Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.
Evlendikten sonra kadınlar eşinin soyadının yanı sıra kendi soyadını da kullanmak istediği zaman evlilik esnasında nikah memuruna ve evlendikten sonra nüfus müdürlüğüne beyanda bulunarak başvuru yapması gerekir. Bu başvuru sonucunda kısa süre içerisinde sonuç alınır. Böylece çift soyadı kullanmayın olur.
14- Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır. Bu nedenle il veya ilçe idare kurullarınca yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir.
a.
Evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemleri için nüfus müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Nüfus müdürlüğü, kimlik değiştirme taleplerini değerlendirir ve gerekli belgelerin sunulmasını isteyebilir. Bu aşamada, evlilik cüzdanı, nüfus kayıt örneği, fotoğraflar ve diğer kimlik belgeleri talep edilebilir.
Evlendikten sonraki 10 gün içinde, kadının soyadı değişikliği, nüfus kayıtlarına otomatik olarak yansır. Bu süreçte e-devlet sistemi üzerinden soyadı değişikliğini takip edebilirsin. Bu değişiklik kayıtlarda göründüğü tarihten itibaren kimlik değiştirme işlemi için başvuruda bulunabilirsin.
İlgili 17 soru bulundu
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Türk Medeni Kanunu madde 187:
“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.
Şifre aldıktan sonra T.C kimlik ve şifrenizle birlikte e devlet uygulamasına giriş yaparak soyadı değişikliği gibi işlemlerinizi buradan daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. E-devlet vatandaşların işlemlerini daha kolay bir şekilde yapması için geliştirilmiş olan bir sistemdir.
Yeni evlenen çiftler, kimliklerini hemen değiştirmemektedir. Lakin bu işlemleri yapmaları mecburidir. Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir. Ancak nikah işlemlerinden hemen sonra nüfus müdürlüğüne gitmeyiniz.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen evlendikten sonra kimlik değiştirme ücreti 2023 yılı için 83 TL. Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL. Uluslararası aile cüzdanı içinse 200 TL değerli kağıt bedeli alınıyor.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
22/11/2001 tarih ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinden yararlanarak kızlık soyadım olan ……………………………...soyadımı da koca soyadımın önüne yazılmak sureti ile birlikte kullanmak istiyorum. Gereğini arz ederim.
Türk Medeni Kanununun 187. Maddesi açıkça ''Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.'' şeklindedir.
Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir. Diğer bankalar Vakıf payı ve Maliye payını ayrı ayrı tahsil etmektedirler. Bankalar tarafından havale ücreti alınmamaktadır.
Türkiye'deki durum. Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi'ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.
Evlenme durumunda kadınlar kocalarının soyadını almaktadır. Bu aşamada yeni evli bireylerin yeni soyadı için SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Soyadı bildiriminde bulunan kişilerin yanında Nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurması gerekmektedir.
Evlenen kişiler özellikle kadınlar evlendikten sonra soy adı değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemek zorundadır.
Kimlik Yenileme Ücretleri Nereye Yatırılır? Kimlik yenileme ücretlerini vergi dairelerine, PTT şubelerine ve alo199.nvi.gov.tr adresinde belirtilen anlaşmalı bankalara yatırılabilmektedir.
E-Devlet Üzerinden İsim Nasıl Değiştirilir? E-Devlet üzerinden isim değiştirme son zamanlarda google ve sosyal medya üzerinden en çok aratılan konulardan biridir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu.
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.
Soyismini değiştiren kişilerin banka hesaplarıyla SGK da kayıtlı soyisimlerinin tutmamasından dolayı yaşanan sorunları çözmek için tek çözüm vardır. O da; SGK Müdürlüğüne giderek Soyisim değişikliği dilekçenizi vermenizdir. SGK Müdürlüklerinde de bu dilekçenin hazır hali bulunmaktadır.
Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir.
Kadınlar evlilik sonrası erkeğin soyadını almak zorunda kalmayacak.
Nüfus müdürlüğüne başvuru ile evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak mümkündür. Fakat kocanın soyadı da kullanılmaya devam edecektir. Bu durumda kadın, çift soyisme sahip olacaktır. Dolayısıyla nüfus müdürlükleri, sadece kızlık soyadını, evlenme ile kazanılan soyadın önüne eklemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri