TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, emeklilikte yaşa takılan kaç kişiye aylık bağlandığını “Bugün tarihi itibariyle toplamda 1,6 milyon vatandaşımızın aylık bağlanma işlemleri ve sigortalar bilgilendirilmiştir” diye açıkladı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenleme, 1 Mart 2023'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş'un 12 Temmuz'da yaptığı açıklamaya göre EYT kapsamında 1,6 milyon vatandaşa emekli aylığı bağlandı.
Ay sonuna kadar tüm EYT'lilerin maaşlarının bağlanması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında maaş bağlama sürecinde sona gelindiğine işaret etti. Düzenleme kapsamında bugüne kadar 1 milyon 200 bin kişinin emeklilik işlemi tamamlandı.
Başvuru sayısı ise 2 milyonu geçti, 650 bin kişi de eksik primini tamamlayarak emekliliğe hak kazandı. EYT başvurusunda bulunup da emekli aylığı henüz bağlanmayanlar içinse uzmanlar uyarıyor; geçmiş yıllardan kalan 1 liralık borç ya da eksik prim günü varsa emekli aylığı bağlanmıyor.
Bu sigortalılar için 20 ve 25 yıllık bekleme süreleri 18 yaşından sonra başlıyor. Örneğin 1981 doğumlu bir EYT'li 17 yaşında sigortalı olmuş ise bu EYT'li için 25 yıl 1998 yılında değil 18 yaşını doldurduğu 1999 yılında başlayacak. Böylece emeklilik tarihi 2023 değil 2024 olacak.
İlgili 45 soru bulundu
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
EYT evrak beklemede ne kadar sürer? Sonuçların 2 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Yani ilk başvuruda bulunan EYT'lilerin başvuru sonuçlarının önümüzdeki 10 gün içinde sonuçlanması bekleniyor.
EYT maaşım bağlanmadı ne yapmalıyım? EYT'lilerin maaş bağlama işlemleri eğer eksik bir evrakları yoksa, sigorta primleri tamamsa, başka bir dosya birleştirme yapılmayacaksa hemen emeklilik işlemleri başlatılabilir. Eğer EYT'liler 90 gün içerisinde emekli aylığı alamazsa burada SGK'dan avans alabilme durumları mevcut.
Yapılan araştırmalara ve açıklamalara göre, 15 Ocak 2023 tarihinde yatırılan maaşlara sadece yasal zamlar eklendi. Ek refah payı ve yapılan artışlar hesaplara yansıtılmadı. Bu nedenle 2023 yılındaki maaşlar beklentilerin altında kaldı.
Emeklilik işlemleri emekli olduğu tarih itibariyle en geç 1 ay içinde Emekli Sandığı tarafından sonuçlandırılmaktadır(maaş bağlanmaktadır).
EYT'lilerin 23 yıldır süren mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılan yasal düzenleme 3 Mart 2023 itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren müracaatlar da başlamış oldu. Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi emeklilik için başvuruda bulundu.
uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasına girditen sonra, T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Bilgiler girildikten sonra sorgula butonuna basılarak emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor.
SGK il müdürlüklerine Edirne'de 6 bin 500, Kırklareli'nde 5 bin, Tekirdağ 'da ise 21 bin kişi başvuruda bulundu.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında aylık bağlanan ya da Mart, Nisan'da başvuru yapıp bekleyen herkes temmuz zammı, refah payı artışından yararlanacak.
EYT'lilerin aylıklarına yansıyacak
EYT yasasından bağımsız olarak emeklilik dilekçesini 1 Ocak'tan sonra vermiş olan özel sektördeki SSK çalışanları ve BAĞ-KUR'lular ile 15 Ocak'tan sonra veren kamu işçilerinin aylıklarında ise artış olacak. Geçmiş yıllarda emekli olanların aylıkları ise değişmeyecek.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir.
Emekli maaşının eksik yatma nedenleri arasında muayene ücretleri, reçete ve ilaç katılım payları, sosyal güvenlik destek primi, dernek aidatları ve bankaya olan borçlar bulunmaktadır. E-Devlet üzerinden yapılan kesinti sorgulamaları ile eksiklikler anlaşılabilir ve gerekli tedbirler alınabilir.
Kök maaşı 6 bin lira olan emeklilier yüzde 25 artışla 7.500 TL olacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 7.800 liraya yükselecek. Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak.
Emeklilik şartlarını yerine getirmiş olan EYT'lilere, SGK'ya yapacakları emeklilik başvuru tarihini takip eden ay başından geçerli olmak üzere emekli aylıkları bağlanacaktır. Örneğin: Emeklilik için Mart/2023 ayı içinde başvuru yapanların emekli aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacaktır.
SGK, emeklilik başvurusu yapanlara avans imkanı sunuyor.
Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi sitesi. Diğeri de emeklilik ile ilgili birçok işlemi halledebileceğiniz e-Devlet Kapısı'dır. Öncelikle bu adrese tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
E-devlet üzerinden "EYT evrak beklemede, dosya kaldırıldı" yazısıyla karşılaşanların Alo 170 üzerinden durumunu sorgulaması, eksiklerini gidermesi gerekiyor.
EYT'deki düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM'de görüşüldü.Teklif iktidar ve muhalefetin 395 oyuyla kabul edilerek yasalaştı.
EYT maaşları NE ZAMAN YATACAK? EYT'li vatandaşların bağlanan emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak. Buna göre 4/a (SSK) için her ayın 17 ila 26'sı arasında, 4/ b / (Bağ-Kur) için ise her ayın 25 ila 28'i arasında hesaplardan çekilebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri