Araştırma evreni içerisinden amaca uygun herhangi bir yöntemle seçilen ve evreni temsil yeteneğine sahip birimler veya elemanlar kümesine örneklem denir (Ural, 2011: 23). Evren içerisinden evreni temsil eden birimleri seçme (örnek alma) işlemine ise örnekleme denir (Ural, 2011: 23). Örneklem hacmi ise ile gösterilir.
Evren, Kâinat veya Kozmos, gezegenler, yıldızlar, gökadalar ve diğer tüm madde ile enerji yapıları dahil olmak üzere uzay ve zamanın tamamı ve muhtevasıdır.
Sistematik örnekleme, araştırmacının rastgele bir başlangıç noktası seçerek hedef popülasyondan eleman seçtiği ve sabit bir 'örnekleme aralığından' sonra örneklem üyelerini seçtiği bir olasılıklı örnekleme yöntemi olarak tanımlanır.
İlgili 44 soru bulundu
Random örnekleme yöntemleri; basit random örnekleme (simple random sampling), taba- kalı örnekleme (stratified sampling), küme örnekleme (cluster sampling), sistematik örnek- leme, küçük örneklemli yinelemeler (sequential sampling), kademeli örnekleme (double sampling) olarak adlandırılmaktadır.
Örnekleme türleri: örnekleme yöntemleri
Pazar araştırmasında örnekleme iki türdür – olasılıklı örnekleme ve olasılıksız örnekleme. Bu iki örnekleme yöntemine daha yakından bakalım.
Bu durumda izlenecek olan yol, evrenin içinde yer alan, özellikleri ve verdikleri cevaplar açısından evreni yansıtan daha küçük bir gruptaki insanlardan bilgi toplamaktır. Bu nedenle araştırmayı ilgilendiren grubun tümünden (evren), bu grubu temsil edecek bir altküme (örneklem) seçilir.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir.
Örnekleme Nüfusun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçerek bunlardan istatistiksel çıkarımlar yapma ve tüm nüfusun özelliklerini tahmin etme tekniğidir. Farklı örnekleme yöntemleri araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
'Örneklem büyüklüğü', araştırma yapmak için dahil edilen bireylerin sayısını tanımlamak için kullanılan bir pazar araştırması terimidir. Araştırmacılar örneklemlerini yaş, cinsiyet veya fiziksel konum gibi demografik özelliklere göre seçerler. Örnekler belirsiz veya spesifik olabilir.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Örnekleme, örnek seçimi için kullanılan çeşitli yöntemlerdir. Daha pratik, zaman, personel ve parasal yönden daha ekonomiktir. Sonuçlar daha kısa sürede alınabilir. Elde edilen sonuçlar en az evrenin tümü incelendiğinde alınacak sonuçlar kadar doğru ve güvenilirdir.
Adından da anlaşıldığı üzere örneklendirme, yazılan ya da söylenenlerin daha anlaşılır bir hal alması için kullanılan bir yöntemdir. Böylelikle düşünceler somut ve daha anlaşılır bir hal alır.
b. Uygun veya elverişlilik (convenience) örnekleme;
araştırmaya hız kazandıran bir yöntemdir. Çünkü bu yön- temde araştırmacı, yakın ve erişilmesi kolay olan bir duru- mu seçer. Bu örnekleme yöntemi çoğu zaman araştırma- cının diğer örnekleme yöntemini kullanma olanağının olmadığı durumlarda kullanılır.
Bu örnekleme türünde araştırmacının yapmak istediği araştırmayı yakınlarında bulunan kişilerden veya nesnelerden toplamasıyla elde edilir (Aziz, 2013). Zaman, para ve işgücü kaybını önlemek amacıyla gerçekleştirilen, sonuçlarına en az güvenilen ve araştırmacılar tarafından önerilmeyen bir yöntemdir.
Bu yöntemde evren, kesin sınırlar ile belirlenir ve evreni oluşturan her bir birime bir numara verilerek liste yapılır. Hazırlanan listedeki her bir birime ilişkin numaralardan örneklem sayısı kadar numara kura yöntemiyle ya da bilgisayar yardımıyla şansa bağlı olarak (rastgele) belirlenir.
c. Benzeşik örnekleme: Evrenden araştırmanın problemi ilgili olarak benzeşik bir alt grubun, durumun seçilerek çalışmanın burada yapılmasını tanımlar. Evrende yer alan ve kendi içlerinde benzeşik olan alt grupların seçilmesi hedeflenir.
Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.
Örneklem ve evren arasındaki farklılıklar küçük ve sistemsiz olabilir. Örneğin bir evrenden alınan örneklemdeki kadın ve erkeklerin kesinlikle aynı oranda olacağı beklenemez. Bununla birlikte seçkisiz örnekleme ile oranların birbirine çok yakın olması mümkün olabilir.
Nitel araştırmada örneklem seçimi araştırma probleminin özelliği ve araştırmacının sahip olduğu kaynaklarla yakından ilgilidir. Bu nedenle nitel araştırmalarda geçerli olabilecek ve her araştırmaya uyabilen örneklem belirleme yöntemleri sunmak mümkün değildir (Neuman, 2007; Yıldırım ve Şimşek, 2011).
Bu yöntemde, örnekleme süreci tanımlanan evrende yer alan bir bireyin, genellikle rassal olarak seçilmesiyle başlar. Belirlenen bu birey örneklemeye giren birinci birimdir. Bu bireyle aynı evren tanımında yer alan tanıdığı bir bireyin olup olmadığı araştırılır. Varsa, bu bireye ulaşılır.
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri