Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Beslenmelerinde hayvansal gıda olmayan kişiler B12 eksikliği riski yaşar. Ek olarak vegan beslenen ve hamilelik ile emzirme süreci geçiren kadınlarda da bu eksiklik giderek kötüleşebilir. Pernisiyöz anemisi yaşayan kişiler de riskli gruptadır. İnce bağırsağı kısaltılmış kişilerde de eksiklik görülür.
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
İlgili 20 soru bulundu
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Portakal, limon, mandalina,greyfurt gibi narenciyeler B vitamini olan meyveler arasında yer alır. Tiamin (B1), riboflavin (B2),niasin (B3),pantotenik asit (B5), piridoksin (B6) ve folik asit (B9) açısından zengindirler.
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
B12 vitamini fazlalığı sindirim sisteminde oluşan bazı belirtilerle de kendini gösterebilir. Mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı bunlardan bazılarıdır. Cilt sağlığının korunmasında da negatif bir etki gösteren B12 vitamini fazlalığı yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde sivilce oluşumlarını tetikleyebilmektedir.
B3 vitamini içeren besinler; sakatat, baklagiller, incir, limon, hurma portakal ve kabakta bulunur. B5 vitamini içeren besinler; yumurta, kuruyemiş, kurubaklagil, mısır, bezelye, avokado ve karnabaharda bulunur. B6 vitamini içeren besinler; et, balık, muz, ıspanak, havuç ve yumurtada bulunur.
Vitamin eksikliğinin giderilmesi için beslenme oldukça önemlidir. B vitamini açısından zengin olan besinler düzenli olarak tüketilmelidir. Süt, peynir, karaciğer, dalak, böbrek, balık, et ve ürünleri, yoğurt, yumurta tüketilmelidir.
Ürün, genellikle bir ilâ birkaç hafta için reçete edilir. Bazı durumlarda, doktor, tedavi süresini birkaç ay daha uzatabilir. Uygulama yolu ve metodu: BENEXOL B12 tabletleri, yeterli miktarda sıvı ile bütün olarak yutulmalı ve önerilen dozlarda kullanılmalıdır.
B12 vitamini eksikliğinin bir semptomu bulanık veya bozuk görmedir. Bu, tedavi edilmemiş bir B12 eksikliği, gözlerinize yol açan optik sinirde sinir sistemi hasarına neden olduğunda ortaya çıkabilir.
Depresyon, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma, kemik erimesi gibi semptomlar B12 Vitamini eksikliğinin belirtileri arasında.
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Özellikle kırmızı kan hücresi üretiminde ve hücre metabolizmasında önemli rolleri olan bir vitamin sınıfıdır. Vücut dokularının ve beyin hücrelerinin korunmasına yardımcı olabilir.
B12 vitamini iğnesi bu iğneyi vurulmaya başladıktan 15 gün sonra etkisini göstermeye başlayacaktır. Kandaki B12 vitamini seviyesi kan tahlili ölçülür ve yetişkinlerde 750-1000 arası B12 vitamin değerleri normal kabul edilir. B12 iğnesinin kullanım süresini doktor belirleyecektir.
B vitaminleri genellikle vücuda dışarıdan besinler yolu ile alınır. Bu besinler; tahıllar, kuru baklagiller, kuruyemişler, karaciğer, kırmızı et, tavuk, balık, sakatat, yumurta, süt ve süt ürünlerinden olan yoğurt, peynir, maya, ıspanak, mantar, brokoli, patates, portakal, limon olarak sıralanabilir.
Kuruyemişler B vitaminleri açısından zengindir. B12 açısından zengin kuruyemiş çeşitlerine baktığımızda; Antep fıstığı, fındık, kaju, çiğ badem gibi birbirinden lezzetli kuruyemişlerde B12 vitamini bulunmaktadır.
Süt ve süt ürünleri. Yoğurt, peynir gibi ürünler B12 açısından zengindir. 240 ml'lik tam yağlı süt günlük B12 vitamin alımının %46'sını karşılar. Peynirin 22 gramı için bu değer %28 bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri