Bilimsel araştırma yöntemleri, başlıca nicel, nitel ve deneysel olmak üzere üç ana kategoriye ayrılabilir. Nicel yöntemler sayısal verilerin toplanması ve analizi üzerine odaklanırken, nitel yöntemler daha çok anlam ve süreçlere ilişkin yorumlar yapmaya yönelik veri toplama ve analiz yöntemleridir.
Amaçlarına Göre Araştırma Tipleri
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
İlgili 39 soru bulundu
Basitçe anlatmak gerekirse; nicel veriler, araştırmanızın genel noktalarını kanıtlamak için gerekli sayıları elde etmenizi sağlar. Nitel veriler ise, bunların tüm etkilerini anlamak için size ayrıntılar sağlar. Anketlerinizde bu yöntemlerden en iyi sonuçları almak için, aralarındaki farkları anlamanız önemlidir.
Bilimsel araştırma, problemlere çözüm bulmak amacıyla planlı ve sistematik olarak verilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve değerlendirilmesi sürecidir. Bu süreç, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma amacıyla defalarca tekrarlanarak aynı sonucu veren kuramlara ulaşmayı sağlar.
BETİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
Betimsel yöntemler, ilgilenilen ve araştırılmak istenen problemin mevcut var olan durumunu ortaya koymaya yöneliktir. Bu yöntemlerin en temel özelliği, mevcut hâlihazır durumu kendi koşulları içerisinde ve olduğu gibi çalışmaktır.
Araştırma yöntemleri, nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılır. Nitel araştırmalar metinlerinde temelinde bulunarak nedenlerini incelerken nicel araştırmalar sayısal verileri elde etmek için kullanılır.
Araştırma tasarımı genel anlamda ikiye ayrılır. Bunlar; keşfedici araştırma tasarımı ile sonuçlandırıcı araştırma tasarımıdır. Sonuçlandırıcı araştırma tasarımı da kendi arasında tanımlayıcı araştırma ve nedensel araştırma şeklinde ikiye ayrılır.
Teorik araştırma ele alınan konuyu aydınlatmak için uygun teorik bilgilerin tanımlanmasını, analizini ve sunulmasını içerir. Ampirik Araştırma: Ampirik araştırma deney veya gözlem yapılarak verilerin elde edildiği araştırmalardır.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Bu, eleştirel düşünme becerilerini kullanmayı ve eldeki projeyle ilgili veri ve bilgileri değerlendirmeyi gerektiren özel bir araştırma türüdür. İki veya daha fazla değişken arasındaki nedensel bağlantıları belirler.
cinsiyet, meslek, sosyoekonomik durum, medeni durum, mevsimler veya coğrafik bölgelere göre bu hastalık veya sağlık ile ilgili durumun dağılımı nasıldır? gibi sorulara cevap bulunmasını sağlayan epidemiyolojik araştırma tipi tanımlayıcı (deskriptif) araştırmadır.
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Görüşme, nitel araştırmalarda yararlanılan bir veri toplama tekniğidir (Punch, 2005). Görüşme, amacı bilgi toplamak olan bir sohbettir (Berg ve Lune, 2015. Başka bir ifade ile görüşme, araştırmaya dahil edilen bireylerin bir konu ya da durum hakkında duygu ve düşüncelerinin anlaşılması etkinliğidir (Karataş, 2017).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri