Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa'ya dair yaptığı tüm konuşmalarda önsöz olarak bahsettiği 'Bursa Evliyalar Şehridir. ' sözüne atfen bugün Üftade Tekkesi ile Somuncu Baba Evi ve Fırını'na bir ziyaret gerçekleştirdi.
Elazig. "Evliyalar şehri" olarak nitelendirilen, 4 bin yıllık geçmişe sahip, 13 medeniyetin izini bünyesinde barındıran Elazığ, turist sayısını ikiye katladı.
Başta Somuncu Baba Hazretleri olmak üzere Cemaleddin-i Aksaray-i Hazretleri gibi 7 bin evliya Aksaray Ervah Kabristanlığı'nda metfun bulunuyor. Kabristana defalarca nur indiği söylenirken, Evliya Çelebi Seyahatname'sinde Aksaray'ı "evliyalar şehri" olarak tanıtıyor.
Kastamonu: Evliyalar Şehri Unvanının Kaynağı
Şehir, evliyaların varlığı, manevi mirası ve etkisi ile ön plana çıkarak 'Evliyalar Şehri' olarak anılmaya başlanmıştır. Kastamonu'nun bu özel unvanı, hem dini hem de kültürel bir zenginliği simgeliyor.
Evliya Çelebi'nin "Üzerinde nur dolaşan ruhaniyetli bir şehirdir" diye bahsettiği Bursa'da yaşamış, kentin manevi direkleri arasında gösterilen İslam alimleri Emir Sultan ve Üftade Hazretleri'nin cami ve türbeleri, manevi atmosferiyle yurt içinden ve dışından gelen ziyaretçilerde etki bırakıyor.
İlgili 18 soru bulundu
zamanında, Bursa'da yaşayan evliyanın. büyüklerindendir. 1490 yılında Bursa'da doğan Üftade. Hazretlerinin asıl ismi Muhammed olup, babası Manyaslı Mehmed Efendi'dir.
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi, Alpı, Alpağut, Dânişmendli, Kıpçak,Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmişlerdir.
Gaslar sert karakterli, cengaver kişiler olarak bilinmektedir. Bugün Kastamonu ve çevresindeki illeri de içine alan ve Romalılar devrinde adına Paflagonya (Pophlaginia) denilen Gasların kurduğu şehirlerden bir tanesi de “Timonion veya Tumanna“dır.
Bunlar sırasıyla Aziz Mahmud Hüdai, Hz. Yuşa, Telli Baba ve Yahya Efendi...
Üç büyük evliya var ki alimler tarafından makamlarının yüksekliği özellikle belirtilmiştir. Kim bunlar: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadi Hazretleri, Eyüp Nişanca'da Murad-ı Münvezi Hazretleri Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadi Akri Hazretleri.
Değerli kardeşimiz, Her dönemde olduğu gibi günümüzde de evliyalar bulunmaktadır.
Hâtem-i evliya, âhir son zamanda gelecek velilerin sonuncusu demektir. Nitekim Hakîm-i Tirmizî -kuddise sırruh- Hazretleri şöyle buyurmuşlardır: "Âhir zamanda Mehdi yokken, henüz yaklaştırılıp seçilmemişken; aradaki boşlukta, Hâtem'ül-velâye'den başka adâleti (hakkâniyeti) ayakta tutacak kimse olmaz.
Türkiye'de her il sınırı içerisinde en az bir makamı olan Allah dostları, veliler, evliyalar vardır. Onlardan birinin kabrini ziyaret etmek, beslenmek bizim dünya hayatımızda da ahiret hayatımızda da nasiplenmemize vesile olacaktır.
Kastamonulular arasında efsane haline gelen çok fazla 'kastın neydi Moni?' söylentisinin olduğunu vurgulayan Yücel, "Kastamonu'nun ismiyle ilgili bir kısım bilim adamları, Kafkaslardan geldiğini söyler, halka sorduğunuz zaman ise halk bir efsane anlatır.
Kastra kelimesi Latince "kale" demektir. Komnenler ise, bir Bizans Hanedanı olup bu bölgenin Bizans dönemindeki yerleşimcileridir. Bu iki kelime zamanla Kastamonu şeklini almıştır.
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağında 9 adet Avşar (Afşar) adında yerleşim alanı bulunmaktadır. Bu yüzyılda, Kastamonu Sancağında, Oğuz boyları arasında yerleşim yeri adının en fazla Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkate değer bir bulgudur.
Kastamonu'nun İdari Tarihi ve İlçe Evrimi
20. yüzyılın başlarında Bolu'nun 1907'de, Çankırı ve Sinop'un ise 1918'de ayrılmasıyla Kastamonu'nun bugünkü sınırları şekillenmiştir.
Bunlar içerisinde özellikle Hızır Baba, Muhyiddin Baba, Büklüce Baba, Hacı Baba, Rüstem Baba, Arız Baba, Kanber Baba ve Fülfül Baba tekkeleri dikkat çekicidir. Bu çalışmada Edirne şehir merkezinde ve ilçelerinde açılan Bektaşî tekke ve türbelerinin tarihi seyri ele alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri