Evlilik tazminatı hesaplanırken iki husus göz önünde bulundurulacaktır. Bunlardan ilki işçinin çalıştığı yıl sayısı, ikincisi ise en son aldığı aylık maaş miktarıdır. Evlilik tazminatı miktarı bu iki hususun çarpılması ile bulunmaktadır. Yani işçi her tam sene için son aldığı aylık brüt ücretini hak kazanacaktır.
Evlilik Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Evlendikten sonra 1 sene içinde iş verene işten ayrılmak istediğinizi dilekçe ile belirttiğiniz durumda son aylık brüt ücretiniz çalışılan sene sayısına çarpılarak bulunmaktadır.
Evlilik tazminatı hesaplama normal kıdem tazminatı hesaplama formülü ile yapılmaktadır. Evlilik tazminatı hesaplama 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, “son alınan maaş x çalışılan yıl sayısı” formülü ile yapılır.
Kişinin işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, aylık brüt maaşı, yıllık toplam brüt ikramiye, aylık brüt yemek ve ulaşım ücreti ve diğer brüt ödemeler yazılır ve buna göre kişinin alacağı evlilik tazminatı ortaya çıkarılır. Özetle son alınan aylık maaş (brüt olarak ücret), çalışılan yıl ile çarpılır.
Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın işçinin kıdem tazminatı da normal kıdem tazminatı hesabıyla aynıdır. Yani bu halde de, işçinin en son aldığı 30 günlük brüt ücretinin çalıştığı yılla çarpılması ile kıdem tazminatı hesaplanmaktadır. Ayrıca son yıl için fazla kalan günler de gün olarak hesaba katılır.
İlgili 28 soru bulundu
Çünkü evlilik tazminatı hesaplama 2023 yılında işçinin brüt ücreti üzerinden hesaplanır. İşçinin brüt ücreti, işçinin elde ettiği maaşın tamamına ilave olarak ek ödemeleri de içerisinde barındırır. Örnek vermek gerekirse aylık brüt ücreti 15.000 TL olan işçinin 1 yıllık evlilik tazminatı 15.000 TL olacaktır.
Evlilik tazminatı kadının evlendiği tarihten itibaren işini bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi halidir.
İşveren işçiye, bu haklarını iş kanunları doğrultusunda ödemekle yükümlüdür. Kadın işçinin evlilik sebebiyle istifa ettiğini bildiren ihtarname, işverene teslim edildiği andan itibaren geçerlidir ve kadın işçi o anda işten ayrılma hakkına sahiptir. Yani ihbar süresi bulunmamaktadır.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
İstifa durumunda işçinin iş akdini feshetmesi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve sair işçilik alacaklarını olumsuz olarak etkileyebilecek iken kadının evlenme nedeniyle işinden ayrılması durumunda kıdem tazminatının işveren tarafından ödeneceği şüphesizdir.
Hemen belirtmek gerekir ki, manevi tazminatın irat, taksit veya ayın şeklinde ödenmesine karar verilemez, toplu halde para ile ödenmesi gerekir. Ayrıca miktar ıslah edilemez; dava başlangıcında talep edilen miktar değiştirilemez.
4447 Sayılı yasa iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçiye işsizlik sigortasından yararlanma hakkı vermediği için evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın çalışanın işsizlik ödeneği alması da mümkün değildir.
1) Kadın işçi bu hakkını evlendiği tarihte çalışmakta olduğu işyerinde kullanabilir. Eğer kadın işçi evlendikten sonra işe girmiş ya da iş değiştirmişse yeni işyerinde bu hakkını kullanamaz. 2) Bu hak evlilik tarihini, yani resmi nikâh tarihini takip eden 1 yıl içinde herhangi bir zamanda kullanılabilir.
Çalıştığı yıl başına aylık brüt ücreti ve sosyal haklarının toplamı kadar tazminat alır.
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
İşe başlama tarihinden itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren, işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
1 yıllık tazminat hesaplanırken son alınan brüt maaş dikkate alınır ve bu maaş oranında kıdem tazminatı ödenir. 1 yıllık minimum kıdem tazminatı 10.035,21 TL, maksimum kıdem tazminatı ise 19.982,83 TL'dir.
Boşanmaya İlişkin Tazminat Ödenmezse Ne Olur? Davalı taraf tazminat ödemesini süresinde yapmaması halinde davacı eş tarafından icra dairesine başvurularak icra takibi başlatabilir. Bu durumda avukat masrafları, İcra Dairesi masrafları, haciz ve satış giderleri gibi ekstra giderlerin tamamı davalı tarafa yükletilir.
Buna göre evlilik tarihinden sonraki 1 yıllık süre içerisinde işyerine başvuran kadın işçiler, koşulları oluşmuş ise kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılabilir. Evlilik nedeniyle iş akdini sona erdirip kıdem tazminatını alan kadın işçi daha sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlayabilir.
Örnek Dilekçe;
Ekte sunmuş olduğum evlilik cüzdanım ile de sabit olduğu üzere ……… tarihinde evlenmiş bulunmaktayım. İş sözleşmemi 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi gereği …………… tarihinde evlilik nedeni ile sonlandırıyorum. Kıdem tazminatı ve sair işçilik alacaklarımın tarafıma ödenmesini talep ederim.
Evlenme yardımı için ödenecek miktar, evlenme tarihinizdeki asgari ücretin iki katıdır.
Kanunda kadın işçilerin bu şekilde talep edecekleri kıdem tazminatı için sınır bulunmamaktadır. Yani kadın işçi evlilik tarihinde gerekli koşulları sağlıyorsa birden çok kez bu şekilde kıdem tazminatı alabilir.
Evlilik nedeni ile işten ayrılan bir kadın, kendi isteği ile iş yerinden ayrılmış olur. Dolayısıyla bu kişiler, işsizlik ödeneği alma hakkına sahip değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri