Malatya Kayısısı: Dünya kayısı üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye'de Malatya en önemli yere sahiptir. Malatya denilince de akla ilk Malatya Kayısısı gelmektedir.
Malatya'nın Meşhur Fış Fış Tatlısı - YouTube.
İlgili 42 soru bulundu
#1 Malatya'dan Nefis Geleli Kebabı
Malatya'da her evde pişen bir ana yemektir Geleli kebabı!
▶ Malatya kayısısı, içeriği ve lezzeti sebebiyle lezzetli kuru kayısı üretimi için idealdir. Bu sebeple dünya kuru kayısı üretiminin %70-75'i Malatya Kayısısı'ndan üretilmektedir.
Malatya'nın 100 çeşit köftesini olduğunu görüyoruz. Günümüzde yaklaşık 40 çeşit köftenin halen sofralarımızda hüküm sürdüğünü biliyoruz.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Kayısının ilk meyve vermesinden hasat sonrasına kadar dahi değerlendirildiğini belirten Aksoy, "Bizim kayısımız dünyaca ünlüdür, bunun yanında çağlası da ünlüdür. Kayısı daha çağlayken de çok tercih ediliyor çünkü en az kayısı hali kadar çağla hali de çok lezzetlidir.
Malatya'da bonfile veya kuzu etinin yanı sıra patlıcan, domates ve biber kullanılarak yapılan ve Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketilen Geleli kebabı, tadanların iştahını kabartıyor.
Binlerce yıllık tarihi eserleri ve eşsiz doğal güzellikleri sunan turizm kenti... Kayısı, tekstil ağırlıklı sanayisi, dinamik ekonomisi, 800 bini aşan nüfusu, Türkiye'nin dört bir yanına açılan yolları, tarihi ve kültürel değerleriyle Malatya Doğu Anadolu'nun turizmde söz sahibi illerinden birisi olmak istiyor.
Elazığ denildiğinde akla; orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, diğer birçok yörede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünyada şarap üretiminin merkezlerinden biri olan Elazığ'ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri ile yapılan yerel şarapları da sevdikleriniz için değerli birer hediyelik eşya seçeneği olabilir.
Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır. Tekirdağ köftesi hazırlanışındaki nüanslarla Tekirdağ ile bütünleşmiş bir üründür. Kullanılan etten, etin işlenişine ve köftenin hazırlanmasına değin bir dizi ayrıntı Tekirdağ köftesinin isminin ünlenmesini sağlamıştır.
Ama hemen belirtelim ki Trakya zaten köftenin anavatanı. Balkan göçmenleri de ülkenin daha çok Batısına yerleşince köftede ağırlık memleketin batısına kaydı.
Kuru kayısının yanında, kayısının çeşitli türlerinden yapılmış dondurulmuş kayısı, kayısı konservesi, jöle, reçel, marmelat ve kreması, yeşil kayısı turşusu ve pestilinin de yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Ahşap kalıplarla süslenmiş dokumalar, canlı kilimler, bakır mutfak eşyaları ve daha fazlası Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Ayrıca, kuru kayısının yanında dondurulmuş kayısı, kayısı konservesi, jöle, reçel ve pestil gibi lezzetli yan ürünler de alışveriş listenize eklenmelidir.
Malatya; Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzasında ve Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Van çöküntü alanının güneybatı ucunda yer almaktadır. Çevresini doğuda Elazığ ve Diyarbakır, güneyde Adıyaman, batıda Kahramanmaraş, kuzeyde Sivas ve Erzincan illeri çevirir.
Malatya'da bitkisel üretim, ağırlıklı olarak kayısıya dayalıdır.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre Malatya'da yaklaşık 30.000 aile kayısı tarımıyla uğraşmakta ve doğrudan ya da dolaylı olarak yaklaşık 200.000 kişi geçimini bu sektörden sağlamaktadır. Malatya'daki meyve bahçelerinin % 80'ini kayısı bahçeleri oluşturmaktadır.
Malatya'da üretilen kayısının %90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir. Ayrıca Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare, Yeğen, Hacıkız, Paşamişmişi ve Turfanda diğer önemli Malatya kayısılarındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri