Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki. Vatandaşlarımız 'Acaba hormon mu yaptılar' diye düşünüyor ama endişe etmesinler. Çünkü kesinlikle çilekte hormon kullanılamaz" dedi.
Türkiye'de üretiminde yoğun olarak hormon kullanıldığı bilinen başlıca sebze meyveler şunlardır; domates, salatalık, patlıcan, kabak, patates, çekirdeksiz üzüm, elma, kavun ve karpuz.
Günümüz sebze üretiminde; halk arasında "hormon" diye bilinen bitki gelişim düzenleyicilerinin kullanımı çok azdır. Biber, hıyar gibi sebzelerde hormon kullanımı kesinlikle yoktur.
Hormon özellikle zamansız yetişen meyve ve sebzelerde sıklıkla olmaktadır. Bu sebeple meyve ve sebzeleri zamanında tüketmek gerekir. Genel olarak gıdaların meyve sebzelerin hormonlu olduğu dış görünümünden ve tadından kolaylıkla anlaşılır. Tadında eksiklik varsa, lezzeti yoksa hormonlu olma ihtimali vardır.
BU İKİ BİTKİDE KESİNLİKLE HORMON OLMAZ.
İlgili 45 soru bulundu
Çilek: Isırdığınızda çileğin orta kısmında boşluk varsa hormonludur.
Çileğin Zararları
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Hıyarda kesinlikle hormon diye bir şey kullanılmaz. Partenokarpik (kendi kendine doğal olarak meyve bağlama özelliği) özelliğinden dolayı hormona ihtiyaç yoktur.
Östrojen hormonunun düzenleyici etkisi de bulunan havuç, bu özelliğinden dolayı âdet döneminin daha rahat ve daha az sancıyla atlatılmasına katkıda bulunur.
Hayvan yetiştiriciliği, domates, patlıcan, patates, kabak, üzüm, elma, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar, çeltik gibi birçok gıdanın üretiminde hormon kullanılabilmektedir.
Karnabahar-Brokoli : Karnabaharın üzerindeki kahverengi lekeler ve brokolinin sararmaya başlamış olması taze olmadığına işaret ediyor. Muz: Muzun kabuğunun çok değişmiş ve kahverengiye dönmüş olması içeriğindeki şeker oranının artıp besin değerinin düştüğü anlamına geliyor.
Kahve ve çay, vücutta kortizol miktarını arttıran kafein içerir. Bu stres hormonu, tiroidi etkiler ve metabolizmamız kötüleşir. Çok fazla turpgil sebze tüketmek İyot eksikliği çekiyorsanız, çok fazla lahana, şalgam ve turp yemeniz önerilmez. Bu ürünler azot ve kükürt içeren glukozinolatlar içerir.
Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adete sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Tatlarında farklılıklar ve lezzetsizlik vardır. Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir.
Elmada olgunlaşmayı sağlayan kimyasal tepkime büyük ölçüde etilen hormonuna bağlıdır. Bu hormon meyvedeki çok sayıda gende değişime neden olur. Etilen hormonuna tepki veren elma, muz, mango, papaya, armut gibi meyvelerin olgunlaşma dönemi yaklaştıkça bu hormona hassasiyetleri de artar.
İki adetin ortasındaki günlerde, yumurtlama gerçekleşir, bu dönemde testesteron hormonu zirve yapar. Bu hormonun yüksekliği, kadınların daha çok seks arzulamalarına neden olur.
Meyvelerin içerisinde yer alan doğal hormonlar, sentetik hormonlar sayesinde aktif hale getirilir. Verilen dozun uygun seviyelerde verilmeyerek çok fazla verilmesi, sağlığa zararlı durumlar oluşturmaktadır.
Salçalarımızı da bu domatesimizle yaparız, o da lezzetini salkım domatesten alır. Domateslerimizde hormon yok, uzun ömürlü olması için kimyasal işlem yok.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Patates; meyvenin şekli bozuk, patates yumrularında yapışıklık ve küçük yumrular vardır. Eğer aşırı hormon kullanımı varsa patatesin içinde kararmalar görülebilir.
Tavukta hormon yok. 50 yıl önce çıkarılan kanunla bu zaten yasaklandı. Steroid hormonlar, yani östrojen, testosteron hormonlar suyuna ve yemine katılarak verilebilir. Ancak bunların hiçbir faydası olmaz.
Tavuk etinde östrojen olduğu biliniyor.
VII.
Yumurtalıktan salgılanan başlıca hormonlar östrojen, progesteron ve androjen denen hormonlardır ve hepsi de kolesterolden yapılır. Bu hormonların yumurtalıktan salgılanabilmesi için hipofizden FSH ve LH hormonlarının yeterli ve düzenli olarak salgılanması gerekir.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Meyvelerin hepsi aynı mevsimlerde yetiştirilen türler değildir. Çilek meyvesi de, ilkbahar mevsimi dışında tüketilemiyor. Kişiler çilekleri severek tükettiğinden, ilkbahar aylarını bekleyebiliyor.
Çilek: Cinsel bölgeye giden kan akımı performans için büyük önem taşıyor. İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri