frengi ve AIDFS gibi hastalıkların var olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca çiftlerin kan uyuşmazlığı olup olmadığı da kan testleri ile belirlenmektedir.
Ancak çiftlerin nüfus cüzdanlarını ve fotoğraflarını teslim alan muhtar, sağlık raporu için ilçe hükumet tabipliğine, evlenme ehliyet belgesi için de ilçe nüfus müdürlüğüne evrak hazırlıyor. Evlenecek çiftler bu belgelerle sağlık ocağı ve nüfus müdürlüğüne giderek işlemlerini yaptırıyor.
5 adet vesikalık fotoğraf ile birlikte evleneceği kişiye göndermek suretiyle, eşlerden kadın veya erkek tek başına da evlenme başvurusunda bulunabilir.
Evlilik için sağlık raporu ücretsizdir.
Genel olarak sağlık ocaklarında ve aile sağlığı merkezlerinde bu testleri ücretsiz olarak yaptırmanız mümkündür. Bunların yanı sıra, akciğer filmi de istenmektedir. Bunun ücreti de verem savaş dispanserlerinde yapılmaktadır.
Evlilik öncesi sağlık raporu alınması Türk Medeni Kanunu'nun 136. maddesine göre zorunlu tutulmuştur. Evlilik raporu düzenlenmesi Aile Hekimliği Kanunu'nda aile hekiminin görevleri içinde yer alan bir hizmettir.
Çiftlerin aklına takılan “nikah için kaç gün önceden başvurmak gerekir” sorusuna ise, evlenme başvurusu yapmak için en ideal zamanın ise 4 ay öncesi olduğunu söyleyebiliriz.
1- Aile Hekiminden Onaylı Evlilik İşlemleri İçin Sağlık Raporu. (ASM Sağlık Ocağı, Devlet Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği, İlçe Sağlık Müdürlükleri.) alınabilir. Sağlık Raporunun, onay tarihi itibari ile 180 gün (6 Ay) geçerliliği vardır. 2- 5'er adet ön cepheden çekilmiş VESİKALIK fotoğraf.
Sağlık raporu almak için 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ve hangi raporu ne amaçla almak istediğinizi belirten dilekçe gerekmektedir. Dilekçeyi, sağlık kuruluşunun danışma bölümünden alabilirsiniz. Belgelerinizin eksik ya da yanlış olması durumunda sağlık raporu alamazsınız.
Kanuna göre kesin evlenme engelleri hısımlık, önceki evlilik ve akıl hastalığıdır. Bu nedenlerden birinin varlığı halinde kişinin evlenmesi mümkün değildir. Her nasılsa evlilik gerçekleşmiş ise bu evlilik mutlak butlan nedeniyle hükümsüz olup evliliğin iptali sonucunu doğuracaktır.
Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nda evlenmeye engel olan bulaşıcı hastalıklar sıralanmıştır. Bunlar bel soğukluğu, frengi, yumuşak şankr, cüzzamdır. Bu hastalıkların geçme tehlikesi olduğu raporlandırılması halinde evlilik engeli ortaya çıkacaktır.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Hemogram (tam kan sayımı): Hemogram ile anemi (kansızlık) varlığı araştırılır. Hepatit B (HBsAg) Testi: Hepatit B virüsü araştırılır.
Müracaat edildikten sonra en erken (mümkünse) 1 gün sonraya gün verilmektedir. Müracaat tarihinde yasa gereği evlilik akdi yapılmamaktadır. EVLİLİK BAŞVURU EVRAKLARI, DÜZENLENDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN 6 AY (180 GÜN) SÜRE İLE GEÇERLİ OLDUĞUNDAN, İSTENİLEN NİKÂH GÜNÜ BU TARİH ARALIĞINI GEÇMEYECEKTİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri