4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir.
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Kanunlarca açık ve net bir şekilde belirlenen bu izin süresi 7 gündür. 4857 Sayılı İş Kanunu maddesiyle belirlenmiştir.
İşçilerin Nikah-Düğün izni 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre, işçinin kendisinin evlenmesi durumunda 3 iş günü şeklindedir. Ancak bu izin işçinin yalnızca kendisi için geçerlidir. Kendisi dışında başka birinin evlenmesi halinde izin verilmez.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
İlgili 19 soru bulundu
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur.
Evlilik iznini talep edecek olan işçinin öncelikle nikah tarihi alması gerekmektedir. Nikah tarihini gösterir belgenin işverene ibrazı gerekir. İznin kullanılması için nikah tarihi veya düğün tarihi esas alınabilecektir.
Evlilik izni, mazeret izni olup kullanılmadığı takdirde yıllık ücretli izinde olduğu gibi ücrete dönüşmez. Evlilik izni, işçilere evlilikleri nedeniyle belirli bir süre izin verilmesidir. İşçi, evlenmesi halinde evlilik izni kullanarak işyerindeki işine bir kaç gün ara verebilir.
Kanuni Bekleme Süresinin Başlangıcı
Türk vatandaşı kadın için 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun öngördüğü 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor. Dolayısıyla bu durumlarda işçinin ya yıllık izin ya ücretsiz izin alması gerekiyor.
Genellikle de bu süre 5 gündür. Bu nedenle de birçok çalışan, kanunlar ile belirlenen düğün izninin 5 gün olduğunu zanneder. Ancak yasal olarak böyle bir durum söz konusu değildir. Kısacası iş sözleşmesi ile belirlenmediği takdirde işveren olarak 3 günden fazla izin verme yükümlülüğünüz yok.
Evlilik İzni Maaştan Kesilir Mi? Evlilik izni ücretli bir izindir. Dolayısıyla evlilik izinde olduğu süreler için işçiye çalışmış gibi ücreti ödenir. İşveren tarafından evlilik izni nedeniyle maaştan kesintisi yapılması hukuka aykırıdır.
4857 Sayılı İş Kanunu'na göre özel sektörde çalışan kişiler “işçi” olarak kabul ediliyor ve kanunda işçilerin evlilik izinleri 3 gün olarak belirtiliyor. İşçilerin evlilik izinleri, iş sözleşmelerinde düzenlenerek artırılabiliyor ancak düşürülemiyor. İş Kanunu'nda bu izin süreleri “iş günü” ifadesiyle belirtilmiyor.
İşçinin yeniden evlenmesi durumunda tekrardan evlilik izni talep edemeyeceğine ilişkin İş Kanunu'nda herhangi bir kısıtlama yoktur. Bu sebeple çalışan, yaptığı her evlilik için evlilik izni hakkını kullanabilmektedir. Yani birden fazla evlilik yapan işçi her evliliği için ayrı ayrı evlilik izni talep edebilir.
Evlilik izni, düğün izni ya da diğer adıyla evlilik mazeret izni, normal şartlar altında işçinin evlenmesi durumunda ücretinden kesinti yapılmadan 3 gün kullanılan mazeret izni türüdür. Bu izin iş hukukunda hukuk kapsamında İş Kanununun 2. ek maddesinde düzenlenmiştir.
- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı için öngörülmüş olan babalık izni 5 gündür. - "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.”
1 ay boyunca evli olan bireylerin, mahkemeye anlaşmalı boşanma davası üzerinden başvurması medeni hukuk kapsamında geçerli değildir. Eşlerin en az 1 yıl evli kalmış olması ve anlaşmalı boşanma davasında şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak istediklerini mahkemeye bildirmeleri gerekir.
Biz buna fiilen anlaşmalı boşanma davası demekteyiz. Taraflar çekişmeli boşanma davası açıp tanıklarını hazır eder ise, dosyaya bakan hakiminde onayı olmak şartıyla en yakın güne duruşma verilebilir ve çiftler fiilen anlaşmalı bir şekilde 2-3 ay içerisinde boşanabilir. Burada önemli olan husus hakimin takdiridir.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma, anlaşmalıdan daha uzun sürmektedir. Haber yayınlarında boşanma sürecinin yıpratıcı olduğu ve bazı şiddete dayanan olayların olduğu görülmektedir.
3. Kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde verilen evlilik izni 7 güne çıkarılmıştır. 4. Sözleşmeli personelin eşinin veya çocuğunun ölmesi; kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölmesi halinde 10 gün ücretli mazeret izni (ölüm izni) verilir.
İşçiler için Düğün İzni
Fakat burada önemle vurgulamak gerekir ki söz konusu bu izin sadece işçinin kendisi içindir. Buna göre ilgili kişi bu izni çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde talep edemez.
Ücretiz izin özel sektörde 3 aylık bir süreyi aşmamak kaydı ile verilmektedir. İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir.
el Cevab: Hanefi fukahasına göre velinin izni olmadan kıyılan nikah sahih olmasına sahihtir. Ama kadın anne babasına asi olma günahı işlemiş olur. Erkekte eşinin velisine hürmetsizlik yapmış olur.
Birinci dereceden ya da beşinci dereceden fark etmeksizin, özel sektörde İŞÇİLER için akraba düğün izni yoktur. MEMURLAR için ise akrabalar arasında yalnızca çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük ücretli mazeret izni vardır.
Birçok evlendirme dairesi yabancılardan bu sıralanan belgelere ek olarak ya ikamet izni ya da vize süresi içinde olunmasını istiyor. Fakat yabancı kişinin ikamet izni yoksa veya vize süresi içinde değilse yine de diğer belgelerin hazır olması koşulu ile resmi evlilik yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri