Kişinin işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, aylık brüt maaşı, yıllık toplam brüt ikramiye, aylık brüt yemek ve ulaşım ücreti ve diğer brüt ödemeler yazılır ve buna göre kişinin alacağı evlilik tazminatı ortaya çıkarılır. Özetle son alınan aylık maaş (brüt olarak ücret), çalışılan yıl ile çarpılır.
14. madde hükmüne göre “… kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Evlilik tazminatı tavan ücreti;
01.01.2023-30.06.2023 tarihleri arasında işten ayrılacaklar için en fazla 19.982,00 TL, 01.07.2023-31.12.2023 tarihleri arasında ayrılacaklar için ise evlilik tazminatı tavan ücreti yaklaşık 23.489,00 TL olacaktır.
Evlilik tazminatı miktarı genellikle kişinin son aldığı maaş brüt ücreti üzerinden hesaplanır. 01/07/2023 tarihi itibariyle çalışan kişiler ödenecek asgari kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir.
EVLİLİK NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLMESİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ NEDİR? 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi'nde kıdem tazminatına hak kazanma şartları belirtilmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânını sadece kadın eşe vermektedir.
İlgili 22 soru bulundu
BAŞKA YERDE ÇALIŞABİLİR. Evlendikten sonra bir yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadının, başka bir yerde yeniden çalışmasına herhangi bir engel yok. Bu nedenle, evlendikten sonra kıdem tazminatını alıp işten ayrılan kadın işçi, sonrasında başka bir işyerinde rahatlıkla yeniden çalışabilir.
4447 Sayılı yasa iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçiye işsizlik sigortasından yararlanma hakkı vermediği için evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın çalışanın işsizlik ödeneği alması da mümkün değildir.
Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” Yani evlenen kadın işçi, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde evliliğini gösterir belge ile işyerine başvurursa ve kıdem tazminatı için yeterli hizmet süresi var ise işveren, kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
5) Evlilik nedeniyle fesihte ihbar süresi kadar önce ya da belli bir süre önce işverene haber verme ve bu süre kadar daha çalışma zorunluluğu yoktur. Yargıtay kararları gereği evlilik nedeniyle fesihte ihbar süresi koşulu aranmamaktadır.
İşten çıkarılan ya da tazminat alarak işten ayrılan vatandaşlar tazminat hesaplama ve SSK-SGK Prim sorgulama hizmet dökümü ile ne kadar tazminat alacağını araştırıyor. E-Devlet üzerinden SSK-SGK Prim sorgulama hizmet dökümü ile çalıştığınız gün sayısı ile ne kadar tazminat alacağınızı kolayca hesaplayabilirsiniz.
Kişinin işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, aylık brüt maaşı, yıllık toplam brüt ikramiye, aylık brüt yemek ve ulaşım ücreti ve diğer brüt ödemeler yazılır ve buna göre kişinin alacağı evlilik tazminatı ortaya çıkarılır. Özetle son alınan aylık maaş (brüt olarak ücret), çalışılan yıl ile çarpılır.
Şöyle ki; Evlendikten sonra 1 yıl içerisinde kadın işçi, işinden evlilik nedeni ile istifa edebilir. Ayrıca bu durumda kadın işçinin, kıdem tazminatı alma hakkı kendiliğinden doğan bir haktır. İşveren bu talepte işçinin sadece kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.
Kanunda kadın işçilerin bu şekilde talep edecekleri kıdem tazminatı için sınır bulunmamaktadır. Yani kadın işçi evlilik tarihinde gerekli koşulları sağlıyorsa birden çok kez bu şekilde kıdem tazminatı alabilir.
4857 sayılı İş Kanunu gereği fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadırlar. İşten çıkış gerekçesinin aynı zamanda SGK çıkış kodlarıyla da uyumlu olması gerekmektedir. Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma durumunda“ 13 Kadın işçinin evlenmesi” Kodu seçilmelidir.
Evlilik Tazminatını Devlet mi Öder? Kıdem tazminatı, işçinin işverene bağlılığının ve sadakatinin bir karşılığı olup, evlilik gibi fesih hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye ödenmesi gereken para işveren tarafından karşılanıyor.
Hemen belirtmek gerekir ki, manevi tazminatın irat, taksit veya ayın şeklinde ödenmesine karar verilemez, toplu halde para ile ödenmesi gerekir. Ayrıca miktar ıslah edilemez; dava başlangıcında talep edilen miktar değiştirilemez.
Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın işçinin kıdem tazminatı da normal kıdem tazminatı hesabıyla aynıdır. Yani bu halde de, işçinin en son aldığı 30 günlük brüt ücretinin çalıştığı yılla çarpılması ile kıdem tazminatı hesaplanmaktadır. Ayrıca son yıl için fazla kalan günler de gün olarak hesaba katılır.
Kadın işçinin evlilikten önce evlilik tazminatı alması mümkün değildir. Somut olayda, davacı henüz resmi evlilik işlemi yapılmadan evlilik nedeni ile iş sözleşmesini feshetmiştir. 1475 sayılı İş Kanunu madde 14 hükmü açıktır. Bu sebeple kadın işçinin kıdem tazminatı alma hakkı bulunmamaktadır.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
Kıdem tazminatının, iş akdinin feshedildiği tarihte peşin ödenmesi gerekir. İşçi yazılı rıza göstermediği sürece kıdem tazminatı taksitle ödenemez. Zamanında ödenmeyen kıdem tazminatı için en yüksek banka mevduat faizi uygulanır.
Yasalarımız hem işverenleri hem de çalışanları koruyan düzenlemeler içeriyor. Çalışanları koruyan haklardan birisi de kıdem tazminatı. En az 1 yıl çalışmış bir işçi kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılırsa kıdem tazminatını hak ediyor. Burada 1475 sayılı yasanın 14. maddesinde bazı istisnalar da sayılıyor.
Kural, kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, derhal ödenmesidir.
02.06.2011 Tarihinden itibarenkurumunuzda………Personeli olarak çalışmakta bulunmaktayım. 07.08.2021 tarihinde evlendim ve ilgili 1457 sayılı İş kanunun 14.madde gereğine dayanarak, evlilik nedeniyle 15.19.2021 tarihinden itibaren geçerli olarak iş sözleşmemi sona erdirmekteyim.
1 yıllık tazminat 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, ” son alınan maaş x 1 ” formülü ile yapılır. Diğer bir deyişle, 1 yıl çalışıp ayrıldığınızda tazminat tutarınız, aldığınız son maaş tutarına eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri