Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın (Galler dahil) siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.
Galler ulusal kimliği, 5. yüzyılda Roma'nın Britanya'dan çekilmesinden sonra Britonlar arasında gelişti. Günümüzde modern Kelt uluslarından biri olarak kabul edilen Galler, Llywelyn ap Gruffudd'un 1282'deki ölümü ve İngiltere Kralı I. Edward'ın Galler'i fethiyle İngiliz hakimiyetine girdi.
Birleşik Krallık'ın yönetim sistemi, anayasal monarşidir. Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı / “United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland”); İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşan bir devlettir.
Birleşik Krallık (United Kingdom), İngiltere (England), başkenti Edinburgh olan İskoçya, başkenti Belfast olan Kuzey İrlanda ve başkenti Cardiff olan Galler'in (Wales) oluşturduğu üniter bir krallık. Bu üniter devletin başkenti Londra.
İngiltere günümüz dünya kültürüne çok katkısı olmuş bir ülkedir. İngiltere, dört ülkeden oluşan Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'na bağlıdır. Bu bölgeye bağlı olan diğer ülkeler ise Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dır. İngiltere sanayi devrimini Avrupa'da ilk gerçekleştiren ülkedir.
İlgili 20 soru bulundu
6 Şubat 1952 tarihinde tahta çıktığında Topluluk Başkanı ve yedi ülkenin (Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Pakistan ve Seylan) kraliçesi oldu.
1801'de Büyük Britanya, başka bir Birlik Yasası aracılığıyla İrlanda Krallığı ile birleşerek Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı oldu. 1922'de Özgür İrlanda Devleti Birleşik Krallık'tan ayrıldı ve Birleşik Krallık'ın adı Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı olarak değiştirildi.
Commonwealth bölgesi (İngilizce: Commonwealth realm) Milletler Topluluğu'na üye olan ve devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden, dolayısı ile anayasal monarşi ile yönetilen egemen devlettir. Diğer bölgelerden farklı bir şekilde kraliyeti sürdürür. 2021 yılı itibarıyla 15 Commonwealth bölgesi bulunmaktadır.
Avustralya monarşisi, Avustralya'nın yönetildiği monarşidir. Avustralya, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 6 Şubat 1952'den 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.
Üye ülkelerin 16'sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir.
Bayrakta Galler azizi Aziz David'in temsil edilmeme sebebi Galler'in o dönemde İngiltere Krallığı'nın bir parçası olmasından kaynaklanır.
Bunun üzerine İngiliz başbakanı Lloyd George İrlandalı yurtseverlerle görüşme masasında barış yaptı. Anlaşma sonucunda Güney İrlanda uygulamada İrlanda Bağımsız Devleti adıyla bağımsızlığını kazandı (6 Aralık 1921, İngiltere-İrlanda Anlaşması). Kuzey İrlanda ise Birleşik Krallık'a bağlı kaldı.
Bağımsızlıktan sonra birçok eski Britanya sömürgesi İngiliz Milletler Topluluğu üyesi oldu. Günümüzde ise 14 bölge hâlâ Britanya'nın egemenliği altındadır; bunlar Britanya Denizaşırı Toprakları olarak adlandırılmaktadır.
"Birleşik Krallık" terimi, Büyük Britanya ve İrlanda parlamentolarının her biri, iki krallığı birleştiren ve Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nı oluşturan bir Birlik Yasası'nı kabul ettiği 1801'de resmi hale geldi.
Galliler (Galce: Cymry), Büyük Britanya adasının batısında yer alan Galler bölgesinde yaşayan ve ana dilleri Galce olan Kelt kökenli bir etnik gruptur.
Ama Cromwell'in İskoçyalılar karşısında kazandığı Dunbar (1650) ve Worcester (1651) muharebelerinden sonra ülke İngiltere'nin egemenliğine girdi. 1707'de imzalanan Birleşme yasasıyla da İskoçya özerkliğini yitirdi ve Büyük Britanya Krallığın bir parçası oldu.
31 Ocak 1968'de Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan ayrıldı. Samoa, 1 Ocak 1962'de Yeni Zelanda'dan ayrıldı.
Avustralya'nın etnik dağılımı; 37,13% yerli, 31,65% İngiliz, 9,08% İrlandalı, 7,56% İskoç, 4,29% İtalyan, 4,09% Alman, 3,37% Çin, 1,84% Yunanlar şeklindedir.
Avustralya Demokrasi Müzesi'nde Araştırma Görevlisi Campbell Rhodes, “Avustralya, Büyük Britanya'nın bir kolonisi olarak kuruldu ve Britanya geleneklerinin birçoğunu benimsedi,” diyor ve ekliyor: “Bunlardan biri de monarşi.” Yani Birleşik Krallığın kralı, aynı zamanda Avustralya Devleti'nin de Başı.
Monarşiyle yönetilen ülkelerden bir tanesi olan Yeni Zelanda, bağımsız bir ülke olsa da Birleşik Krallığa biat etmektedir ve Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün ardından 8 Eylül 2022'de tahta geçen III. Charles'ın krallığını kabul ettiklerini beyan etmişlerdir.
2022 yılında dünya genelinde toplam 43 ülke halen monarşi rejiminin çeşitli formları ile yönetiliyor. Mutlak monarşi: İktidarın tek ve mutlak biçimde hükümdarda toplandığı rejimlerdir. Mutlak monarşi ile yönetilen ülkeler: Brunei, Esvatini, Umman, Suudi Arabistan, Vatikan.
Birleşik Krallık dışında Norveç, İsveç, Danimarka, Hollanda, Belçika ve İspanya monarşinin varlığını sürdürdüğü ülkeler. Bunlardan özellikle Norveç ve Danimarka'da kraliyet ailesinin geçmişi 1000 yıl öncesine dayanıyor.
İngiltere'de de çok teknik bir detay olarak da olsa halen tüm toprakların sahibi kral ya da kraliçe. Ülke hazinesine, 2019-2021'de kraliyet yerleşkelerini ziyaret ve hediyelik eşyalarının satışından 343.5 milyon sterlin katkısı oldu.
Saksonlar, Roma İmparatorluğu dönemlerinden beri orta ve kuzey Almanya'da yaşayan Cermen halkı. Günümüzde Saksonya bölgesinde yaşamaktadırlar. 5. ve 6. yüzyıllarda bugünkü İngiltere'nin güneyine yerleşmişlerdir. Angluslar ve Jütler ile karışarak Anglosaksonları oluşturmuşlardır.
İngiltere kaç yıllık devlet? Bu Krallık 927 yılından itibaren varlığını sürdürmüş olan güçlü bir krallıktır. 1707 yılında İskoçya ile birleşerek ''Büyük Britanya Krallığı''nı oluşturmuşlardır ve bu birliktelik halen devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri