Evvabin namazı, en fazla 6 rekat olarak kılınmaktadır. Evvabin sözlükte, Allah'a yönelip tövbe eden gibi anlamlara gelmekle beraber, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'de 5 yerde geçmektedir. Evvabin namazı, akşam namazının sünnetinden sonra eda edilmektedir.
Akşam namazından sonra kılınan nafile namaza (Evvabin namazı) denir, bu namazı kılmak müstehabdır.
Eğer bu namaz 6 rekat şeklinde kılınacaksa 2 rekattan 3 kere kılınması uygundur. Peygamberimiz evvabin namazının vaktinin kuşluk zamanı olduğunu bilhassa belirtmiştir. Böylece akşam zamanı kılınan bir namaz olduğu bilinmektedir. Bu sebeple akşam namazı kılındıktan sonra kılınmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de beş yerde tekil (Sâd 38/17, 19, 30, 44; Kāf 50/32), bir yerde de çoğul (el-İsrâ 17/25) şekliyle geçen bu kelime ile eski peygamberlerin ve salih kulların her zaman Allah'a yöneldikleri, tövbe edip O'na döndükleri anlatılır.
Evvabin namazının fazileti hakkında peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur; " Eğer bir kişi Akşam namazının ardından hiç konuşmadan altı rekât namaz kılsa, kıldığı o namaz sevap bakımından on iki senelik ibadete denk gelir."
İlgili 38 soru bulundu
Peygamberin kendisinin de akşam namazından sonra altı rekât namaz kıldığı rivayet edilmiştir (Bkz. Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 525). Altı rekâtlık bir namaz olan evvâbîn namazı, tek selamla kılınabileceği gibi ikişer rekat halinde üç selamla da kılınabilir (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, I, 148).
Fevt olmuş [bir özürle kazaya kalmış] namazların kazalarını kılmak, nafile kılmaktan evla ise de, hadis-i şerifle övülmüş olan beş vaktin sünnetlerini, duha, tesbih, tehıyyet-ül-mescid, evvabin gibi nafile namazları kılmak, kaza kılmaktan evladır. Yani kaza kılacak kadar geciktirmek günah olmaz.
Evvabin namazı altı rekattır.
Buna reğman gerçek faziletine ulaşmak için altı rekat olarak kılmak gerekir. Akşam namazından sonra kılınan sünnet-müstehap olan altı rekatlık namaz. Evvabin kelimesi "evvab" kelimesinin çoğuludur.
Bazı tarikat mensupları yatmadan önce "kabir namazı" diye oturarak iki rekât namaz kılıyorlar.
Sahih hadislere göre farz namazlardan sonra en faziletli namaz teheccüt namazıdır.
4 rekat ilk sünnet + 4 rekat farz + 2 rekat son sünnet + 3 rekat vacip olan vitir namazı olmak üzere toplamda 13 rekattır.
Hepsini bir selam ile veya iki rekatta birer selam ile kılınabilir. Her iki şekilde de, ilk iki rekatları, akşam namazının sünneti yerine sayılır. Bu namazı, sünnetten sonra, ayrıca kılmak da olur. DİYANET İŞLERİ'NİN EVVABİN NAMAZI AÇIKLAMASI'Evvabin', tövbe edip Allah'a sığınanlar ve ona yönelenler anlamına gelir.
1.Rekat: İlk olarak 'Niyet ettim Allah rızası için altı rekat evvabin namazı kılmaya' şeklinde niyet edilir. Niyetten sonra 'Allah-u Ekber' denerek eller bağlanarak evvabin namazına başlanır.
Hanbel, el-Müsned, IV, 366, 367, 372; Dârimî, Salât, 153). Bunun yanı sıra akşam namazından sonra kılınan nafile namaz (Taberânî, el-Mu'cemü'l-evsat, I, 250; VII, 191) için de, “Evvâbîn namazı” tabiri kullanılmıştır. Hatta fıkıh geleneğinde ve halk arasında bu kullanım daha yaygındır. EVVABİN NAMAZI NASIL KILINIR?
İki rekat, dört rekat ya da altı rekat olarak kılınan namazdır. Hanefi mezhebinde evvabin namazının iki rekat, dört rekat ya da altı rekat olarak kılınmasının yanı sıra çok selam verilerek kılınmasının daha faziletli olduğu söylenmektedir.
Peygamber' in sünnetiyle sabit olan namazlar ve nafile namazlar şeklindedir. Kuşluk Namazı da böyle bir nafile namazdır.
Ayakta. En çok yaptığı da budur. 2. Kıraati oturarak, rükü`u da oturarak. 3. Kıraati oturarak ve kıraattân az bir miktar kalınca kalkıp rüküu ayakta iken.
Öğle namazının ilk önce 4 rekat sünneti daha sonra 4 rekat farzı kılınır, en son olarak 2 rekat son sünneti kılınır. Böylelikle öğle namazının 10 rekatı eda edilmiş olur.
Buna göre kuşluk namazının vakti güneşin doğup “bir mızrak boyu” yükselmesinden, yani 45-50 dakika geçmesinden sonra başlayıp zeval vaktine kadar devam etmekle birlikte ulemâ tarafından genellikle tercih edilen vakit gündüzün ilk dörtte birinin geçtiği, güneşin sıcaklığının yakmaya başladığı zamandır.
Evvâbîn kelimesi “tevbe edip Allah'a sığınanlar ve O'na yönelenler” anlamındaki evvâbın çoğuludur.
İşrak namazı, sabah namazından sonra güneş doğup, kerahet vakti bittikten sonra 2 veya 4 rekat olarak kılınan nafile bir namazdır. Diğer nafile namazlar gibi işrak namazını kılanlar bu namazı kuşluk namazından ayrı olarak, kuşluk namazından daha önce kılarlar.
Evvâbîn namazının kuşluk namazı olduğuna dair rivayetler hem daha sahih hem de hepsi merfu rivayetlerdir. Kanaatimizce evvâbîn namazı olarak bilinen ve akşam ile yatsı namazları arasında kılındığı kabul edilen bu namaz, kuşluk vaktinde kılınan kuşluk namazıyla aynı olup, ayrıca bir nâfile namaz değildir.
Bu namazların uzun süreli borçlarını ödemek için her vakitte kılınan namazların arkasından kaza namazı kılmak doğru olmaktadır. Yani şöyle hesapladığımızda her farz vaktin arkasından 6 tane kaza namazı kılınması durumunda günde 30 kaza namazı yapmaktadır. 2 ayda ise 5 yıllık borç namazları ödemiş olursunuz.
Böylelikle 10 yıllık bir vakit namazının borcunu ödemek için ise 4 ay boyunca vakit namazının hemen arkasından 6 adet kaza namazı kılınması durumunda o namazın 10 yıllık borcunu ödemiş olursunuz. Kaza namazı bu şekilde kılınarak borcu olan namazların silinmesi için kılınan bir ibadettir.
Kaza Borcu İle Ölenin Durumu. Kişi kaza namazı kılmaya devam etse ama kaza namazlarını bitiremeden vefât etse, onun bu niyetinden dolayı Yüce Allâh, o kimsenin kılamadığı namaz borçlarını inşallah affeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri