Evlilik tek başına yaşamaktan daha güven vericidir. * Annelik ve babalık hissinin ne demek olduğu anlaşılır. * Bunalım gibi sorunlar, evlilerde, bekarlara oranla daha az görülür. Çünkü evlilik, kişiye bir taraftan sosyal bağımlılıklar ve sorumluluklar getirirken, diğer taraftan sosyal itibar ve korunma imkanı verir.
İslâm'da kutsal sayılan evlilik müessesesinin genel hedefi sağlam bir toplum oluşturmaktır. Bununla birlikte evliliğin nüfusun artması, meşru olmayan ilişkilerden uzak kalma, iffeti koruma, eşler arasında ünsiyet, akrabalık ve dostluk ilişkileri kurma veya geliştirme gibi birçok amaç ve faydaları da vardır.
Evlenme, nikâh yoluyla kadın-erkek arasında kurulan birlikteliği ifade eder. İslâm dini Müslümanların evlenip yuva kurmalarına büyük önem verir. Evlenmenin amacı insanda en güçlü dürtü olan cinsel hazzın meşruiyet ölçüleri içinde kontrolünü sağlamak ve insan soyunun güvenli şekilde sürekliliğini temin etmektir.
malı ve bedeni evlenmek için yeterli kimsenin evlenmesi farzdır. Ev- lenmediği zaman zinaya düşüp düşmeyeceği kesin olmayan kimsenin evlenmesi v[lCilıdir. 2) Evlenmediği zaman zmaya düşmekten korkusu bulımmayan normal insanın evlenmesi sünneti müekkcdedir.
Evlilik, bedensel ve ruhsal bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı yalnızca cinsel bir ihtiyaç olarak düşünenler, mutluluğu daha baştan kaybederler. Evliliğin içinde cinsellikle birlikte sevgi, saygı, paylaşma, hoşgörü, yardımlaşma, tahammül, özveri gibi daha pek çok duygu vardır.
İlgili 35 soru bulundu
Aşk ve mantık, evlilikte birbirini tamamlayan iki unsurdur. Aşk olmadan, evlilik duygusuz ve anlamsız olur. Mantık olmadan, evlilik istikrarsız ve sürdürülemez olur. Evlilikte aşk ve mantık arasında bir denge kurmaya çalışmak önemlidir.
"Evliliği ayakta tutmak için aşkın yeterli olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı." Avustralyalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, çiftin yaşları, daha önceki ilişkileri ve hatta her ikisinin birden sigara içip içmediği gibi faktörlerin, evliliklerinin sürüp sürmeyeceğini belirlediğini gösterdi.
Evlilik; Allah'ın emri, Peygamberin sünnetidir. Evlilikte huzur ve mutluluğun formülü ise Allah rızasını merkeze alıp karşılıklılı saygıyı esas kılmaktır.
Aynı zamanda insanın yarına kalmak için de ortaya koyduğu bir kurum. Dolayısıyla evliliğin en temelinde anlaşılmak, önemsenmek, birine ait olmak, sevgi ihtiyacı, kabul görme ihtiyacı, başkası tarafında merak edilme, sevilme, önemsenme gibi ihtiyaçların karşılanması var.
Bakara Suresi, 230. ayet: Yine onu (kadını üçüncü defa) boşarsa, (kadın) onun dışında bir başka kocayla nikahlanmadıkça ona helal olmaz. Eğer (bu koca da) onu boşarsa, onlar (ilk koca ile karısı) Allah'ın sınırlarını ayakta tutacaklarını sanıyorlarsa, tekrar birbirlerine dönmelerinde ikisi için günah yoktur.
Evlilik temel olarak biyolojik, ekonomik, sosyal, psikolojik ve kültürel amaçlarla en az iki kişinin yasaların ve kültürün belirlediği yetki ve sorumluluklar çerçevesinde birlikte yaşamaya karar vermesi ve bu amaçlar doğrultusunda aktif olarak faaliyet göstermeleri şeklidir.
ABD'deki Clark University tarafından yapılan bir araştırma, erkeklerin çoğunun evliliği, duygusal destek ve bağlılık sağlayan bir partner bulmanın bir yolu olarak gördüğünü bulmuştur. Evlilik, duygusal güvenlik ve sadakat arzusunu karşılar ve aynı zamanda kişinin hayatındaki diğer önemli ilişkilere de destek olur.
İslam toplumlarında
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir. Fakat bazı İslam toplumlarında sivil yasaya göre çocuk evlilikleri yasaktır.
Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: “Kadınla dört şeyden dolayı evlenilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için. Sen dindar olanını seç. (Aksi hâlde) fakru zarurete duçar olursun!”
Peygamber, prensip olarak tek eşlilikten yana olmuş ve kızlarını evlendirirken de onların üzerine evlenilmemesi gerektiğini damatlarına tembihlemişti. Onun aynı anda birden fazla kadınla evliliği ömrünün son sekiz yılına tekabül etmiştir.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Mutlu evliliğin sırrı birçok unsurun karışımından oluşur; biraz sevgi, saygı, güven, biraz eşlerin mutlaka vermesi gereken ödünler ve yapması gereken fedakarlıklar, biraz duygusal istikrar ve destek, biraz karşısındakinin verme ve alma ihtiyacını tanıma, biraz da maddi güvence…
MUTSUZ EVLİLİK BİR İMTİHAN DEĞİL BİR SEÇİMDİR
Evlilik doyumu, eşlerin, duygusal, sosyal, ekonomik, sosyal ve cinsel açıdan birbirlerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamasıyla elde edilir. Ancak bazı evlilikler doyumlu ve mutlu olmadığı halde devam eder.
Evlilik, hemen hemen tüm kültürlerde evrensel olarak yer edinmiş, evli çift ile sahip olabilecekleri çocuklar arasında haklar ve yükümlülükler içeren; ve yasalar, kurallar, gelenekler, inançlar ve tutumlarla düzenlenen, yasal ve sosyal olarak onaylanmış cinsel ve ekonomik bir birliktelik olarak tanımlanır.
Evlilik ilişkisi 3 önemli unsur üzerine kuruludur: - Sevgi, şefkat, bakılma. - Beğenilme, onaylanma, hayranlık. - Arzulanma.
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır. İslâm hukukunda çok eşlilik, mubah kılınmış olmakla birlikte her erkeğin keyfine göre kullanabileceği mutlak bir hak da değildir.
Bir insanı tanımak için gereken minimum süre 90 gündür.
Taraflardan birisi ya da her ikisi nikah kıymaya yetkili memur önüne gelmemiş ise evlenme yok hükmünde olacaktır. Evlenme iradesinde bulunan her iki taraf evlendirmeye yetkili memur önünde hazır bir şekilde bulunmalıdır.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ? Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, Vesikalık fotoğraf, 4 adet (son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı, T. M. K.'nın 36. Maddesine göre kadınlarda alın, çene ve yüz tamamen görünecek, fotokopi veya bilgisayardan çoğaltılan fotoğraflar geçersizdir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri