Evlilik öncesi tarama testleri Türk Medeni Kanunu'nun evlenecek çiftlerden yasal zorunluluk olarak talep ettiği evlilik öncesi yapılan testlerdir, çiftlerin bazı bulaşıcı ya da kalıtsal hastalıklara sahip olup olmadıklarına dair bilgi edinmelerini sağlar.
Aile planlaması, jinekolojik sağlık ve cinsel sağlık gibi konuların gözetilmesi, medeni ve olması gereken bir durumdur. Ancak, evlilik veya ilk cinsel birliktelik öncesi erkeğin kadına kızlık zarı muayenesini şart koşması, aslında bireysel bir zorbalık davranışıdır.
Öncelikle nikâh açısından gerekli olan sağlık raporunda akciğer filmi ve kan tahlilleri talep edilir. Kan testleri ile birlikte bireylerde ayrıca hepatit b ve c hastalıkları, AİDS hastalığı gibi cinsel kanal üzerinden bulaşabilen herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına da bakılır.
Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik için sağlık raporu alınması zorunlu hale getirilmiştir. Günümüzde bir çok avrupa ülkesinde resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında evlenme işlemlerine mahsus sağlık raporu da yer alıyor.
Evlilik öncesinde mutlaka SMA testi de yaptırılması ilgili yasal mevzuat gereğince zorunlu hale getirilmiştir. Bu testin yaptırılmaması durumunda nikâhın kıyılması söz konusu değildir.
İlgili 38 soru bulundu
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
SMA TESTİ evliliğe hazırlık aşamasındaki her çift için zorunlu. Test, yeni doğan bebeklerin her birine de erken tanı tanı ve buna bağlı tedavi avantajı sebebiyle uygulanıyor. Daha önce test yaptırmadıysanız, bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız SMA testi konusunda ısrarcıyız.
Türk Medeni Kanunu'na göre evlenecek kişilerden sağlık raporu istenmesi zorunlu tutulmuştur.
Özellikle evlenecek kadının ilk kez bir cinsel tecrübesi olacaksa, evlenmeden önce yapılan bir jinekolojik muayene, olabilecek olumsuzlukları önceden tespitte yararlı olup, gerekli önlemlerin alınmasını mümkün kılar.
Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nda evlenmeye engel olan bulaşıcı hastalıklar sıralanmıştır. Bunlar bel soğukluğu, frengi, yumuşak şankr, cüzzamdır. Bu hastalıkların geçme tehlikesi olduğu raporlandırılması halinde evlilik engeli ortaya çıkacaktır.
Nikah işlemleri için gerekli olan sağlık raporunda genellikle kan tahlili ve akciğer filmi istenmektedir. Kan testleri ile beraber kan grubu belirlenir ve hepatit, frengi ve AIDFS gibi hastalıkların var olup olmadığı kontrol edilir.
Aynı zamanda kan uyuşmazlığına sebebiyet verecek kan gruplarının olup olmadığı da kontrol edilir. Evlilik için sağlık raporu alırken diğer bir istenilen test ise, akciğer filmidir. Akdeniz anemisi testi de yapılmaktadır ve kan alındı belgesi talep edilmektedir.
Kızlık zarının daha içeride olduğu vakalarda jinekolog hastaya ıkınmasını söyleyerek kızlık zarının net görmesini söyleyebilir. Kızlık zarı muayenesi 3-4 dk sürer ve doktor bu muayene esnasında herhangi bir şey sokmaz. Hastanın canı yanmaz ve muayene ile kızlık zarının bozulma ihtimali yoktur.
Kızlık Zarı Bozulursa Ne Olur
Kızlık zarının bozulması herhangi bir biyolojik değişikliğe neden olmaz. Kızlık zarının üreme sistemi veya genel sağlık durumuyla herhangi bir ilişkisi yoktur. Kızlık zarı bozulduktan sonra yanma tarzında hafif bir ağrı veya lekelenme şeklinde kanama olması doğaldır.
Tutulan kızlık zarı ile ilgili rapor usulüne uygun olarak adli birimlere iletilir, rapor aileye verilmez.
Jinekolog, bir kişinin ne zaman son ilişkiye girdiğini doğrudan anlayamaz.
Vajinismus, kadınlarda oldukça sık olarak görülen bir cinsel işlev problemidir. Cinsel ilişki sırasında vajinayı çevreleyen 1/3 alt pelvik kaslarının istemsiz (kontrol dışı) kasılmasına bağlı olarak ilişkinin tamamlanamaması veya oldukça ağrılı, acılı bir şekilde gerçekleşmesi durumudur.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Evlilik için sağlık raporu veren hastaneler hangileri diye merak edenler için hemen açıklayalım: Evlilik sağlık raporu tetkiklerini aile hekimliklerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, devlet hastanelerinde ya da özel hastanelerde yaptırabilirsin. Ancak sağlık raporu için aile hekiminin onayı şart.
Sağlık Bakanlığı SMA Bilim Kurulu sonrası yazılı bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, artık evlilik öncesi zorunlu tarama testleri arasına SMA'nın da eklendiğini duyurdu. Buna göre çiftler, evlilik öncesi genetik olarak taşıyıcı olup olmadıklarını ücretsiz olarak öğrenebilecek.
Evlilik öncesi sağlık raporu için başvuranlara rapor düzenlenir. Erkek eşin/eş adayının tetkik sonuçlarında şüpheli pozitif bir sonuç yoksa takipten çıkarılır. Eğer erkek eş adayında şüpheli sonuç çıkarsa mutlaka kadın eş/eş adayına da tarama testi uygulanmalıdır.
SMA Taşıyıcılık Taraması evlilik öncesi dönemde evlilik raporu almak için aile hekimlerine başvuran çiftlere ve halen evli olup bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerden isteyenlere uygulanır. Tarama için öncelikle erkekten örnek alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri