TMK madde 11, 18 yaşın doldurulması ile erginliğin başlayacağını, madde 10 ise ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyetinin bulunduğunu belirtmektedirler. Dolayısıyla, diğer şartları taşıyan ve 18 yaşını doldurmuş kişi, fiil ehliyetinin bulunması nedeniyle evlenebilir.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
17 yaşına gelmiş erkek/kadın aile rızası ile evlenmesi mümkün olabilir. Ailelerden biri bu duruma itiraz etmesi durumunda hiçbir şekilde evlenmeleri mümkün değildir. Mahkemeler bu durumu inceler ailelerin izinlerini alır ve bu şekilde evlenmelerine izin verebilir, aksi durumlarda bu durum ertelenir.
el Cevab: 25 yaş hiçbir dine ya da medeni kanuna göre evlilik yaşı değildir. İslamda evlilik yaşı diye bir yaş yoktur. Mükelleflik vardır. Oda akıl ve buluğ ve peygamber davetinin ulaşmasıyla gerçekleşir.
30 çok geç sayılmaz, hatta günümüzde erkekler için normal kabul ediliyo. 23-24 yaşın üstündeki her kız 30 yaşındaki bir erkeği eş olarak isteyebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Evlenmenin Evlendirme Memuru Önünde Yapılmamış Olması
Evlendirme memuru önünde yapılmayan evlenmeler yok hükmündedir. Bu şekil şartı da, ayrı cinsten olma şartı gibi, evlenme sözleşmesinin esaslı ve kurucu unsurlarından biridir.
Kadın için ise 35 yaş: Kadın için 20 yaşta 40 yaşta her yaşta evlenebilir ve aslında kadın için evlilik BAŞARIdır.
Fesih evlilik birliğine derhal son verir. Talâka gelince, bâin talâk bu birliğe kocanın tek taraflı iradesi ile geri dönemeyeceği şekilde son verirse de ric'î talâk iddetin bitimine kadar kocaya geri dönüş imkânı vermektedir. İddet bitince evlilik bağı tamamen çözülmüş olur.
İslam, evlilikte yaş farkına karşı değil.
Mâlikîler'e göre velisinin izin veya icâzetiyle evlenebilir; diğer iki mezhep bunu da kabul etmez. Onlara göre sefihi ancak velisi evlendirebilir.” Evlilik için alt yaş ve üst yaş sınırının verildiği kitapta İslam hukukçularına göre evlilikte alt sınır; kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olarak ifade ediliyor.
Web sitesinde, nikah tanımı yapan Diyanet, bulûğ çağına girmiş olanların da dinen nikahlanabileceğini belirtti. Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti. Diyanet, kızların 9 yaşında gebe kalabileceklerini, erkeklerin de 12 yaşına girdiklerinde baba olabileceklerini bildirdi.
Ortalama ilk evlenme yaşı 2022 yılında erkeklerde 28,2 iken kadınlarda 25,6 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 yaş olarak gerçekleşti. Kaba evlenme hızının 2022 yılında en yüksek olduğu il, binde 8,15 ile Şanlıurfa oldu.
Buna göre kural olarak on yedi yaşını tamamlamamış bir kimse evlenemez. Evlilik yaşı genel erginlik yaşı olan on sekiz olarak kabul edilmemiştir. Bu yüzden henüz on sekiz yaşını tamamlamadığı için ergin olmayan bir küçük on yedi yaşını tamamladıysa evlenme ehliyetine haizdir.
Cinsel rüşt yaşı kişinin yasal olarak cinsel fiillerinin bilincinde sayıldığı, bu fiillere rızasının geçerli kabul edildiği en küçük yaştır. Türkiye'de cinsel rüşt yaşı 18'dir. 18 yaşındaki kişi cinsel özgürlüğe erişmiş olacaktır. Kanunda özel olarak cinsel rüşt yaşı düzenlenmemiştir.
Kadınlarda evlenme yaşı 26,5, erkeklerdeyse 28,7. Amerika'da ilk kez hem kadın, hem erkeklerde evlenme yaşı bu kadar yükseldi. Özetle, kadınların yarısı 27, erkeklerinde yarısı 29 yaşına kadar evlenmiyor.
Peygamber hicret ettiği zaman Aişe 13 yaşında olmalıdır. Peygamber Medine'ye göçtükten iki yıl sonra Aişe ile evlendiğine göre, demek ki evlendiği zaman Aişe en az 15 yaşındaydı. Ayrıca Aişe, Peygamber ile nişanlanmadan önce Cübeyr ibn Mut'im'e nişanlı veya sözlü idi.
Türk uzmanlar, yaş aralığını 5 ila 10 arasında veriyor. Kadın ve erkek ilişikisi için en ideal yaş farkı bilimsel olarak belirlendi. Araştırmacılar, erkeklerin kadınlardan 4 yıl 4 aylık yaş farkı ile büyük olmasının ilişkiyi güçlendirdiğini kanıtladı.
Hem erkek hem de kadında libido yaşa bağlı azalma gösterse de, çiftler sağlıklı oldukları sürece çok ileri yaşlara kadar hiçbir tedaviye gereksinim olmadan cinsellik yaşamaya devam edebilir. Evet, her yaş döneminin ayrı bir güzelliği ve özelliği vardır.
3 bin kişinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, aralarında 20 yaş fark bulunan evli çiftlerin yüzde 95'i, 10 yaş fark bulunanların ise yüzde 39'u boşanıyor. Şaşırtıcı gelebilir ancak aralarında 5 yaş fark bulunan çiftlerin evlilikleri de yüzde 18 oranında boşanmayla sonlanıyor.
İslam hukukunda boşanma hakkı
Evlenme sırasında koca isterse kadına istediği zaman boşanabilmek hakkını verebilir. Bu hak kadına sonradan da verilebilir.
Kadın istediği zaman, kendini boşayabilir. Kendisine boşanmak hakkı verilen kadın, kocasına (Seni boşadım) derse, boşanma işi gerçekleşmez. (Kendimi boşadım) demesi lazımdır. Nikah yapılırken kadın, (Ne vakit istersem, kendimi senden boşamak üzere...)
Türkiye İstatistik Kurumu, “İstatistiklerle Kadın 2022” çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Evlenme istatistiklerine göre, resmi olarak ilk evliliğini 2022 yılında yapmış kadınların ortalama evlenme yaşı 25,6 iken erkeklerin ortalama evlenme yaşı 28,2 olarak kayıtlara geçti.
Hayatın önemli bir parçası olan evlilik için en uygun olan yaş, cinsiyet faktörüne göre değişebiliyor. Yapılan bir ankete göre kadınlar evlilik için ideal yaş aralığının 23 ve 27 arası olduğunu söylerken erkekler ise ideal yaş aralığının 26 ve 30 arası olduğunu dile getiriyorlar.
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri