Sözlükte “merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak” anlamındaki rahmet (ruhm, merhamet) kökünden türeyen rahmân kelimesi “şefkat ve merhamet eden, acıyan” demektir.
Er- Rahim Ne Demek ve Nedir? Er Rahim, kullarına karşı bağışlayıcı olan ve merhamet eden demektir. Kuran-ı Kerim'in birçok ayetinde Allah'ın tüm kullarına karşı merhametli olduğu yazılıdır. Er- Rahim esması, Allah'ın hem bu dünyada hem de ahirette mümin kullarına karşı merhametli olması demektir.
Allah'ın her isminin farklı bir anlamı bulunur. Er-Rahman isminin anlamı da merhamet edendir. Allah dünyadaki bütün canlılara merhamet eder sözü, Er-Rahman isminden geliyor.
YA RAHMAN 298 ADET Esma'ül Hüsna Dinle Er-Rahman: Dünya ve ahiret hayatında Allah'a yakın ve onun sevdiği kullardan olmak için okunur. Sabah ve ikindi vakitlerinde okunabilir. Günlük zikir sayısı 298'dir. Ayrıca farz namazlarından sonra 100 adet çekilirse Allah'ın rızası kazanıldığı gibi nimetler sunulur.
Besmelede ve Kur'ân-ı Kerîm'in ilk suresi Fâtiha'da kendisini Rahmân ve Rahîm olarak tanıtan Allah, kullarına nimet veren, acıyan ve onları bağışlayandır. Allah'ın mahlûkata Rahmân ismiyle tecelli edip rahmet etmesi, kul için her türlü ihtiyacı gidermeyi irade etmesi manasınadır.
İlgili 35 soru bulundu
Rahmân ve rahîmin ilâhî isimler olarak anlam farkları üzerinde durulmuştur. Yaygın kanaate göre rahmân dünya hayatında herkesi, rahîm ise âhirette sadece müminleri kapsayan ilâhî rahmeti ifade eder.
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Kerim zikri 100 defa rızık ve bereket için günlük okunur. Yüce Allah'ın Rahman, Rahim ve Kerim isimlerinin faziletleri sayılamayacak kadar çoktur. Allah'ın selamı ve selameti üzerinize olsun.
Rahman isminin dünyadaki erkek yani eril enerji iken, Rahim enerjisi ise kadındır. Rahim enerjisini Rahman ile karşılaştırırsak içeriye dönük durağandır. Dişil enerji rahimden dolayı sevgi, şefkat, kabulleniş, teslimiyet yani durağan özellikler içerir.
Nebe' Suresi, 37. ayet: Göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların Rabbi Rahman olan (Allah); O'na hitap etmeye güç yetiremezler. Nebe' Suresi, 38. ayet: Ruh ve meleklerin saflar halinde duracakları gün; Rahman'ın kendilerine izin verdikleri dışında olanlar konuşmazlar.
Rahman Suresi, adını Allah'ın 99 ismi arasında olan Er-Rahman esmasından almaktadır. 78 ayet içeren bu sure, Kur'an-ı Kerim'de geçen 55. sure olarak geçmektedir. Mekke döneminde indirilen bu surede farklı konulara değinilmektedir.
Bu isim, sûre-i şerif'in muhtevâsı ile de alâkalıdır. Zira sûre-i şerif'in içerisinde, baştan sona kadar Allah-u Teâlâ'nın engin rahmeti ve rahmet-i ilâhî'nin görüntüleri anılmıştır. Bu sûre-i şerif'e ayrıca "Kur'an'ın gelini" mânâsına gelen "Arûsü'l-Kur'an" ismi de verilmiştir.
Rahmân sûresinde ikil (tesniye) bir anlatış biçimi hâkimdir. Bunun sûrede otuz bir defa tekrar edilen, “Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?” meâlindeki hitabın insanlara ve cinlere yönelik olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Bu rivayete göre, cinlerin Resulullah'ı (asm) Kur'an okurken dinlemeleri olayı, nübüvvetin onuncu yılında, onun Taif'ten dönerken yolda dinlendiği bir esnada vuku bulmuştur. Bu rivayetten, cinlerin okunurken dinledikleri sûrenin Rahmân sûresi olduğu anlaşılmaktadır.
Rahmân, “çok rahmet sahibi, gayet merhametli ve. sonsuz rahmeti bulunan” demektir. Rahmân kelimesi sadece Allah'a mahsus bir sıfat isimi. olup Allah'tan başkasına verilmesi uygun değildir.
Errahmanirrahim veya Ya Rahman Ya Rahim isimlerini zikredenler; sıkıntıdan, darlıktan ve korkularından kurtulurlar. Günde 100 defa okuyanın kalbi yumuşar, Allah'ın rahmetini kazanır.
Rahmân ismi, "insan-hayvan, mü'min-kâfir farkı gözetmeksizin her canlının her türlü rızkını veren ve onları koruyup gözeten” mânâsına gelir. Rahîm ise, “iradesini doğru kullanan kullarına iman, ibadet, hidayet saadetini kazandıran ve onlara ebedî cennetler hazırlayan” demektir.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Kök anlamı, acımak, merhamet etmek ve bağışlamak demektir. Rahîm'in çoğulu "ruhamâ"dır. Merhamet, iyilik ve nimet anlamına da gelir. Aynı kökten "rahman" sözcüğü de merhameti bol olan demektir.
“Göklerde olan ve yerde bulunan her hareket sahibi canlı da o melekler de sadece Allah'a secde eder ki onlar büyüklük taslama(k şöyle dursun, bunun) arzusunda dahi bulunmazlar!”
Anlamı Raḥmān; Allah'ın bir sıfatı, İbranice ve Aramice "merhamet", fiil olarak sevme, acıma, merhamet etme, bağışlama, rahmet anlamlarına gelir.
Vücudun sağ tarafını yönetir ve eril enerji vücudun sağ tarafındadır.
Peki, dişil enerji nasıl yükseltilir? Bir şeylerle mücadele etmek, sertleşmek kadındaki eril enerjiyi güçlendirse de dişil enerjiyi zamanla zayıflatır. Ancak sevmek, üretmek ve hoşgörülü olmak dişil enerjiyi artırır. Bunun yanında cinsel dürtüleri reddetmek de dişil enerjiyi zayıflatır.
(70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı. Bir seferde 70 defa okumalı, 71 olsa olmaz, yanına başka isim konsa olmaz, bu bir şifredir.
Rahman suresi okunmadan önce iki rekat hacet namazı kılınmalıdır. Namazın ardından tövbe edilir ve salavat getirilir. Dilek neyse dile getirilir ve Rahman suresi 3 kez okunur. Sure okunduktan sonra tekrar salavat getirilir ve Allah'a şükredilir.
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. - Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu'' diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri