Eşlerden birinin görüşmesini istemediği kişilerle diğer eşin ısrarla görüşmeye devam etmesi güven sarsıcı davranış olarak kabul edilir. Evlilik birliği devamı süresince kadının başka erkeklerle, erkeğin başka kadınlarla eğlence mekânlarına gitmesi güven sarsıcı davranış olarak kabul edilir.
Doğal olmayan yollardan cinsel ilişkiye zorlamak, istenmeyen şekilde ilişki kurmak, cinsel tacizde bulunmak, cinsel güveni sarsıcı davranışlarda bulunmak, istek dışı cinsel ilişki kurmak evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma konusu davranışlardandır.
4721 sayılı TMK'nun 185.maddesi eşlerin yasal olarak birbirlerine karşı hak ve yükümlülüklerini düzenlemektedir. Aynı maddenin üçüncü fıkrasında düzenlenen sadakat yükümlülüğünün de evlilik birliği süresince devam etmesi gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmadan daha hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davasında, eşlerin mahkemede duruşmaya çıkmalarına gerek yoktur. Eşler, boşanma protokolünü imzaladıktan sonra mahkemeye verirler ve mahkeme, boşanma kararını verir.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Başkasını sevdiğini söylemek, eşini sevmediğini söylemek, zorla evlendirildiğini söylemek, başkasıyla evleneceğini söylemek, eşinden sıkıldığını söylemek, eşinden soğuduğunu söylemek, eşini istemediğini söylemek, eşinden bıktığını söylemek… boşanma sebebidir.
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Boşanma sayısı, 2022 yılının Ağustos ayında 3 bin 945 iken adli tatil sonrası Eylül ayında 5,0 kat artarak 19 bin 775 oldu. Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, %21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
Yargıtay uzun süre eşler arasında cinsel birliktelik kurulamamasını boşanma sebebi saymaktadır. Yargıtay kararlarına göre; sağlık açısından cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmayan fakat uzun bir süre cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eş kusurludur ve boşanma sebebi olarak bu durum öne sürülebilmektedir.
Mutlak butlan sebepleri Türk Medeni Kanunun 145. Maddesinde sınırlı olarak sayılmıştır. Bu sebepler mevcut evlilik, ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk, yasak derecede hısımlık ve evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı olmak üzere dört tanedir.
Eşlerin yasadıkları çevrede başkaları ile ilişkileri olduğuna dair söylentilerin çıkmasına sebep olacak tavır ve davranışlarda bulunmaları güven sarsıcı davranış olarak kabul edilir.
Boşanma Sürecinde Çiftlerin Yaşadığı İlk Evre Nedir? Boşanma süreci pek çok aşaması olan bir süreçtir. Kişiler bu kararı aldıklarında ilk evre şok evresidir. Yani kişi bir karar almıştır ve bu kararın önünü arkasını düşünemeyecek kadar “Boşanma” ya odaklanmıştır.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Nikâh, ya boşanmak ya akdin feshi veya ölümle sona erer. Bunlardan biri olmadıkça eşlerin uzun süre ayrı kalmaları nikâhlarına herhangi bir zarar vermez. Bununla birlikte eşlerin aile hukukunun gerekliliklerine riâyet etmeleri ve yuvanın yıkılmaması için ellerinden gelen gayreti göstermeleri gerekir.
Çekişmeli boşanma davasından vazgeçme dilekçesi ya da anlaşmalı boşanma davasından vazgeçme dilekçesi sunulmak suretiyle davadan vazgeçilmektedir. Davadan feragatten farklı olarak, davanın geri alınabilmesi için davalının açık rızasının bulunması öngörülmektedir. Boşanma davasından vazgeçmenin cezası bulunmamaktadır.
Ücretsiz boşanma davası ilerletmek isteyen kişilerde; Baronun ücretsiz atamasını yaptığı, vekil avukatlarla çalışma ilerletebilirler. Adliye aracılığı ile yapılabilecek bu başvuruda, kişinin maddi gelirinin hiç ya da çok az olması ve bu durumun kanıtlanabilir olması gerekir.
Kadın eşine kendisinden boşanmak istediğini söyleyebilir ve eşi de buna yönelik boşanma teklifinde bulunabilir. Eğer kocası bu teklifi kabul eder ise karı koca boşanabilirler. Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.
Boşanma kararı şu şekillerde kesinleşebilir; Davanın tarafları iki haftalık istinaf başvuru hakkı süresi içerisinde herhangi bir işlem yapmazlar, istinaf başvuru haklarını kullanmazlar ise, boşanma kararı kesinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri