Ayrıca evlilik testinde kan tahlili yapılarak çiftlerin kan uyuşmazlıkları da tespit edilir ve böylece gerekli hamilelik planlaması yapılabilir.
Öncelikle nikâh açısından gerekli olan sağlık raporunda akciğer filmi ve kan tahlilleri talep edilir. Kan testleri ile birlikte bireylerde ayrıca hepatit b ve c hastalıkları, AİDS hastalığı gibi cinsel kanal üzerinden bulaşabilen herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına da bakılır.
Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir."dedi.
Evlenecek çiftlerin Kan tahlilleri ve Akciğer Filmleri ile bağlı oldukları yetkili Aile Sağlığı Merkezlerindeki doktorlarına başvurup “evlenmelerinde sakınca yoktur” şeklinde “Rapor” alarak nikah memurluğuna ibraz edeceklerdir.
İlgili 17 soru bulundu
2022 yılı aralık ayından itibaren evlilik öncesi SMA testi zorunlu hale getirilmiştir. Aile Sağlığı Merkezlerinde ve hastanelerde erkekten alınan kan örneğinin incelenmesiyle hastalığın tespiti yapılır. Erkek SMA taşıyıcısı ise kadından da örnek alınarak test tekrarlanır.
Yapılan tetkiklerin sonuçlarını ise aile hekimine onaylatarak, aile hekimi imzalı sağlık raporu alabilirsiniz. Çoğu kişi bu durumda evlilik için yapılan tetkiklerde sağlık raporu kaç günde çıkar sorusuna da cevap arayacaktır. Evlilik öncesi sağlık raporu genellikle bir günde tamamlanabilir.
Umumi Hıfzısıhha Kanununda yer alan frengi, cüzzam, gonore, tüberküloz ve yumuşak şankr'ın yanı sıra son yıllarda hepatit ve HIV/AIDS de bu hastalıklar arasına eklenmiştir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Hangi Testlerin Yapılmasını Gerektirir? Çiftlerin yaptırması gereken evlilik öncesi tıbbi testlerin başında akciğer grafisi ve kan testleri gelmektedir. Bu testler genellikle çiftlerin hepatit B , C , AIDS , frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından değerlendirmesidir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Kan Tahlilinde Çıkar mı? Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık kendisini kan tahlilinde belli eder. Ancak kimi hastalıklar kan testinde kendisini belli etmeyebilir. Kan testi ile tespit edilebilen en yaygın hastalıklar ise; aids, Hepatit B, Hepatit C, uçuk ve frengi olarak sıralanabilir.
Türkiye'nin her yerindeki resmi veya özel hastanelerden “Evlilik İçin Sağlık Raporu” alınabilir. Bu nedenle evleneceğiniz kişi yaşadığı şehirden fotoğraflı sağlık raporunu alabilir. Siz de kendi aile hekiminizden ya da yukarıda belirtilen diğer hastanelerden sağlık raporunu alabilirsiniz.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Akciğer röntgeniniz çekilir, Kan grubunuz tespit edilecek, Frengi, AIDS ve hepatit gibi hastalığınız var mı bakılacak, Kan uyuşmazlığı olan çiftler çocuk yapmadan önce önlem alınacaktır.
Kişiden kan örneği alınmasıyla yapılan tam kan sayımı (hemogram) testi ile anemi, otoimmün bozukluklar, kemik iliği bozuklukları, dehidrasyon, enfeksiyonlar, iltihaplanma, lösemi, lenfoma, miyeloproliferatif neoplazmlar, miyelodisplastik sendrom, orak hücre hastalığı, talasemi, B12 vitamin, folat ve demir eksikliği ...
Evlenmek için başvuru yapan çiftlerin sağlık taraması yaptırması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bebek sahibi olup bunu doktor kontrolünde gerçekleştiren kişiler de SMA tarama testine tabi tutulmaktadır.
Evlilik sağlık raporu için gerekli testler nedir? Eşlerin kan tahlili yaptırması ve akciğer filmi çektirmesi gerekiyor. 2021 yılı Aralık ayı itibarıyla evlilik öncesi SMA testi de çiftler için zorunlu hale getirildi.
Kan testleri: Tam kan sayımı (hemoglobin, akyuvar ve alyuvar sayımı), kan şekeri (glukoz), karaciğer fonksiyon testleri (ALT, AST), böbrek fonksiyon testleri (üre, kreatinin), kolesterol düzeyleri gibi kan testleri istenebilir.
a. Medeni Kanunun 136. Maddesi gereği, çiftler evlenmelerinde engel hastalığın bulunmadığını gösteren sağlık raporunu kendi aile hekimlerinden alacaklardır.
Kan tahlili, akciğer filmi, Akdeniz anemisi testi evlilik için sağlık raporu alırken uygulanan testler ve tetkiklerdendir. İşe girme sağlık raporu alırken idrar tahlili, görme testi, işitme testi, kan sayımı, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi ve portör muayeneleri yapılmaktadır.
Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Bir sonraki âyette nesep ve süt hısımlığıyla sıhrî hısımlıktan dolayı evlenilmesi haram olan kadınlar sıralanmıştır: “Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren sütanneleriniz, süt kız kardeşleriniz, ...
Nikâh için sağlık raporu raporun alındığı sağlık merkezinin yoğunluğuna göre farklı süreçlerde alınabilir. Fakat bu süreç genel olarak 24 saat içerisinde alınabilir.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
Çiftler, bu raporu almaya beraber gitmeli. Bu nedenle "Evlilik için sağlık raporu ayrı ayrı alınır mı?" sorusunun cevabı maalesef hayır. Fakat nikah başvurusu için düzenlendiği belirtilen bir vekalet belgesini noterden alıp müstakbel eşine verebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri