Peygamberimiz ondan birkaç yaş büyüktü. Bunda bir sakıncanın olmadığını Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle dile getirdiler: "Bir kadının kendisinden daha yaşlı bir erkekle evlenmesinde bir mahzur yoktur."
İslam, evlilikte yaş farkına karşı değil.
Araştırmalar, çiftlerin yaş farkının ilişkinin uzunluğunu belirleyebileceğini söylüyor. Aralarında 20 yaş fark olan çiftlerin yüzde 95'inin ayrılma olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi. Aşkın gözü kördür derler ancak araştırmalar yaş farkı ile ilişki süresinin bağlantılı olduğunu söylüyor.
17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
Hem erkek hem de kadında libido yaşa bağlı azalma gösterse de, çiftler sağlıklı oldukları sürece çok ileri yaşlara kadar hiçbir tedaviye gereksinim olmadan cinsellik yaşamaya devam edebilir. Evet, her yaş döneminin ayrı bir güzelliği ve özelliği vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir. Ancak yaş ilerledikçe (Burada bahsettiğim yaş 70 ve üstüdür) doğal olarak ortaya çıkan değişiklikler ereksiyonun etkinliğinin azalmasına neden olabilir.
Hatta bu konuda pek çok toplumda oldukça yaygın olarak kabul gören bir kural bile var: “yaşın yarısı artı yedi kuralı! Buna göre bir kadın veya erkek, en fazla kendi yarı yaşından 7 yaş büyük birisiye birlikte olmalı! Örneğin 30 yaşındaki bir insan, en az 22 yaşındaki birisiyle birlikte olmalı.
Türk uzmanlar, yaş aralığını 5 ila 10 arasında veriyor. Kadın ve erkek ilişikisi için en ideal yaş farkı bilimsel olarak belirlendi. Araştırmacılar, erkeklerin kadınlardan 4 yıl 4 aylık yaş farkı ile büyük olmasının ilişkiyi güçlendirdiğini kanıtladı.
Soru: Hoca İslam da evlenme yaşı yoktur küçük yaşta 5 yaşında bile evlendirilebilir fetvası ve talak suresinin 4 ayetini delil göstermiştir talak suresinin 4. ayeti boşanma ile ilgilidir.
Nisa suresinin 6. ayetinde evlilik için buluğ çağına ulaşmakla birlikte aynı zamanda reşitlik aranmaktadır. Reşit olmak için de 18 yaşında olunması gerekiyor.
Cinselliğin yaşı yoktur.
Libido adı verilen cinsellik dürtüsü insanı cinsel eylem arayışına iten ve aynen açlık, susuzluk, kendini koruma dürtüleri gibi çalışan bir itici güçtür. Ancak erkekler 20-30'lu yaşlarda, kadınlar ise 30-40'lı yaşlarda cinselliği doruklarda yaşarlar.
Evlikle ilgili veriler ve boşanma sayıları incelendiğinde en tehlikeli yılların evliliğin ilk 5 yılı olduğu ortaya çıkıyor.
Yaş farkı cinselliği etkiler mi? İlişkiyi ayakta tutan, canlandıran, olmazsa olmaz cinsellik yaş farkında da çok önemli bir noktaya sahip elbette. Genelde genç erkekler olgun kadınlardan, olgun erkekler de genç kadınlardan hoşlanır.
Aralarında 1 yaş fark bulunan evli çiftlerin boşanma oranıysa yüzde 3. Araştırmada, evli çiftlerin ilk iki yılı başarılı bir şekilde atlattığı durumlarda ise boşanma risklerinin yüzde 43 azaldığına dikkat çekilmiş. Ancak 10 yılı aşan evliliklerde boşanma oranının yüzde 94 arttığı görülmüş.
Yaşı daha büyük olan partner büyük ihtimalle maddi açıdan daha iyi durumdadır. Ancak maddi olanaklarınız ve partnerinizin maddi olanaksızlığı ilişkinizde birçok açıdan gerginliklere neden olabilir.
Sünnet değildir. Hazret-i Peygamber, böyle bir evlilik yapmış ise de, diğer evlilikleri kendisinden yaşça küçük hanımlarladır. Evlilikte, erkeğin yaşça kadından büyük bulunmasının daha iyi olduğunu söyleyen hadis-i şerifler vardır.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Kadınlar için evlenme yaşı 25-29 yaş aralığı
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
İdeal yaş farkı diye bir şey söylemek zor, ama illa olacaksa en fazla 4-5 yaş olmalı. Kadının büyük olduğunda ise 2-3 yaşı geçmemeli.
İlişkiden ilişkiye, kültürden kültüre değiştiği de bir gerçek. Ancak, evliliklerde yaşça büyük olan genelde erkek oluyor. Ortalama olarak evliliklerde erkek kadından büyüktür ya da bu, evlenilecek erkekte bir koşul olarak aranır. Genelde, evlilikte erkeklerin yaşça büyük olması beklenir.
Beş ila yedi yaş genellikle kabul edilebilir bir yaş farkıdır. Ancak bu, duruma bağlı olduğu için tek bir doğru cevap yoktur. Her iki taraf da rıza gösteren yetişkinler olduğu sürece, senden çok daha yaşlı veya daha genç biriyle birlikte olmanı engelleyen hiçbir şey yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri