Evlendikten Sonra Sürücü Belgesi Yenileme Tıpkı kimlikte olduğu gibi, evlenen kadınların soyadlarını değiştirmesi halinde sürücü belgelerini de yenilemeleri gerekiyor. Evlilik nedeniyle sürücü belgesi yenileme işlemleri nüfus müdürlüklerinde yapılıyor.
Sürücü belgesi olarak da bilinen ehliyet, kadınlarda soyadı değişikliği nedeniyle evlendikten sonra yenilenmesi gereken belgeler arasında. Çünkü ad, soyad gibi kişisel bilgilerde değişiklik olması halinde, ehliyetlerin yenilenmesi, güncel kimlik bilgilerini taşıması gerekiyor.
14- Kişisel Bilgilerimde Değişiklik Olduğunda Sürücü Belgemi Değiştirmeli miyim? Ad, soyadı gibi kişisel bilgiler de değişiklik olması halinde değerli kâğıt ve vakıf payı bedelleri yatırılarak sürücü belgesi yenilenmelidir.
Nikah yapıldıktan sonra nüfus cüzdanı yenileme işlemlerinde herhangi bir yenileme süresi bulunmadığından dolayı evlendikten sonra kimlik değiştirmeme cezası gibi bir yaptırım da söz konusu değildir.
2023/2024 yılında boşanma sonrası soyadı değişikliği, kimlik ve ehliyet yenilemesi yapılır. Ancak mahkemenin hemen ardından bu işlem yapılmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Ehliyet Soy İsim Değiştirme
Şimdiki soy ismimi düzeltme yapmak için 769 TL gibi bir ödeme çıkıyor.
Kadının medeni durumu ile birlikte soyadının da değişmesi uygulamada pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Çünkü kadın evlenmesi durumunda kimliğini, ehliyetini, pasaportunu ilgili kimliklerini değiştirmek zorunda kalmaktadır.
Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir. Ancak nikah işlemlerinden hemen sonra nüfus müdürlüğüne gitmeyiniz.
İstanbul 8'inci Aile Mahkemesi, 'Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.
Belge verildiği tarihten itibaren 6 ay süre ile geçerli olup, bu husus belgede de gösterilir. Bu belgeye dayanarak evlenme yapan; evlenmeyi, belgeyi veren evlendirme memurluğuna 15 gün içinde bildirmekle görevlidir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Evlilik Nedeniyle Ehliyet Yenileme Ücreti 769 TL! Ehliyet yenileme harcı 769 TL kimlik kartı yenileme ise 83 TL!
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
4- Evlilik işlemlerinde; T.C. kimlik kartı ve geçici kimlik belgesi dışında, diğer kurumlarca verilen kimlik niteliğindeki belgeler (Ehliyet, Askeri Kimlik, Pasaport, Avukatlık Kimliği vb.) geçerli değildir. 5- Önceki soyadını kullanmak isteyen kadınlar müracaat sırasında taleplerini bildirmelidirler.
10 gün içerisinde nikâh akdinizi gerekli olan bilgiler nüfus müdürlüğüne bildirilir. Bu tarihten sonra kimlik değiştirilebilir.
Evlenen kişiler özellikle kadınlar evlendikten sonra soy adı değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemek zorundadır.
Türk Medeni Kanunu madde 187:
“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”
Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.
Yine de yeni evlenen kadınların, evlendikten sonra eşinin soyadını alabilmesi için kimliklerini değiştirmeleri gerekiyor. Evlendikten sonra kimliği yenilemek için tanınmış bir süre zarfı bulunmuyor.
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını açık şekilde belirtecek olursak; Bu işlemin yapılması oldukça kolaydır. Geçerli kimlikle bankaya giderek, bankadaki bilgilerin güncellenmesi talep edilir ve soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur.
Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.
Alınan Bedel BAĞIŞ DEĞİLDİR. Not : Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir.
Öyle ki kadın üzerindeki tahakkümün “yer değiştirmesi” nüfus kütüğüne de yansımakta, kadın evlenme ile kocasının bağlı olduğu nüfus kütüğüne geçmektedir. Ayrıca evlilik içinde doğan çocuk, doğrudan babasının soyadını almaktadır.
Evlilik sonrasında ikametgâh yani adres değişikliği için çiftlerin, oturacakları evin bağlı bulunduğu nüfus ve vatandaşlık işleri dairesine müracaat etmesi gerekir. Bu işlem için gerekli olacak evraklar; Nüfus cüzdanı Adına ve yeni adresine göre kesilmiş bir fatura veya kira sözleşmesi yeterli olacaktır.
Aile sıra no, kadınların evlilik yapması durumda değişikliğe uğrar. Yani evlenen kadının babası tarafından sahip olduğu aile sıra no'su evlendiği kişinin üstüne geçer. Sistem yeni evli kadın için yeni bir aile sıra no belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri