Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, yemek ve içeceğe üfürmeyi nehyetmiştir. (Bezzar, 10082) Nedeni ne olursa olsun yemeğe üflemek mekruhtur.
Sıcak yemeğe üflenince yemeğin haram olması söz konusu değildir. Yemeğe üflemek yalnızca yemek adabına ve Peygamberimizin tavsiyesine uymamak olur. Yemeğe üflememek Peygamberimizin bir emri değil tavsiyesidir.
Bazı annelerin de çocuklarının yemeklerini soğutmak için üfleme davranışı gösterdiğini aktaran Yakıncı, bunun da yemeğe mikroorganizmaların geçmesine yol açtığını söyledi. Üfleyip püflemenin mikroorganizmaların ağızdan çevreye saçılmasına yol açtığına dikkati çeken Yakıncı, "Bu durum enfeksiyonlara yol açabilir.
İnsan,yemeğe üflediği zaman bu bakteriler ağız boşluğundan dışarı çıkar,sıcak ortamla buluştuğu zaman zararlı bakteriye dönüşür.Bu bakteriler o zaman kanser hastalığının oluşumuna neden olur.Bundan dolayı,sıcak yemeğe üflenmemesi tavsiye ediliyor.Bu da Peygamberimizin sünnetidir.İnsanlara dinimizin yüceliğini öğretmek ...
Yemeğe ve suya üflenmemesi Peygamberimiz'in tavsiyelerindendir. Sıcak yemeğe üflenince yemeğin haram olması söz konusu değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Sofranın ortada ayak altında durması hoş olmayan bir davranıştır. Mekruhtur diyebiliriz. Yani dinen uygun olmayan bir davranıştır. Soframızı yedikten sonra hızlı bir şekilde kaldırmalıyız.
Bu yasağın sebebi ve hikmeti, tek başına olmanın, korkuya, düşman saldırısına, hırsızlık veya her hangi bir hastalığa maruz kalmamak içindir. Hadisin açık manası, kadın-erkek ayırımı olmadan herkesi içine almaktadır. Hadiste geçen yasaklama, haram anlamında değildir.
Rüyada peygamber efendimizi görmek, genellikle olumlu şekilde yorumlanır. Hatta bu konu ile ilgili bazı hadisler bulunuyor. Bir rivayete göre, peygamber efendimiz, “Her kim beni rüyasında görürse, o kişi mutlaka, hak ve gerçek olarak beni görmüştür.” buyrulmuştur.
Peygamber efendimizin mübarek teri de, gül gibi güzel kokardı.
10- Kapta kalanı sıyırıp yemek, [Hoşaf, ayran gibi şeylerin artığına su koyup, çalkalayıp içmek çok sevabdır. Sonra yemek şartıyla, tabakta, bardakta artık bırakmak caizdir.
İyi çiğnenmemiş yemek, kütleler halinde mideye gelir. Mide bu kütleleri hazmedemez, sadece çürütür. Taze ekmek, beyaz ekmek (özellikle kan grubu '0' için) ve et parçaları (özellikle kan grup 'A' için) en zararlısıdır. Midede çürümeye başlayan kütleler ve parçalar bağırsaklara iner ve orada çürümeye devam eder.
Kalan yemeklerin defalarca ısıtılıp yenilmesinin bakteri üremesine sebep olduğunu ve bunun da gıda zehirlenmelerini beraberinde getirdiğini söyleyen uzmanlar yemek pişirme ve saklama konusunda ev hanımlarına uyarılarda bulundu.
Özetle, imkânı varsa her işi zamanında yapmak, yarına bırakmamak iyi olur. Ancak, bulaşıkları sabaha bırakmak günah değildir. Kaynaklar: 1) Tirmizî, Etime, 39.
Peygamber Efendimiz (A.S.M.) ve Sahabeleri günde 2 öğün yemek yerdi. Efendimizin (A.S.M.) öğlen yemek yediğine dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Günün öğünleri ise sabah ve akşam yemeğidir.
Oturarak yenilmeli Ayakta yemek yemek İslamiyette mekruhtur. Yemeği oturarak yemek gerekir. Fast foodlarda da oturacak yerler var. Herhangi bir zaruret anında uygun görülebilir.
Mübarek yüzü, bir miktar yuvarlak idi. Neşeli olduğu zamanda, mübarek yüzü ay gibi nurlanırdı. Sevindiği, mübarek alnından belli olurdu. Resulullah efendimiz, gündüz nasıl görürse, gece dahi öyle görürdü.
Sahabilerin rivayetlerine göre Peygamberimizin (s.a.s.) gülüşü. Tebessüm, fazla ses çıkarmadan, en fazla dişlerin bir kısmının görülebileceği şekilde olan gülmektir. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz de böyle gülerdi. Gülmesinde kahkaha gibi aşırılık olmazdı.
Şeytan, Hz. Peygamber Efendimiz (asm)'in kılığına giremez.
Fakat nübüvvet ortak paydasında müşterek olan diğer peygamberleri de Peygamber Efendimize (asm) kıyaslamak mümkündür.
Peygamberimizin (asm) sünnetinden "az da olsa devamlı olanın daha hayırlı olduğunu" öğreniyoruz. Bu sebeple bir süre insanın kendini zorlayarak üç saat uyuması, sonra da sekiz saate çıkarmasındansa, her zaman beş veya altı saat uyuması daha iyidir.
Bütün peygamberler, gerek peygamberliklerinden önce, gerekse peygamberliklerinden sonra hiçbir şekilde büyük günah işlememişlerdir.
Yüzüstü yatmak haram değildir. Ancak Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu yatış şeklini uygun görmemiştir. Peygamber Efendimiz, mescidde bu şekilde yatan birisini uyandırmış ve "Bu şekilde yatmak Allah'ın sevmediği bir yatış şeklidir" buyurmuştur.
Bir soru bir cevap: Yemek yenirken ağzı ekmekle silmek caiz midir? Tuzluğu, tabağı ekmek üstüne koymak, elini, bıçağı ekmeğe silmek mekruhtur. Bu ekmek yenirse, mekruh olmaz.
Yapsak çok sevabı var, yapmasak günahı yok. Bir insan benim saçım, kaşım olmasa da olur demeyeceği gibi sünnetleri de yapmamamız gerekir gibi bir iddia da bulunmamalıdır. Özetlersek, farz ve vacip kısımlar mutlaka yapılması gereken sünnetlerdir. Nafile ve adap kısımlar ise yaparsak çok sevabı var.
Bunlar âdettir, mahzuru yoktur. Fakat lüzumsuz, keyf için batırılmaz. İhtiyaç halinde caiz olur. Çatalı ekmeğe batırmayı âdet haline getirmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri