Türkçe'de yer alan Eylül isminin kökeni Arapçadır. Arapça eylûl (أيلول), Süryanice Arami/Süryani takviminin altıncı ayına atıfta bulunan ˀelūl (אלול) kelimesinden alıntıdır.
9- Eylül: Süryanice'de "aylul" (üzüm), yani "üzüm ayı"... Mezopotamya dillerinde hep ortak isim olarak bu kullanılır (Şubat, nisan ve haziran'da olduğu gibi). 10- Ekim: Türkçe "ekme" eyleminden... Tarlaların sürülüp ekildiği ay...
Eylül isminin TDK sözlük anlamı sonbaharın ilk ayı, ibadet eden ve yılın dokuzuncu ayı anlamlarına gelir.
Eylül ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Eylül ismini koymak caizdir. EYLÜL İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Eylül ismini kullanan 74.595 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Eylül ismini kullanan 13.547 kişi bulunmaktadır.
Arapça kökenli olan Eylül ismi un kız hem de erkek bebekler için kullanılabilir. Yılın dokuzuncu ayı anlamı yanında, ibadet edilen anlamına geldiğini bildiren kaynaklarda bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Türkçe'de yer alan Eylül isminin kökeni Arapçadır. Arapça eylûl (أيلول), Süryanice Arami/Süryani takviminin altıncı ayına atıfta bulunan ˀelūl (אלול) kelimesinden alıntıdır. Bu isim ise köken açısından Akadca hasat festivali ve bu festivalin yapıldığı ayı tanımlayan elūlu/elūnu kelimesinden türemiştir.
Eylül'ün Süryanice'de “Aylul”; yani üzüm ayı demek olduğunu biliyor muydunuz?
Eylül Türkçede hem erkek hem de kız çocukları için kullanılan en güzel adlardan biridir. Bu isim yaygın olarak Türkçede yer alırken, özellikle telaffuzu açısından kulağa hoş gelen isimler arasında bulunuyor.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Eylül en çok kullanılan 204. isimdir. Kız isimleri arasında, en çok kullanılan 101. isimdir. Eylül ismini kullananların sayısı, son bir yılda 5.639 kişi artmıştır.
Aden ismi, anlam olarak; "cennet bahçesi" anlamına gelir. Ayrıca, terimsel anlamına göre, biyolojik açıdan; salgı yapan organ ve bez anlamında kullanılmaktadır. Aden, bunların yanında, Yemen'deki bir liman şehrinin de adıdır. Aden isminin kökeni, Arapçadır.
Neva, Kur'an'da geçen bir kız bebek ismidir. Neva ismi Kur'an'da yer alan Enam Suresi'nin 95.ayetinde geçmektedir. Neva ismi Fransızca ve Arapça kökenli bir kelimedir ve kısa olmasından dolayı da tercih edilmektedir.
Eski Türkçe adıġ “1. uyanık, 2. kış uykusuna yatan malum hayvan” sözcüğünden evrilmiştir.
Arapça tammūz تمّوز “Rumi takvimin beşinci ayı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice tamūz תַּמּוּז “Arami/Süryani takviminin dördüncü ayı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça Duˀzu veya Dūzu “bir Babil ve Asur tanrısı” sözcüğünden alıntıdır.
Türkçede kullanılan Eylül ayı kelimesinin de bu kökten geldiği düşünülmektedir. Bu aya Arapça "Aylul", Türkçe "Eylül" ve Akadca "Elulu" denir.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
Mekruh İsimler
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Eylül isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 1.189 kişiden birinin ismi Eylül.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Nisa ismi ne demek ve anlama gelir sorularının yanıtları şu şekildedir; Aşk, sevme duygusu. Kadınlar. Kur'an-ı Kerim'de IV. sure.
Süryaniler, köken olarak Hz. Nuh'un oğlu Sam'a dayanırlar.
Halk çoğunlukla Hristiyan olup Doğu ve Batı Süryani Ritine bağlıdır. TDV İslâm Ansiklopedisi'ne göre aynı halkın monofizit inancına sahip olanlarına Süryânî, Nestorius'un görüşlerini kabul edenlere Nestûrî veya Âsûrî, Nestûrî olup sonrasında Roma Katolik Kilisesi'ne bağlananlara da Keldânî denilmektedir.
Göç nedeniyle, Süryanilerin bugün Türkiye'deki ana yerleşim bölgesi 12.000 ile 18.000 arasında Süryani'nin yaşadığı İstanbul'dur. Tur Abdin'de halen 2000 ile 3000 arasında Süryani Ortodoks yaşamaktadır ve 30 köy, mezra ve kasabaya dağılmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri