Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor.
Emeklilik yaşı dolmasına rağmen primlerini tamamlayamayanlar ödedikleri parayı toplu olarak geri alabilirler.
EYT'liler prim iadesi için SGK'ya bizzat başvurmalıdırlar. Bunu e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirler. Bağlı oldukları SGK kurumuna müracaat edip bunu gerçekleştirebilirler.
EYT'li olmak için şartları karşılayamayanlar emeklilik için başka yolları aramaya koyuldu. Şartı tamamlayamayanlara 3600 ve 5400 günden kısmi emeklilik hakkı oluşuyor. Ayrıca primi eksik olanlara da SGK'dan toplu para imkanı doğuyor.
Cevap: Maalesef prim eksiğinizi toplu ödeyerek emekli olamazsınız. Çünkü eksik günleri borçlanarak ödeyip emekli olma usulü yok.
İlgili 15 soru bulundu
SGK, prim ödeme gün sayısını doldurmadığı için emekli olamayan EYT'lilerin primlerini iade ediyor. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor.
Emekli geri ödemesi(Toptan ödeme), sigortalıların emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde prim ödeme gün sayısı ve/veya sigortalılık süresini tamamlayamadığı için aylık bağlanmaması durumunda, sigortalının talebi üzerine adına yapılan prim ödemesinin kendisine toplu olarak iadesi şeklindeki bir uygulamadır.
EYT'liler, emeklilik başvurusunu yapmasının ardından ilk ödemelerine kavuşuyor. Bayram ikramiyesi, maaş promosyonu ve fark ödemesi de alacak EYT'lilere maaş gününe ve seçtiği bankaya göre 18 bin ile 25 bin 250 lira arasında para yatırılacak.
Yapılandırma kanunu kapsamında borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır.
Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor. Aylık tutarı sigorta başlangıcının 2000'den önce ve sonra olmasına göre değişiyor. Kısmi emeklilik hakkı kazananlar için de kök aylıkları ne olursa olsun alacakları aylık 7500 lira olacak.
Ödenen primleriniz için iade talebini Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek yapabilirsiniz. Bu taleplerde, kişinin bizzat kendisi olmalı ve dilekçe yazması gerekmektedir. SGK yapılan başvuru inceledikten sonra gereken şartların karşılanması durumunda prim iadesi nakit ve toplu olarak yapılabilir.
Borcun bir ay içinde tamamının ödenmemesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranır. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.
Askerlik borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır. e-Devlet hizmetini kullanılarak, 4A statüsünde askerlik borçlanması talebinde bulunabilirsiniz.
Nisan ayı içerisinde gelir ve aylık bağlama işlemi sonuçlanan ve aylık başlangıç tarihi 30 Nisan öncesinde olan sigortalı ve hak sahiplerinin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin ise 9 Mayıs tarihinde ödeneceğini bildirdi. Şurada Paylaş! Böylece işlemleri tamamlanan EYT'lilere 9 Mayıs'ta bayram ikramiyesi ödenecek.
Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin ödenmesine 17 Haziran 2023 tarihinden itibaren başlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasına göre 17-23 Haziran tarihleri arasında emekli aylığı ve ikramiyelerin ödemeleri tamamlanacak.
EYT'li olup ister mart ister mayıs ayında dilekçe verilsin başvuran herkes temmuz ayındaki emekli maaşı zammı, refah payından yararlanacak. Örneğin, EYT'li olup emekli aylığı 7 bin 550 lira olan 9 bin 437 lira, 8 bin lira 10 bin lira, 8 bin 700 lira 10 bin 875 lira aylık alacak.
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) şartlarını karşılıyorsanız sizlere özel EYT kredisine başvurun, SGK prim borcunuzu rahatça ödeyerek emekli olun. SGK prim borcu ödeme kredisi başvuru işlemlerinizi 444 0 335 Anında Kredi Destek Hattı üzerinden veya şubelerimize gelerek gerçekleştirebilirsiniz.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
Yaş dışındaki emeklilik koşullarını tamamlamış bulunan EYT'liler emeklilik dilekçesi vermeye başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emekli aylığı bağlayabilmesi için kişinin kendi sigortalılığından dolayı prim borcu bulunmaması gerekiyor.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında aylık bağlanan ya da Mart, Nisan'da başvuru yapıp bekleyen herkes temmuz zammı, refah payı artışından yararlanacak.
Toplu Prim İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır? İade talep eden kişi, başvurusunu Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapabilir. Kişinin ikamet ettiği konuma en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurması gerekmektedir.
Ayın 1'i ile yaşlılık aylığı tahsis numarasının son rakamına göre belirlenen maaş ödeme tarihi arasındaki süre için fark ödemesi yapılıyor. Maaş ödeme günü ayın 17'si olana 16 günlük ödeme veriliyor. Maaş günü ayın 28'i olan da 27 günlük fark alıyor.
Yaşlılık ve ölüm toptan ödemesini alabilecek olanlar; çalıştığı işten ayrılan veya hali hazırdaki iş yerini kapatan kişilerdir. Ayrıca kadınların 58 yaşını ve erkeklerin de 60 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
TOPLU ÖDEME ALMA İMKANI
Ödemeyi almak için SGK il merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmak gereklidir. Ödeme yapılacak tutarda güncelleme oluyor. Başvuru tarihine dek geçen zaman için güncelleme katsayısı ile hesap gerçekleştiriliyor.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri