Kişiler; kendileri ve alt ya da üst soylarına ait nüfus kayıt örneklerini, kendileri ve ergin olmayan çocuklarının ise yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler.
T. C. no ile nikah sorgulama ile hiçbir yere gitmeden internetten kolaylıkla nikah günü sorgulanabilir. Belediyelerin evlendirme dairelerinde uygun bir gün arayanların, e devlet nikah durumu sorgulama sistemine girmesi yeterlidir.
Formül b evlilik belgesi almak için belgeyi alacak kişinin Türkiye'de il, ilçe nüfus müdürlüklerine yurtdışında ise Konsolosluk veya Büyükelçiliklere şahsen veya noter onaylı vekalet verdiği bir kişinin başvurması gerekmektedir.
Öncelikle e-Devlet https://www.turkiye.gov.tr/nvi-nufus-kayit-ornegi-belgesi-sorgulama sistemine giriş yapıp kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler bölümünde nüfus ve vatandaşlık işleri, Nüfus Kayıt Örneği sorgulama sekmesine tıklayınız.
İlgili 16 soru bulundu
Evli olmayanlar için bekar, evli olanlar için ise evli, medeni durumu ifade eder. Medeni hal nüfus cüzdanında da belirtilir.
Söz konusu evrak vatandaşı olunan ülkenin nüfus kayıt dairelerinden alınmaktadır. Türkiye'de ise kaymakamlıklarda bulunan nüfus müdürlüklerinden almak mümkündür.
Formül B belgesi yurtiçinde; İl yada İlçe Nüfus Müdürlüklerinden, yurtdışında Konsolosluk yada Büyükelçiliklerden temin edilir. Evlenme belgesinin uluslararası geçerlilik kazanabilmesi için genellikle apostil onaylı olarak talep edilmektedir.
Evliliğiniz nüfus kayıtlarına işlendikten sonra herhangi bir nüfus müdürlüğünden bu evlenme kayıt örneğini temin edebilirsiniz.
Evlilik Tescili Başvurusu (Yabancı Yerel Makamlar Önünde Evlilik Sonrasında) Posta ile başvurabilirsiniz. Aile Cüzdanı BaşvurusuRandevu aldıktan sonra şahsen başvurmanız gerekmektedir. Uluslararası Evlilik Kayıt Örneği (Formül B) Başvurusu Randevu aldıktan sonra şahsen başvurmanız gerekmektedir.
Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir.
Başvuruları olumlu değerlendirilen yabancılar, il göç idaresi müdürlüğüne müracaat etmeksizin e-Devlet üzerinden evlenme ehliyet belgelerinin çıktısını alabilecektir.
Belge verildiği tarihten itibaren 6 ay süre ile geçerli olup, bu husus belgede de gösterilir. Bu belgeye dayanarak evlenme yapan; evlenmeyi, belgeyi veren evlendirme memurluğuna 15 gün içinde bildirmekle görevlidir.
Kadın evlenmeden önceki kütüğüne kaydedilir. Nüfus kütüğüne ilişkin değişikliğin yapılması ile kadının medeni hali de değiştirilerek “EVLİ” ibaresi yerine “BEKAR” ibaresi yazılarak değişiklik yapılır.
Pek çok kişi yeni kimlik kartında evli bekar yazıyor mu? Diye merak etmektedir. Ancak bu kimliklerde eski kimliklerde olduğu gibi evli ya da bekar gibi medeni hal bildirimi yapılmamaktadır.
Nüfus işlemlerinde vukuattan kasıt doğum, ölüm, evlenme, boşanma, adres bilgisi vb. gibi olayların nüfus kayıt örneği tablosunda gösterilmesidir. Nüfus kayıt örneklerinde kardeş bilgisi gösterilmez. UYARI: Nüfus kayıt örneği ve yerleşim yeri belgeleri E-devlet üzerinden de alınabilmektedir.
Yurtdışında yapılan evlilikler Türkiye'de kendiliğinden geçerli olmazlar. Yurtdışında yapılan evliliklerin Türkiye'de geçerli olabilmesi için iki şartın gerçekleşmiş olması gerekmektedir: Yurtdışında yapılan evliliğin Türk mevzuatlarına uygun olması şartı ve yurtdışında yapılan evliliğin Türkiye'ye bildirilmesi şartı.
EVLİLİK TESCİL BAŞVURUSU NEDİR? Bir Türk vatandaşının yurt dışında yabancı bir kişi ile yabancı devlet makamları huzurunda evlenmesi ve bu evliliğin Türkiye'de de geçerli olabilmesi için Evlilik Tescili Başvurusunun yapılması gerekir.
Resmi geçerliliği olan barkodlu nüfus kayıt örneğinizi dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz.
Formül B Uluslararası Evlenme Kayıt Belgesi ile dünya üzerindeki bütün ülkelerde kimliğinizi ve evliliğinizi kanıtlayabilirsiniz. Formül B Uluslararası Evlenme Kayıt Belgesini Türkiye'de İl veya İlçe Nüfus Müdürlüklerinden, Türkiye Dışında ise Konsolosluk veya Büyükelçiliklerden temin edebilirsiniz.
Formül-B (EVLENME BELGESİ):Yabancı makamlara verilmek üzere düzenlenen, evlenme tescil bilgilerini gösterir, çok dilli belgedir. Formül-C (ÖLÜM BELGESİ):Yabancı makamlara verilmek üzere düzenlenen, ölüm tescil bilgilerini gösterir, çok dilli belgedir.
Evlenen çiftlerin en çok merak ettiği konular arasında evlenme cüzdanının kaybolması halinde ne yapmaları gerektiği oluyor. Kayıp nedeniyle nikah cüzdanı almak için uluslararası aile cüzdanı talep belgesi ve eşlere ait ikişer adet fotoğraf ile birlikte yerleşim yeri ilçe nüfus müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.
Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında ” dul ” ” boşanmış ” gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece ” bekâr ” ibaresi yazılmaktadır.
MEDENİ HAL BELGESİ NEDİR ??
Medeni hal belgesi diğer tabiri ile bekarlık belgesi. Kişinin doğum tarihini, baba ismini ve kişinin daha önce herhangi bir evliliğinin bulunmadığını özetle kişinin resmi olarak bekar olduğunu belirten resmi bir belgedir.
Bekarlık belgesi kişinin doğum tarihini, baba adını ve kişinin herhangi bir evlilik kaydının mevcut olmadığını kısacası kişinin resmi kayıtlarda bekar olduğunu gösteren resmi bir belgedir ve kişinin ülkesinde kayıtlı olduğu Nüfus ve Evlendirme Müdürlüğünden alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri