Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
erik fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.
Uygun koşullar altında dikilen yabani erik anaçlı bir erik fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.
Mart ayı başladığında birçok tezgahta satışı olan erik, yazın en gözde meyvelerindendir. Mart, nisan, mayıs ve haziran ayları eriğin yetişmeye devam ettiği aylardır. Nisan ayı eriğin yetişmeye başladığı ay denilebilir. Nisan ayından sonra 2 ay içinde erik iyice olgunlaşır ve yetişmesini tamamlar.
Adım 4: Bir erik ağacını ne zaman ve ne kadar beslemeli
Erik ağaçları ne kadar hızlı büyür? Genellikle genç bir ağaç yılda yaklaşık 20- 25 cm büyür, ancak 3 ila 6 yıl sonra meyve verir. Yeni ağaç iyice yerleştiğinde ve meyve verdiğinde, yıl boyunca düzenli olarak gübreleyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de birkaç bölge hariç her yerde yetişebilmektedir. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yetişememektedir. Erik ağacı toprak cinsi konusunda sıkıntılı olan bir ağaç değildir. Ama humuslu ve zengin topraklarda daha verimli olmaktadır.
Erik fidanlarını saksı içerisinde yetiştiriyorsanız 10 günde bir sulamanız yeterlidir. Açık arazide yetiştiriyorsanız 15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın sulama çok az olmalıdır.
Kış ayları, ılık geçen bölgelerde sonbaharda, kışı soğuk geçen bölgelerde ise ilkbaharda erik fidanları dikilir.
Genç meyvelerin soğuğa dayanıklılığı çok azdır. Açmış çiçekler -2.2 ile -0.6 santigrat dereceye dayanabildikleri halde, genç meyveler -1.1 ile -0.6 santigrat derecede zarar görmektedir. Erikler toprak bakımından orta derecede seçicidir. Saçak köklü olduklarından az derin topraklarda da yetişebilirler.
Erik Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ilıman iklime ve suya ihtiyaç duyan erik ağaçlarına gereken iklim isteği sağlandığı ve bakım yapıldığı takdirde ekonomik ömrü minimum 25 yıldır.
Soğuklara dayanıklı olan erik ağacı her rakmda hobi amaçlı yetiştirilebilir. Kış mevsiminde soğuklara dayanıklı olan erik fidanı soğuğa olan dayanıklılık ilkbaharda havaların ısınmasıyla azalmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar.
Erikte diğer meyveler gibi neslinin devamı olan çiçek ve meyve teşekkülü için fosfora ihtiyaç duyar. Fosfor gübrelemesi taban gübrelemesinden sonra çiçeklenme döneminde takviye şeklinde fosfor ağırlıklı sıvı dönüme 1-1,5 ltya da granül gübre olarak ise ağacın yaşı * 80-100 gr arası çarparak vermeliyiz.
Çoğu toprak türünde kolaylıkla yetişebilen erik bitkisinden, sıcak, nemli ve mineral bakımından zengin olan topraklarda daha kaliteli ürün alınmaktadır. Budama işlemleri ise genellikle kış mevsimlerinde yapılıyor olsa da az da olsa yaz mevsimlerinde de yapılabilmektedir.
Erik Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen erik ağacı ortalama olarak ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir.
Erik çekirdeği içinde bulunan tohum, üretim için uygun özelliklere sahiptir. Doğru ve uygun toprak desteğiyle yapılan erik yetiştiriciliğiyle taze meyveler elde edebilirsiniz.
Erik ağacının çiçeklenme tarihi çeşidine göre farklılık göstermektedir. Erkenci cinsler mart ayının başlarında çiçek açarken, geç olgunlaşan çeşitleri ise mayıs ayının ortalarına doğru çiçek açar. Erik ağacı pembe kendine hayran bırakacak güzellikte çiçekler açarlar.
Yıllık yağış miktarı 750 mm' den az olan bölgelerde düzenli olarak yaz aylarında sulama yapılmalıdır. Mayıs ayının 2. Yarısından itibaren sonbahar yağışlarına kadar geçen süre içerisinde toprak yapısına da bağlı olarak mart ekim ayları arasında toplam 8- 12 kez sulanmalıdır.
Erik hangi bölgede yetişir? Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.
Erikler toprak istekleri bakımından orta derecede seçicidirler. Saçak köklü olduklarından, derinliği az olan topraklarda yetiştirilebilmektedirler. Can erikleri fakir, drenajı iyi olmayan, kireç oranı fazla olan topraklarda da iyi sonuç verebilir.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Erik Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden ...
İklimin ılıman olduğu ve kış sıcaklığının çok fazla düşük olmadığı bölgelerde, erik ağaçlarının budanmasına sonbahar mevsiminde başlanabilir. Ağaçların, yapraklarını dökmüş olduğundan ve kış dinlenmesine geçmiş olduğundan emin olunmalıdır. Erik ağaçlarında budama, kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar sürebilir.
Türlü toprak tipinde yetişen erik, en verimli zengin, sıcak ve nemli topraklarda yetişmektedir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde erik sulamaya gerek duyulmadan yetiştirme yapılmaktadır. Yağış miktarı düşük olan bölgelerde, sulama yapmak zorunluluktur.
Klasik anaçlı erik ağaçları boyut olarak yarı bodur ve bodur anaçlı ağaçlara göre daha büyük olduğu için dikim mesafesi diğer anaçlara göre daha fazladır. Klasik anaçlar 5*5 metre aralıklarla, yarı bodur anaçlar 3*5 metre aralıklarla, bodur anaçlar ise 2*4 metre aralıklar ile dikilir.
Tozlayıcıya İhtiyaç Duyan. Tozlanma için başka bir çeşide ihtiyaç duyan ağaçlardır. Bu tür ağaçlara tipik örnekler genellikle elma, armut, erik ve kiraz ağaçlarıdır.
Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Meyve eti sarı ve gevrektir. Olgunluk ilerledikçe yeme kalitesi artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri