EYT sebebiyle istifa kural olarak emeklilik sebebiyle istifa işlemi olup, işverenin emekliyi tekrar işe alma yükümlülüğü bulunmamaktadır. İşveren bir duyuru yaparak EYT sebebiyle istifa eden çalışanların tekrar işe alınmayacağını bildirebilir.
İhbar süresine uyulması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Kanun ile birlikte emekliliğe hak kazanan çalışanların, bu düzenlemeden faydalanabilmeleri için çalıştıkları iş yerinden emeklilik nedeni ile istifa etmeleri gerekmektedir.
EYT'liler için e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusu nasıl yapılır? E-Devlet'ten EYT emeklilik başvurusu yapmadan önce ilk yapmanız gereken işten ayrılmak. İstifa dilekçenizi verip işten çıkış belgenizi aldığınız takdirde emeklilik başvurunuzu yapmaya hazırsınız.
SORU: Emekli bir çalışanım. Kendi isteğimle iş bıraksam, kıdem tazminatı alabilir miyim? CEVAP: Bir kişi emekli çalışan olsa dahi kendi isteği ile işini bırakırsa, bu istifa anlamına gelir ve istifa eden bir kişi de kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Emeklilik sonrası çalışma, ikinci dönem ve yeni bir çalışma olacağından iş ve sosyal güvenlik mevzuatına aykırı olmayan, yeni ve güncel düzenlemeler içeren sözleşme imzalatılabilir. Ne var ki, imzalanacak yeni iş sözleşmesi ile birlikte çalışanı tekrar deneme süresine tabi tutmak mümkün değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Günümüzde, maddi kaygılar sebebiyle emeklilik sonrasında da kişilerin çalışmaya devam etmesi yaygın bir durumdur. İşçinin emeklilik sonrasında, aynı veya başka bir iş yerinde çalışmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
7438 sayılı kanununa göre gerekli koşulları sağlayarak emekliliğe ayrılan işçinin tüm hakları ödenmek suretiyle emeklilik öncesi hakları tasfiye edildiği halde yeni bir sözleşme yapmadan aynı iş yerinde çalıştırılmaya devam edilmesi mümkündür.
Sigortalılık süresinin toplamı 3600 gün pirimi bulunan işçiler, istedikleri zaman emeklilik sebebi ile iş akdini feshederek ayrılabilir. İşçi en son çalıştığı süre baz alınarak, kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İşçinin emekli olduktan sonra başka bir işte çalışmasında herhangi bir sakınca görülmemiştir.
Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
EYT'den emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Bu durumda işveren, çalışanın varsa yıllık izin ücretini de ödemek durumunda. İşveren, çalışana kıdem tazminatını peşin ödemek durumunda. İş Kanunu'nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor.
İşte konu hakkında detaylar... EYT kapsamında olan çalışanlar emeklilik nedeniyle işten ayrılmak istediğinde işveren kod-8 ile çıkışını yapması gerekiyor.
EYT için istifa dilekçesi örneği
Kanunun öngördüğü hizmet yılımı doldurdum. …./…./….. tarihinde emekliye ayrılmak istiyorum. Adıma bağlanacak olan emekli aylık ve emekli ikramiyesi ödemelerimi aşağıda belirttiğim ve adresime en yakın banka/PTT şubesi aracılığıyla ödenmesini talep ediyorum. Gereğini arz ederim.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
İşten ayrılma belgesi SGK'ya verilecek mi? EYT başvurularında emeklilik başvuru işlemi için işten ayrılma belgesi sunma şartı da aranmayacak.
Yardımcı olur musunuz. Satandart bir dilekçeye gerek yoktur. Emekliliği hak ettiğiniz ve artık emekli olmak istediğinize değinerek emeklilik dolayısıyla işten ayrılmak istediğinizi belirtin, emekli olur belgesini de ekleyin tamamdır.
İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
İş yerinden tazminat almak için iş yerinde minimum bir yılı doldurmak gerekir. Kıdem tazminatı kişilere evlendiklerinde, askere gittiklerinde, emekli olduklarında ya da çalışanın haklı olduğu bir nedenden dolayı istifa etmesi tazminat alma hakkını doğurur.
İşten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır.
Bir işe girildikten sonra ilk 2 ay içerisinde istifa edilmek isteniliyorsa, bu durumda herhangi bir ihbar süresi geçerli değildir. İlk 2 ay hem işverenin hem de çalışanın deneme süresidir. Bu yüzden de ilk 2 ayda istifa etmenin herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Çalışan dilekçesini vererek doğrudan ayrılabilir.
Yani bir süre çalışıp işten çıkarılan ya da işten ayrılan işçi belli bir süre geçtikten sonra tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlayabilir, işçi ve işveren bunu karşılıklı olarak kabul ettikten sonra hukuken bunun önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Malul ve Emekli Olanlar Yeniden Çalışabilir mi? Engelli çalışanlar ister erken emeklilik hakkından yararlansın isterlerse engeli olmayanlar gibi yaş bekleyerek emekli olsunlar, emekli olduktan sonra isterlerse yeniden çalışmaya başlayabilirler. Bu konuda engelli olanlarla engeli olmayanlar arasında bir fark yoktur.
Çalışanın rızası bulunmadığı sürece işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz. Ancak işçi ve işveren karşılıklı olarak ödemelerin taksitle yapılması hususunda anlaşmaya vardılarsa kıdem tazminatı ödemesi birden fazla taksitle yapılabilir. Burada devreye sözleşme serbestisi ilkesi devreye girmektedir.
Kıdem tazminatının taksite bağlanması halinde taksitin süresinde ödenmemesi durumunda en yüksek mevduat faizi uygulanır. Faiz işletilebilmesi için işçinin ihtarda bulunması veya icra takibi başlatması gerekir.
- 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da 1 Haziran 2022 tarihi itibarıyla üç tam yıldan az hizmeti olan memur çalışanlardan erkekler 25 tam yıl, kadınlar 20 tam yıl çalışma şartını yerine getirmeleri halinde EYT'den yararlanabilecek.
EYT düzenlemesi kapsamında emekli olan çalışanların işten çalışmaya devam etmek istemeleri ve işverenin yetişmiş işgücünü koruyabilmesi için SGDP işveren payında 5 puan indirim sağlandı. Teşvikin uygulanabilmesi için emekli olan kişinin 30 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri