- İslam'a göre kadının yaşının erkekten büyük olması, evlilik için bir engel teşkil eder mi? - Tarafların rızasına uygunsa evlilikte cinsler arası yaş meselesi sorun teşkil etmiyor.
Sünnet değildir. Hazret-i Peygamber, böyle bir evlilik yapmış ise de, diğer evlilikleri kendisinden yaşça küçük hanımlarladır. Evlilikte, erkeğin yaşça kadından büyük bulunmasının daha iyi olduğunu söyleyen hadis-i şerifler vardır.
İlişkiden ilişkiye, kültürden kültüre değiştiği de bir gerçek. Ancak, evliliklerde yaşça büyük olan genelde erkek oluyor. Ortalama olarak evliliklerde erkek kadından büyüktür ya da bu, evlenilecek erkekte bir koşul olarak aranır. Genelde, evlilikte erkeklerin yaşça büyük olması beklenir.
Türk uzmanlar, yaş aralığını 5 ila 10 arasında veriyor. Kadın ve erkek ilişikisi için en ideal yaş farkı bilimsel olarak belirlendi. Araştırmacılar, erkeklerin kadınlardan 4 yıl 4 aylık yaş farkı ile büyük olmasının ilişkiyi güçlendirdiğini kanıtladı.
Araştırmalar, çiftlerin yaş farkının ilişkinin uzunluğunu belirleyebileceğini söylüyor. Aralarında 20 yaş fark olan çiftlerin yüzde 95'inin ayrılma olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi. Aşkın gözü kördür derler ancak araştırmalar yaş farkı ile ilişki süresinin bağlantılı olduğunu söylüyor.
İlgili 20 soru bulundu
3 bin kişinin incelendiği araştırmada, 5 yaş farkı olan çiftlerin ayrılma ihtimalinin aynı yaştaki çiftlere kıyasla yüzde 18 daha fazla olduğu ortaya çıktı. İlginç bir şekilde, bu oran 10 yaş farkı olan çiftlerde yüzde 39'a, 20 yaş farkı olanlarda ise yüzde 95'e yükseldi. Peki, kaç yıllık bir yaş farkı çok büyüktür?
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
N-LIFE HABERLERİ Genel kanının aksine, pek çok ilişki uzmanı, yaş farklarının, bir ilişkide var olabilecek diğer herhangi bir dinamikten daha fazla sömürücü ya da sorunlu olmadığını söylüyor.
Ancak bu durumun istisnası bulunmaktadır. Zira TMK 124 maddesi “Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Kadınlar için kendisinden yaşça büyük, ekonomik ve eğitim seviyesi olarak daha üstün bir erkekle; erkekler için ise kendisinden yaşça daha küçük, ekonomik ve eğitim seviyesi olarak daha düşük olan bir kadınla evlenmesi normal karşılanmaktadır.
Kadınlar erkeklerden ne bekler; şevkatli, sevecen, maddi yükümlülüklerinin farkında, temiz, titiz, çocuğuna düşkün, yardımcı, çözüm odaklı, sürprizler yapabilen, yalan söylemeyen, aldatmayan, romantik vb bir erkek.
İngiltere'de yapılan bir araştırmada; kadınların, kendisinden yaşça daha küçük erkeklerle yaşadıkları ilişkilerde hem duygusal hem de cinsel açıdan daha mutlu olduğu bulgusuna yer verildi.
Cinsel açıdan kadınlara ilgi duyan erkeklere ve erkeklere ilgi duyan kadınlara heteroseksüel denir.
Hem erkek hem de kadında libido her ne kadar yaşa bağlı olarak azalma gösterse de, çiftler sağlıklı oldukları sürece çok ileri yaşlara kadar hiçbir tedaviye gereksinim olmadan cinselliklerini yaşamaya devam edebilirler.
Bunda bir sakıncanın olmadığını Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle dile getirdiler: "Bir kadının kendisinden daha yaşlı bir erkekle evlenmesinde bir mahzur yoktur."
Araştırmalara göre ilişkide ideal yaş aralığı, erkeğin kadından 6 yaş daha olgun olduğu aralıktır. Bazı romantik filmlerde yaş farkı çok fazla olabiliyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki kadın ve erkek arasında 6 yaş olduğunda ilişki çok daha sağlam oluyor.
3 bin kişinin ilişkisinin incelendiği araştırmada, aralarında 5 yaş fark bulunan çiftlerin ayrılma ihtimalinin aynı yaştaki çiftlere kıyasla yüzde 18 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Katlanarak artan bu oran, aralarında 10 yaş fark olan çiftlerde yüzde 39, 20 yaş farkı bulunanlarda ise yüzde 95'i görüyor.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
İlk cinsel deneyim yaşı ağırlıklı olarak 14-15 yaşlar arasındadır. Cinsiyetler açısından bakıldığında ilk cinsel deneyimlerini erkeklerin kızlardan daha erken yaşta yaşadığı görülmektedir.
Buna göre gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler (BM) gençlik dönemini 12-24 yaş arası olarak öngörmektedir. Türkiye ise BM'nin belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak kabul etmektedir.
Orta yaş, bir insanın hayatının genç yetişkinliğin ötesinde, ancak yaşlılığın başlangıcından önceki dönemidir. Kesin aralık akademik olarak tartışılmaktadır ancak terim genellikle yaklaşık 40-45 ile yaklaşık 60-65 yaş aralığını belirtmek için kullanılır ancak daha erken başlayıp daha geç de bitebilir.
2. Bu yola dahi baş vurmayıp imam nikâhı ile birlikte yaşamaya başlamaları. Madde 86- Erkek onyedi, kadın onbeş yaşını bitirmedikçe evlenemez. Şu kadar ki hâkim, olağanüstü hallerde ve pek önemli bir sebeple onbeş yaşını bitirmemiş olan bir erkeğin veya ondört yaşını bitirmiş bir kadının evlenmesine izin verebilir.
OLAĞAN EVLENME YAŞI
Türk Medenî Kanununda TMK m.11 uyarınca erginlik yaşı 18 olarak belirlenmiş olmasına rağmen TMK m.124/I hükmünde evlenme yaşı kadın ve erkek bakımından fark söz konusu olmaksızın 17 olarak belirlenmiştir.
Yaş farkı, tek başına ilişkinin süresi ve niteliği üzerinde etkili değildir. Duyguların niteliği, ruhsal yaş, olgunluk, yaşamsal beklentiler, ihtiyaçlar, sorumluluk bilinci gibi faktörler, ilişkinin gidişatını ve geleceğini, yaş farkına kıyasla daha çok belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri