Prim gün sayısını doldurduğu halde sigortalılık süresi tamamlanmayanların bu süreyi beklemesi gerekiyor. Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesini kapsadığı için 8 Eylül 2024'e kadar bütün EYT'lilerin sigortalılık süresi tamamlanmış olacak. Prim eksiği olanlar da borçlanma yoluyla tamamlayabilir.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) DÜZENLEMESİ 3 MART 2023 TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
5000 prim günü önerisi reddedildi
Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
"EYT kapsamında emekli olanlar çalışabilecek mi?" sorusunun yanıtı netleşti. EYT ile emekli olanlar özel sektörde veya kendi işinde çalışmaya devam edebilecek. Kamuda ise emeklilik sonrası çalışma imkanı bulunmuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada EYT'de yaş sınırının kaldırıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda bugün bir toplantı gerçekleştirdi.
İlgili 32 soru bulundu
EYT Yasası'nın ana hatları
Prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduranlar emeklilik hakkı elde edecek. Yasa kapsamında taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu emeklilik de kaldırılacak. İşverenlere ise kıdem tazminatı için kredi desteği verilecek. İşverene yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi sağlanacak.
İşçi; 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019 tarihinde, 5000 prim günü ödemesini de tamamlandıysa 47 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle aynı işçi 5750 gün prim ödeme, 55 yaş ve 25 yıl sigortalılık şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyor.
Böylece 8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayanlardan, yaş dışındaki koşulları sağlayanlar hemen emekli olabilecekler. Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak.
CEVAP: 'Torba Yasa'da erken emeklilik ile ilgili bir madde yoktur. 56 yaş ve 9.000 günle emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanırsanız 55 yaşınızda emekli olursunuz. Veya 58 yaşında 5.400 günle BAĞ-KUR'dan kısmi emekli aylığı alabilirsiniz.
- EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. - Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek. - Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.
EYT 1999 sonrasını kapsar mı? 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.
- 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da 1 Haziran 2022 tarihi itibarıyla üç tam yıldan az hizmeti olan memur çalışanlardan erkekler 25 tam yıl, kadınlar 20 tam yıl çalışma şartını yerine getirmeleri halinde EYT'den yararlanabilecek.
Askerlik borçlanması ile EYT'li olamazsınız.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
EYT'lilerin emeklilik başvuruları nedeniyle SGK merkezlerinde yaşanan yoğunluğa yeni bir çözüm geldi. Çalışan EYT'lilerin emeklilik başvurusu için SGK merkezine gidip "SGK'dan emekli olur" yazısı almasına gerek kalmadı. e-devletten alınacak bilgi ve belgeler de "emekli olur" belgesi yerine geçecek.
4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Buna göre 8 Eylül 1999 öncesi sigortalılık tescili olanlardan kadın çalışanlar 15 yıl, 3600 prim gün ve 50 yaş; erkekler ise yine 15 yıl sigortalılık, 3600 prim gün ve 55 yaş ile yaştan, yani kısmi emekli olabiliyorlar.
İşçilerin, özel sektörde çalışanların ve BAĞ-KUR'luların nisan ayında maaş almaları için 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Kamu işçileri için bu tarih 14 Mart, memurlar için ise 15 Mart'a kadar. Başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren maaşlar ödeniyor.
8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ SİGORTALILARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI
4A SSK emeklilik şartlarına göre 25 yıl sigortatlılık süresini ve 5000-5975 prim gün sayısını tamamlayan erkekler; 20 yıl sigortatlılık süresini ve 5000-5975 prim gün sayısını tamamlayan kadınlar emekliliğe hak kazanıyordu.
EYT'de kademeli prim gün ne demek? EYT yasasına göre, 1999 öncesinin emeklilik için 5 bin prim gün sayısı şartına kademeli artış getirildi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirdikleri takdirde emekli olabiliyorlar.
- 23/5/2002 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabilmektedir.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Bu EYT'liler için işlemler birkaç aşamada gerçekleşiyor. Yasalarımız gereği emeklilik başvurusu için iş yerinden ayrılmak gerekiyor. Bu yüzden çalışan EYT'lilerin başvuru öncesi mutlaka çıkış işlemlerinin yapılması, başvuru sonrasında devam edeceklerse yeniden işe giriş bildirgelerinin verilmesi gerekiyor.
Genel Başkanımız Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile 30 Kasım 2022 tarihinde yaptığı görüşme sonrası, 696 sayılı KHK ile kadrolu işçi statüsünde çalışanları gelir kaybına uğratan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılacağı müjdesini vermişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri