Spiral rahim içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemidir ve istenmeyen gebeliği önlemek için kullanılır.
Bu spiral genellikle ilerleyen dönemde çocuk sahibi olmayı planlamayan ve cinsel deneyimde rahat olmak isteyen kadınlar tarafından tercih edilir. Bunun yanında aşırı adet kanaması varsa yine hormonlu spiral kullanılabilir. Adet düzensizlikleri, yoğun adet kanamaları için de hormonlu spiral kullanılabilir.
Jinekolog tarafından rahime yerleştirildikten sonra az miktarda hormon salgılamaya başlayan ilaçlı spiral, rahim ağzındaki mukusu koyulaştırarak spermin rahimde ilerlemesini engeller. Spermin yumurtayı döllemesini engeller ve rahim duvarını inceltir. Doğum kontrol yöntemi olarak kullanıldığında etkinliği çok yüksektir.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir. Kişi doğum sonrasında spiral kullanmak isterse doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilir.
İlgili 22 soru bulundu
Spiral takıldıktan sonraki 10-15. gün boyunca cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Sonrasında ise spiralin veya spiral ipinin hissedilmesi. mümkün değildir.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
Korunmayı sağlayan bakır spiraller 5 yıl boyunca içeride herhangi bir vücuda başka bir madde vermeden sadece bariyer görevi yaparak korunmayı sağlamakta. Bir diğeri ise hormonlu spiral korunmayı sağlar, 5 yıl boyunca içeride kalabilir, ancak vücuda bir de progesteron hormonu verir.
Hormonlu spiral yan etkileri olmayan bir ürün değildir. Öncelikle, hormonlu spiral takılırken rahatsızlık hissi, kramp, hafif kanama, bel, alt karın veya eklemlerde ağrı ve baş dönmesi görülebilir. Memelerde hassasiyet, akne miktarında artış, hormonlu spiralin yan etkileri arasında yer alır.
Yaygın olarak spiral adıyla bilinen rahim içi araç (RİA); T şeklinde, bakır ve plastik materyallerden yapılan, rahim içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru uygulandığı takdirde koruyuculuk oranı yaklaşık %99'dur ve etkenliği 5-10 yıl boyu sürebilir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Spiral kayması genellikle vücudun spirali bir yabancı cisim olarak kabul etmesi nedeniyle olur. Bu nedenle rahim kasılmalarla spirali ya tamamen dışarı atar, ya da rahim içinde spiral yer değiştirir.
Hormonlu spiral kilo aldırır mı? Çalışmalar spiral kullanan kadınların %5'inden daha azında kilo alma şikayeti olduğunu göstermektedir.
Spiralin hissedilmesi:
Normal koşullarda cinsel birliktelik esnasında erkeğin spirali hissetmesi mümkün değildir. Uygun şekilde yerleşmemiş ise spiral hissedilebilir.
Avrupa da doğum kontrol yöntemi olarak koruyuculuğu daha yüksek ve birçok olumlu etkilerinden dolayı doğum kontrol hapları tercih edilirken türkiyede spiral bir kere takıldıktan sonra kullanım kolaylığı açısından ve unutulma derdi olmadığından doğum kontrol haplarından çok spiral tercih ediliyor.
Kesinlikle korkulacak yan etkisi yok,bu spirallerin yan etkisi adet kanamasını azaltmasıdır. Ayrıca %25 hastada adet kanamasını tamamen kesebilir. Bu da aslında istenen bir yan etki. Çünkü kadının fazla kanamasını azaltarak kansızlıktan korur ve sosyal aktivitesini serbestçe sürdürmesini sağlar.
İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir. Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir. Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.
Spiral takıldıktan sonra ilk 3 ila 6 aylık süre alışma dönemi olabilir ve bu dönemde adet düzensizliği gibi geçici etkiler gözlenebilir, ama spirale bağlı adet gecikmesi olması genellikle beklenen bir durum değildir çünkü spiralin yumurtlama döngüsü üzerine etkisi yoktur.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
Hormonlu spiral yan etkileri
Hormonlu spiralin yan etkileri başlangıçta az da olsa birkaç ay içinde adet ile ilgili sorunların çoğu ortadan kalkar. Yan etkilere bakacak olursak: Ağrı ve kramp (takıldıktan sonraki erken dönem) Lekelenme ( 3-5 ay kadar sürebilir)
Spiral çıkarma işlemi
Ultrasonografi aracılığı ile spiralin yeri teyit edilir. Ardından kişi normal jinekolojik muayene masasına yatırılır. Spekulum yerleştirildikten sonra, spiralin ipleri de net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu iplerden tutularak, spiral çekilir ve çıkartılır.
– Memede iyi huylu kist v.b hastalıklar bulunması bakırlı ve hormonlu spiraller için engel teşkil etmez.
Uygun koşullarda takılmasına rağmen, herhangi bir nedene bağlı olarak ya da nedensiz bir şekilde RİA düşebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulmalı ve düşmenin nedeni araştırılmalıdır. İstatistiklere göre takılan her 100 RİA'dan ortalama 10'unu kendiliğinden düşmektedir.
İçerdiği hormonun rahim duvarına olan etkisi sayesinde klasik bakırlı spirallere oranla daha yüksek oranda gebelikten korunma sağlar. Birçok yöntemden daha başarılı olan hormonlu spiral-mirena çıkarıldıktan sonra da doğurganlık hızlı bir şekilde geri döner.
Spiral kullananlar nelere dikkat etmeli? - YouTube. Spiral takılırken kişide herhangi bir vajinal enfeksiyon olmaması gerekir. Spiral taktıran kişinin dış kısımdaki iple spirali sık aralıklarla kontrol edip rahim içinde olduğundan emin olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri