Jalajel'e göre biyolojik evrim ile İslam arasında uyuşmazlık yoktur.
1- Evrimsel türeyiş fikri ve kuramları Darwin'den çok önceleri bizzat İslam alimleri tarafından ortaya konmuş, sistematize edilmiştir. Müslüman alimler dönemlerinde yaptıkları gözlemler ve deneylerle canlıların evrim yoluyla çeşitlendiklerini ifade etmişlerdir.
İnsanların tüm canlılarla ortak bir ataya sahip olma ihtimalleri dışın- da, Kuran'daki anlatımın harfi harfine okunması evrim teorisiyle çelişmez. Genel olarak evrim teorisine karşı çıkmak için Kuran kaynaklı bir neden yoktur.
Kur'an'daki ayetleri en açık anlamlarıyla aldığımızda Kur'an'daki hiçbir ifade ile evrim teorisi çelişmemektedir. Bu ise “Bir Müslüman evrimci olabilir” anlamına gelmektedir.
Evrim, bir doğa yasasıdır. Doğa yasaları, Evren'in dokusundan ötürü var olan yapı ve süreçlerdir. Bu yasalar, "gerçek" olarak tabir edilen niteliktedir. Dolayısıyla evrim, tıpkı kütleçekimi veya suyun 2 Hidrojen ve 1 Oksijen atomundan oluşuyor olması gibi temel bir gerçektir.
İlgili 45 soru bulundu
Ankete katılan Türklerin yüzde 51'i evrime inanmadıklarını belirtirken, yaklaşık yüzde 27'si inandığını, geriye kalan yüzde 22'si ise kararsız olduğunu söyledi.
Ölümünden sadece birkaç sene önce yazdığı mektuplar göz önüne alınacak olursa, Darwin'in net bir şekilde bir agnostik olduğu; hiçbir zamansa Tanrı'nın kesin olarak (mutlak ateizm) veya büyük olasılıkla (de facto ateizm) var olmadığını iddia etmediğini söylemek mümkündür.
Bir yandan, bazıları evrimsel biyolojiyi reddederek kutsal yazılardaki yaratılış anlatılarını kabul ediyorlar. Ancak bu yanlış bir ikilemdir. Evrim biliminde hepimizin ataları olan tarihi bir Adem ve Havva ile çelişen hiçbir şey yoktur.
Çünkü bilimin gerçekçi olarak ifade ettiği konularda dinle tamamen ittifak etmektedir. Bu bakımdan dinimiz mutlak doğru olan bilimsel çalışmaları hiç bir zaman reddetmediği gibi aksine kabul etmektedir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de geçen bir çok bilimsel ayetler mevcuttur ve bugün bilim de bunu teyid etmektedir.
"Şimdiki başka maymunlar ve şempanzeler insan olmuyorlar çünkü insanın rastlantısal olarak içinde bulundukları doğal şartlara ve insanın 6 MY'lık kalıtımsal birikimine sahip değiller. Belki milyonlarca yıl sonra onlardan da insana daha çok benzer dallar ortaya çıkacaktır."
Doktorluktan vazgeçti. Charles Robert Darwin, 12 Şubat 1809'da İngiltere'nin Shrewsbury kentinde zengin bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğunda dindar olmayan bir Hristiyan olarak yetiştirilse de ailesi yeni fikirlere açıktı.
Aralarında Katolik Kilisesi'nin de bulunduğu bazı dini kuruluşlar, inançlarının evrim konusundaki bilimsel fikir birliğiyle çelişmediğini savunur. Hristiyanların çoğu, okullarda evrime alternatif olarak yaratılışçılığın öğretilmesine karşı çıkıyor.
Özetle: Canlıların birdenbire, son ve karmaşık halleriyle var edildiklerine inanıyorsanız, bilimsel olarak yanlış olduğunu kesin olarak bildiğimiz bir inanç besliyorsunuz demektir ve evrim, bunu kesin ve nihai olarak çürütmüştür.
Charles Robert Darwin FRS FRGS FLS FZS (12 Şubat 1809, Shropshire - 19 Nisan 1882, Downe), İngiliz biyolog ve doğa tarihçisi. Doğal seçilim yoluyla evrim kuramının kurucusu.
Genel bakış İlk modern insan olan Homo sapiensler, evrim teorisine göre 200.000- 300.000 yıl önce ilk insansı (hominid) atalarından evrilmişlerdir. Yaklaşık 50.000 yıl önce dil yeteneği geliştirmişlerdir. İlk modern insanlar yaklaşık 70.000-100.000 önce Afrika'yı terk etmeye başlamışlardır.
İslamiyet askeri fetihler, ticaret, hac ve dini yayma misyonu adına yapılan faaliyetler yoluyla yayıldı. Müslüman Arap güçleri geniş topraklar fethederek zaman içinde emperyal yapılar inşa etti. Toprak genişlemesinin büyük kısmı, MS 632-661 yılları arasındaki dört halife döneminde yaşandı.
İslam Dini bilim, öğrenme,öğretme, eğitme, yetiştirme ve olgunlaştırma dînidir. Çünkü Kur'an'ın bütün âyetlerinde temel yönünden Hz. Peygamber ta rafından öğrenme ve onun aracılığıyla öğretme vardır.
İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir. Bilim, dünyada gözlem ve deneye tabi olmayan iman konularında hiçbir şey söylemez. Deneye ve gözleme açık olan konularda inanç temelinde, deney yapılmadan kesin bilgi iddia edilirse, deney sonucu o iddiayı yanlış çıkarabilir.
Din Bilimlerinde Din Tanımları
Dinin Teolojik Tanımları: Teolojik tanıma göre din "Tanrı'ya inanma", "manevi varlıklara inanç" yahut da "korkutucu hem de cezbedici olan bir gizem" şeklinde tanımlanabilmektedir. Dinin Ahlaki Tanımları: Buna göre din, "duyguyla karışık ahlak" ve görevlerimizi yerine getirme bilincidir.
Orhan Erdoğan, “İnsanın evrim geçirdiğine dair hiçbir kanıt yoktur ama insanoğlunun tek bir anne ve babadan geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi. Bingöl Üniversitesi'nde “Bilimler Işığında Yaratılış” Paneli düzenlendi.
Tür içi ve türler arası düzeyde oluşan evrim gerçeği, deneysel olarak da kanıtlanmış olup türleşme süreçleri doğada da gözlemlenmektedir. Fosiller canlıların jeolojik devirlerdeki evrimsel gelişmelerini gösterdiği için önemli olup paleontologlar yaşamın evrimsel tarihi hakkında bilgi edinmek için fosilleri inceler.
Allah ilk olarak Nur-u Muhammedi (sav)'yi yaratmıştır.
Ondan da diğer varlıkları yaratmıştır. Yer Küre üzerinde ise ilk olarak bitkiler sonra da hayvanlar yaratılmıştır. İnsanlığın babası Adem aleyhisselamdır.
Evrim Ağacı hiçbir Tanrılı ve kutsal kitaplı (teist), Tanrılı ama kutsal kitapsız (deist), Evren'in veya doğanın Tanrı olduğunu savunan (panteist), Tanrıların ve dinlerin var olmadığını savunan (ateist) düşünceyi savunmamakta, desteklememekte ve/veya reklamını/propagandasını yapmamaktadır.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları reddeder. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da reddedilir.
Bilim insanları arasında, biyologların yaklaşık %99'u, biyoloji ve ilgi alanlardaki bilim insanlarının yaklaşık %95'i, tüm bilim insanlarının ise yaklaşık %85-90'ı evrimi bir gerçek olarak kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri